Iemand overtuigen kan je op vele manieren doen, maar tegenwoordig weten we dat het vaak in hele kleine dingen zit.  Wij geven jou alvast 10 trucjes om efficiënter te communiceren. 

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

1.    Blijf knikken

Knikken tijdens het stellen van een vraag of verzoek zal ervoor zorgen dat de andere persoon meer de neiging heeft om in te stemmen.

2.    Toon je zelfzeker

Als je zelfzeker bent of lijkt zullen de meesten ook denken dat je iets echt kan. Je zal ook beter presteren wanneer je zelfzeker bent dan wanneer je stress hebt.

 
3.    Enthousiasme is besmettelijk

Als je op een vrolijke en enthousiaste manier reageert wanneer je iemand ziet, zullen zij de volgende keer ook zo reageren wanneer ze jou zien.

4.    Creëer een stilte

Wil je meer uitleg van iemand dan wat ze je eerst gaven? Wacht rustig af, in stilte en houd oogcontact. Ze zullen dan de neiging hebben om nog extra uitleg te geven of het op een andere manier te verwoorden.

5.    Fluisteren

Wanneer je wil dat iets (vlug) gedaan wordt, fluister het dan in plaats van een gewone vraag te stellen. Dit komt omdat fluisteren een gevoel van urgentie en discretie oproept.

6.    Debatten winnen

Je bent overtuigender wanneer je van een tegenargument ook kan uitleggen waarom deze minder goed is in plaats van alleen maar over jouw eigen argument te praten. Dit is zo omdat wanneer men ziet dat je ook veel over het tegenargument weet, ze denken dat je een goede reden hebt om er tegen te zijn. Hierdoor zullen ze jou geloofwaardiger vinden dan je tegenstander.

7.    Go big

Wanneer het gaat om een gunst vragen aan iemand is de kans groter dat deze persoon toezegt als je vooraf 1 of 2 andere ingewikkeldere gunsten hebt gevraagd. Ze zullen zich dan verplicht voelen om deze keer wel toe te zeggen aangezien ze je al een paar keer hebben afgewezen.
In plaats van te vragen of iemand kan helpen, stel je meteen beter de vraag “Wanneer kan je helpen?”, “Hoeveel kan je helpen?”. Dit laatste noemt men de ‘assumptive-clause’.

8.    Creëer schaarste, zorg ervoor dat iets zeldzaam is

Men vindt iets dat zeldzaam is belangrijker dan een voorwerp dat in overvloed aanwezig is. De adverteerders maken hier ook gebruik van, ze gebruiken zinnen zoals “zolang de voorraad strekt” en “tijdelijke aanbieding”.

9.    Autoriteit

Een persoon die autoriteit uitstraalt, speciale kennis, indrukwekkende referenties heeft vindt men vaak geloofwaardig. Je kunt dit gevoel op verschillende manieren opwekken zoals met je uniform, functie, accessoires.

10.  Dagelijkse kosten

De kost van een bepaald product verdelen in kleinere hoeveelheden, bijvoorbeeld per dag of per maand laat een product er veel voordeliger en dus ook aantrekkelijker uitzien. Je ziet de ‘grote’ kost niet meer als een geheel waardoor deze minder indrukwekkend is, kleiner lijkt en je deze dus ook makkelijker zal betalen.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!