Tegenwoordig is het voor een bedrijf vanzelfsprekend om online aanwezig te zijn. Dat betekent minimaal zowel een relevante website als een Facebookpagina en een Instagrampagina beheren. Toch is het niet altijd even simpel eruit te springen op Instagram, door de 1 miljard gebruikers, de hoge concurrentie van andere bedrijven en het steeds vernieuwende algoritme. Hoe zorg je er dan voor om toch relevant te blijven en volgers aan te trekken? Hieronder lijsten we 17 huidige tips op om jouw Instagrambereik te vergroten.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

1. Converteer naar business account

Een business account of bedrijfsprofiel hebben is handig, aangezien het je contactinformatie zichtbaar maakt voor je volgers. Zo kunnen ze je via een knop meteen contacteren. Daarnaast laat het je toe Instagramadvertenties te maken en geeft het je data-inzichten. Zo kan je onder andere nagaan wanneer iemand je account volgt (of ontvolgt) en welke posts hoeveel engagement hadden. Blijf je liever met een persoonlijk account werken, gebruik dan apps zoals IconoSquare en Sprout Social om data-informatie te krijgen over je account.

2. Plan je posts in

Plan via apps zoals Hootsuite je posts in, zodat je zeker op regelmatige basis (bij voorkeur minstens 1 of 2 keer per dag) en op de juiste momenten post. Voor Instagram is ieder uur van de weekdag acceptabel, maar post best niets tussen 15u en 16u. Dat is het drukste moment van de dag waardoor je het risico loopt dat je post tussen de andere verdwijnt.

3. Relevante content

Een goede post betekent relevante en boeiende content. Een kwaliteitsvolle foto van iets dat te maken heeft met jouw bedrijf en een ‘storytelling caption’ zijn dus de essentie. Op die manier neem je de volgers mee in een verhaal. Verkoop je koffie, vertel dan aan de hand van een foto van iemand die koffie drinkt wat voor boost het hem bezorgt om de dag productief te beginnen.

4. #Hashtagsalltheway

Hashtags blijven dé manier om gevonden te worden door gebruikers. Beter gebruik je er niet meer dan 20, aangezien een hoger aantal kan gezien worden als spam. Het is belangrijk dat ze content gerelateerd zijn. Zoek daarom via apps zoals Tag-o-matic en Instatag naar de meest gezochte hashtags die relevant zijn voor jouw posts. Let wel op dat je geen gebande hashtags gebruikt. Die kunnen leiden tot verwijdering van je account. Ook locatietags zorgen ervoor dat mensen je sneller vinden als ze naar de functie ‘Verkennen’ gaan op een bepaalde stad of land. Om de post esthetisch nog iets mooier te maken kan je ervoor kiezen de hashtags in de eerste reactie te plaatsen. Zo blijft je caption simpel en netjes, want less is more.

5. Wees een trendsetter

Neem deel aan trends om actief mee te doen aan online conversaties en om top-of-mind te blijven. Is het bijvoorbeeld de Internationale Dag van de Koffie, plaats dan een foto van je werknemers die ’s ochtends van een koffie genieten met de hashtag #internationalcoffeeday.

6. Location’s story op evenementen

Maak gebruik van evenementen om (relevante) volgers aan te trekken. Zet je ‘Location’s Story’ aan wanneer je aanwezig bent op een bepaald (grootschalig) evenement en plaats verschillende verhalen met een locatiesticker. Op die manier vinden mensen die er ook waren of in de buurt zijn je account snel terug.

7. Interactie en engagement

De sleutel tot groei op Instagram is interactie. Zonder engagement naar je volgers (of zelfs gebruikers die je nog niet volgen) toe kan je je bereik onmogelijk vergroten, vooral ook omdat posts met engagement hogerop worden geplaatst door het algoritme. Volg, like en reageer dus bij die bepaalde gebruikers die jij wilt bereiken. Ook foto’s reposten van klanten zorgt ervoor dat anderen die ook jouw product gebruiken en posten vanzelf je bedrijf beginnen te taggen. Dat fenomeen heet User Generated Content en blijkt heel succesvol te zijn.

8.  Vind volgers bij de concurrent

De gemakkelijkste manier om volgers te vinden met de juiste interesses is door te kijken op het account van concurrenten of bedrijven die in dezelfde branche zitten. Je interacteert met hun volgers door hen te volgen, hun posts te liken of erop te reageren. Een deel van hen zal jou op hun beurt terugvolgen.

9.  Werk met influencers op lange termijn

Tegenwoordig moet je een beroep doen op influencers als je een groter publiek wilt bereiken. Om de juiste influencer-accounts te vinden die passen bij jouw bedrijf zoek je het best op Webstagram, Influencers Marketplace of Famebit. Kies niet meteen voor diegene met de meeste volgers. Influencers met tussen 10 000 en 100 000 volgers hebben vaak meer engagement dan diegenen met meer dan 100 000 volgers.

Ook richt je je pijlen beter op een langetermijnsovereenkomst dan op een eenmalige post. Dan komt de sponsoring minder marketinggericht over maar vertrouwelijker, omdat die influencer loyaal is aan jouw merk of bedrijf.

10. Volgers aanzetten tot liken, reageren en vrienden taggen

Volgers aanzetten tot reageren en taggen kan op veel creatieve manieren. Je zou bijvoorbeeld op een zonnige vrijdag een foto kunnen plaatsen van een project dat buiten plaatsvindt met de caption ‘Eindelijk vrijdag. Tag iemand die ook buiten zou willen werken.’Een give-away organiseren is en blijft ook een effectieve en snelle manier om volgers te verkrijgen. Je volgers aanzetten om vrienden te taggen en de pagina te volgen zorgt ervoor dat veel mensen met dezelfde interesses bereikt worden en dat er veel interactie is. Die interactie is op zijn beurt weer goed voor het Instagramalgoritme. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de prijs die je weggeeft de moeite waard is en online conversaties stimuleert. Natuurlijk moet met deze tactiek zuinig omgegaan worden. Als je te vaak mensen aanzet om te engageren met je bedrijf kunnen ze het snel beu worden.

11. Verhalen, Highlights en Livevideo’s

Experimenteer met de populaire Instagramfeatures. Organiseer je als fitnessbedrijf een workshop over hoe je het best je ‘core stability’ onderhoudt? Ga dan live zodat je volgers een beeld hebben van hoe het er behind-the-scenes aan toe gaat. Verhalen zet je als je on the spot iets wilt delen met je volgers. Tijdens diezelfde workshop zou je een foto kunnen zetten van een spreker met een hashtag over het bepaalde onderwerp dat op dat moment aan bod kwam. Highlights gebruik je om verhalen die je niet wilt zien verdwijnen thematisch op te slaan. Verhalen over die workshop komen dan bijvoorbeeld onder een highlight ‘Workshops’.

12. Blijf consistent op je feed

Een bezoeker bepaalt in enkele seconden of hij een account volgt of niet. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met hoe je jouw Instagramfeed presenteert.

Zowel je profielfoto als je bio, highlights en posts moeten doordacht en consistent zijn. Zorg er daarom voor dat de titel en de beginfoto van iedere highlight in dezelfde lijn ligt. Als je als bedrijf schoonheidsproducten verkoopt, plaats dan voor iedere highlight een foto die de productgroep in die highlight voorstelt. Zo kan de ene een icoontje van lippenstift zijn, de andere van een flesje parfum enz. Heeft je bedrijf een geel logo, gebruik dan dat logo als profielfoto en werk dan vooral met geel in je feed en je highlights.

Dezelfde filter toepassen op al je foto’s kan ook een manier zijn om consistentie te krijgen. De app Later is een handige tool om een beeld te krijgen van hoe je wilt dat je feed eruit ziet zonder dat je al foto’s hoeft te posten.

13. Houd biografie up to date

Verander jouw biografie wekelijks en herleid ermee naar je nieuwste blogs op de website. Wees creatief, aangezien de biografie één van de eerste dingen is op jouw account die bezoekers zien. Ga er ook slim mee om; plaats een call-to-action in je biografie, zoals een link naar je website.

14. De mensen achter het merk

Volgers willen meer en meer de mensen achter het merk leren kennen. Plaats daarom geregeld video’s en foto’s van jouw werknemers die aan het werk zijn aan bijvoorbeeld een business plan of speciale campagne. Dat zorgt ervoor dat je volgers zich meer betrokken voelen. Zo wek je de indruk dat ze de werknemers persoonlijk beginnen te kennen. Bovendien krijgen foto’s met gezichten 38% meer likes.

15. Instagram Ad Campagne

Als je een business account hebt, kun je zoals eerder vermeld een Instagram Ad Campagne opstarten. Daarmee bereikt je post mits betaling relevante gebruikers, ook als zij jou niet volgen. Belangrijk is wel dat die advertentie een duidelijke call to action bevat zodat gebruikers meteen stappen kunnen ondernemen als ze geïnteresseerd zijn.

16. Co-marketing campagnes

Co-marketing campagnes zijn altijd een goede zet om een groter publiek te bereiken. De bedrijven kunnen al dan niet in dezelfde branche te zitten. Als twee bedrijven de koppen samen steken kan er een heel creatief en succesvol resultaat uit voortvloeien. Daardoor krijgen beide bedrijven er op hun beurt nieuwe volgers bij. Zo werkten de online winkel Bando en de koffieketen Starbucks samen aan een nieuw origineel ontwerp van koffiebekers. Zo’n co-marketing campagne kan je extra boosten door gezamenlijk live te gaan, samen een blog te schrijven en samen Instagramverhalen te posten.

17. Crosspromotie

Promoot en leid mensen naar jouw Instagrampagina via je andere kanalen. Zo kan je je Instagramaccount automatisch toevoegen aan je handtekening, mensen op conferenties aanzetten om vragen te stellen via Instagram en jouw Instagramfeed toevoegen aan jouw website en in je e-mails.

Hopelijk helpen deze tips je op weg om talloze nieuwe mensen te bereiken met je Instagramaccount.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!