Elke dag krijgen we te maken met de beïnvloeding van onze gedachten, gevoelens en gedragingen, maar vaak hebben wij dit niet eens door. We verzamelden 5 lessen die we kunnen trekken uit sociale psychologie om aan te tonen hoe vatbaar we zijn voor de handelingen van andere mensen.
Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Waar we iets doen heeft een effect op wat we doen.
Er werd een studie gehouden om het effect van de stemlocatie op stemgedrag te onderzoeken. In de studie ging het over de verhoging van het schoolbudget. Zij die stemden voor de verhoging van het schoolbudget en in een school als stemlocatie stemden zorgden voor 56% pro-stemmen. De stemming die op een andere locatie doorging zorgde voor 53% pro-stemmen.
Dit verschil is in eerste instantie niet spectaculair. Maar dit experiment werd gereproduceerd in een labo-omgeving en de statistieken zijn wel des te opmerkelijker! (64% stemden voor vs. 56% die op de andere manier voor stemden).
Hoe groter de groep, hoe kleiner de hulp.
Omstaanders hebben minder de neiging om tussen te komen bij een misdaad of als er een noodgeval plaatsvindt. Straffer nog, hoe meer omstaanders, hoe kleiner de kans dat iemand je zal helpen omdat ieder individu voelt dat een ander persoon zijn verantwoordelijkheid moet opnemen.
Indien iemand gewond en bloederig is, zal de kans nog eens dalen aangezien mensen niet in contact willen komen met de wonde omdat er eventueel besmettingsgevaar is. Slachtoffers die roepen hebben dan wel weer meer kans op hulp omdat voor mensen de perceptie dan heerst dat de ernst van de zaak duidelijk is.
Soms helpt het om bekeken te worden.
Wanneer een groep mensen je bekijkt tijdens een sportwedstrijd of theatervoorstelling, zal je beter presteren. Maar als de opdracht complex is of je moet iets aanleren dan vermindert de succesfactor.
De aanwezigheid van meerdere personen in eenzelfde kamer samen met een persoon die iets aan het herstellen is, heeft al aangetoond dat mensen in die situatie trager werken. Bij dieren is het effect tegenovergesteld, zeker als zij samen eten. Dieren eten namelijk meer in groep dan alleen.
We doen vreemde dingen om erbij te horen.
Tijdens een studie werd een deelnemer in een groep geplaatst waar hij ogenschijnlijk simpele vragen moest beantwoorden. De rest van de groep kreeg vooraf te horen dat zij allemaal hetzelfde foute antwoord moeten geven op een vraag die gesteld werd voor de ganse groep. 37 van de 50 deelnemers gaf hetzelfde antwoord zoals de rest van de groep (ook al was het zeer duidelijk fout).
Reden? De deelnemer wou bij de groep horen of omdat hij dacht dat de rest van de groep meer geïnformeerd was over de vraag. Het effect van dit experiment nam af van zodra er al 1 persoon extra was in de groep die wel het juiste antwoord gaf.

Je hecht meer waarde aan iets dat je al bezit.
Een studie wees uit dat men iets tweemaal zo hoog wilt verkopen dan dat men het zelf zou kopen. Met andere woorden deelnemers uit een experiment willen 5 euro neerleggen voor een koffietas, maar vanaf dat zij de kans kregen om dezelfde koffietas te verkopen ging die tas niet van de hand voor minder dan 10 euro. Want voor een lagere prijs verkopen staat gelijk aan verliezen en dat willen we niet. Dit noemen wij het endowment effect.
Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!