Ooit al eens stilgestaan bij het feit dat de onlinecampagnes van de Amerikaanse verkiezingen elke vier jaar exponentieel toenemen? Uiteraard wordt dit niet enkel gerealiseerd door het campagneteam zelf. Naast de honderden miljoenen dollars die ze hierin investeren, worden de campagnes ook effectiever en creatiever gemaakt met behulp van verschillende datatools.

Benieuwd welke datatools jij kan inzetten voor jouw politieke campagne? Lees hieronder de tien tools die wij jou aanraden!

Interesse in één van de tools? Contacteer ons dan via onderstaande knop. Op basis van onze ervaring met politieke campagnes en vele tools kunnen wij jou de beste stappen aanraden.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Wil je meer weten over onze trajecten rond politieke marketing?
Klik dan op de onderstaande knop voor alle praktische informatie!

Datatools voor politieke marketing

NationBuilder: CRM voor politieke marketing
NationBuilder is een veelzijdig managementsysteem. Deze tool laat je toe om onder meer interactieve websites te maken, vrijwilligerspagina’s op te zetten, e-mails te verzenden en houdt ook bij wat hier mee gedaan wordt. Het voordeel van NationBuilder is dat het gemakkelijk met zo’n 50 andere campagne-apps connecteert. Je kan zo in meerdere platformen werken via één enkel systeem!

ViralAlerts: voorspel virale trends en wees zo de eerste
ViralAlert is een tool die wij bij Exposure zelf ontwikkeld hebben. Deze tool gaat op basis van machine learning voorspellen of bepaalde berichten viraal zullen gaan. Je krijgt zowel een meldingen bij voorspellingen, alsook wanneer een bericht effectief viraal gaat.

Het grote pluspunt aan deze tool is dat je alle pagina’s kan volgen die je wilt. Het gaat hierbij niet enkel om internationale pagina’s. Het kan ook zeer lokaal. Doordat je als eerste te weten komt wat viraal gaat, kan je dit ook als eerste communiceren. Zo verhoog je je engagement en bereik. Neem met ons contact op voor meer informatie.

Instagrambooster: verhoog je volgers als politicus of politica
Onze Instagramtool gaat op basis van data op zoek naar welke mensen het meest interesse hebben om jou te volgen. Aan de hand van een bepaalde methodiek kunnen we zo het aantal volgers op je instagrampagina organisch doen groeien met mensen die echt interesse hebben in jou.

Dit zijn voor alle duidelijkheid geen valse volgers, maar echte mensen die oprecht interesse in je hebben. Dit proces gebeurt volledig automatisch. Zonder iets doen, groeit je aantal volgers op Instagram met meerdere nieuwe volgers per dag. 

Callhub: automatisch bellen en bulk sms-berichten
Callhub Calling is een tool die je helpt bij politieke telefoongesprekken. Dit gaat van manueel bellen tot een hoogvolume aan mensen bereiken met geautomatiseerde belrobots. Deze tool wordt voornamelijk in het buitenland gebruikt en is minder van toepassing in een Vlaamse context.

Callhub Texting geeft dan weer de mogelijkheid om grote groepen te bereiken door middel van massa sms-berichten. Ook hier zijn de nodige analysetools aanwezig. Op die manier kom je te weten hoe de mensen jouw berichten ontvangen en kan je analyseren wat de meest succesvolle berichten waren.

OutreachCircle: identificeer en activeer ambassadeurs
OutreachCircle is een platform dat gebruik maakt van supporters en hun persoonlijk netwerk. Het is een tool die helpt met het identificeren en connecteren van (nieuwe) ambassadeurs. In de Vlaams situatie, waar de stemplicht in de komende lokale verkiezingen afgeschaft wordt, lijkt dit een interessante tool. Vrienden vertrouwen vrienden. Met deze tool kan je hierop inspelen.  

Raklet: community opbouwen
Raklet is een software voor community building. Je kan er de communicatie met je supporters mee beheren. Het bevat een CRM en verschillende communicatiemogelijkheden.

Hubspot: beheer je contacten en dienstbetoon
Wij implementeerden Hubspot al bij verschillende politici. De gratis versie kan mits wat aanpassingen en slimme integraties ideaal zijn om te starten met het automatiseren en digitaliseren van je dienstbetoon. Doordat Hubspot heel makkelijk te connecteren is met je website is het ideaal voor lokale politici en campagnes.

Ecanvasser: voor apps en canvassing
De tool kan zeer handig zijn als je veel op de baan gaat. Aan de hand van data en je CRM worden productieve routes voorgesteld om te ‘bussen’. Je kan er ook als team alle data bijhouden. Dit maakt je offline campagne veel efficiënter.

Google Trends
Google Trends is een gemakkelijke en gratis datatool. Aan de hand van de toegankelijke en gratis opzoekingen vertelt Google Trends je meer over de aandacht die bepaalde politici, partijen of andere zoekopdrachten genereren. Deze tool kan je bijvoorbeeld na een debat vertellen hoe groot de indruk was die iemand achterliet. Je moet wel zelf de analyse maken of de indruk al dan niet positief was.

Facebook Analytics
Onderschat niet wat je allemaal te weten kan komen via de statistieken van Facebook. Sla deze wel om de 180 dagen op zodat je zeker de data niet verliest. Door naar de statistieken te gaan van je pagina kan je een excelbestand exporteren met alle mogelijke data.

De 5 favoriete tools voor politici volgens Exposure

Door onze ervaring in het helpen van politici en politieke partijen, hebben wij een top vijf van de populairste datatools opgesteld. Deze tools zijn een absolute must en raden we dus sterk aan om te gebruiken.

  1. Hubspot
  2. Viral Alerts
  3. Instagram Booster
  4. Facebook Analytics
  5. Google Trends

Interesse in meer? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop

Op dit moment zijn we nog enkele nieuwe tools aan het ontwikkelen. Misschien zit er wel iets interessant tussen voor jou. Zo bouwen op dit moment aan een platform voor gemeenteraadsleden en een AI (Artificial Intelligence) tool voor politieke marketing.