We moeten jou niet uitleggen hoe belangrijk eerste indrukken zijn. Het bepaalt hoe mensen jou percipiëren en het is vaak zeer moeilijk om dit te achteraf nog te veranderen. Met sociale media brengen wij nu ook een stuk van ons leven online door. Dat wil zeggen dat wij ook online een heel aantal eerste indrukken maken. Bijna iedereen ziet namelijk jouw profielfoto. De eerste indruk is dan al gevormd.

Je krijgt van ons 5 psychologische tips om te scoren met jouw social media profielfoto.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

1. Toon de linkerzijde van jouw gezicht!

Uit onderzoek is gebleken dat als je persoon eerder de linkerkant van jouw gezicht toont je beter scoort.

Dit heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken. De rechterzijde van de hersenen begeleidt de linkerzijde van het lichaam. Die rechterzijde zorgt ook voor emoties waardoor we eerder op de linkerzijde van het iemands gezicht emoties waarnemen.

Artiesten pasten dit al decennialang toe. Onder andere ook Leonardo Da Vinci en zijn Mona Lisa. Op het schilderij zie je dat haar linkse kant van haar gezicht duidelijker in beeld komt.

2. Jouw pupillen bepalen jouw betrouwbaarheid.

De volgende tip heeft te maken met jouw pupillen in een foto. Shakespeare heeft hier een mooie uitspraak over: “The eyes are the window to your soul”.  Hier zit veel waarheid in. Pupillen passen zich niet enkel aan om een bepaalde hoeveelheid licht binnen te laten. Ze passen zich ook aan als er een vorm van opwinding is. Hoe opgewondener de persoon, hoe groter de pupillen.

Tijdens een onderzoek evalueerden personen profielfoto’s van mensen. In sommige gevallen bewerkten ze de pupillen digitaal door ze te vergroten. Gedurende het onderzoek kregen deze personen een heel aantal profielfoto’s te zien. Uiteindelijk bleek dat de mensen die in de profielfoto grotere pupillen hadden betrouwbaarder overkwamen.

Als extra informatie wil ik meegeven dat ook de limbale ring van jouw oog een effect heeft. Wat is de limbale ring? Dat is de zwarte ring die rondom jouw iris loopt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een dikkere limbale ring als knapper werden beoordeeld.

3. De psychologie achter de glimlach.

Een studie toonde aan dat een kleine glimlach de betrouwbaarheid al deed stijgen. Een neutrale gezichtsexpressie was al minder betrouwbaar en een foto waar de persoon triest of boos keek was het minst betrouwbaar.

Naast de glimlach toonden ze ook aan dat als de wenkbrauwen licht omhoog zijn bij de glimlach dit de betrouwbaarheid nog meer doet stijgen. De voordelen van een glimlach stoppen hier niet. Een andere studie toont aan dat een glimlach ervoor zorgt dat iemand de persoon in de profielfoto als intelligenter percipieert.

4. Naar waar moet ik kijken?

Tijdens fotoshoots komt vaak de vraag naar waar je moet kijken. Recht in de camera,  lichtjes naar links of rechts,… Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben daar een antwoord op weten te formuleren. Heel simpel. Kijk recht in de camera.

Een strakke blik in de camera zorgt ervoor dat je aantrekkelijker oogt.

5. Het mimicking effect

De laatste, maar ook vreemdste tip die wij jou kunnen meegeven is het mimicking effect. Als jij de persoon die jouw profielfoto bekijkt een bepaalde emotie wilt laten beleven dan kan jij deze techniek toepassen.

Onderzoekers in Zweden voerden een test uit met korte blootstellingen op foto’s waarin een persoon een bepaalde emotie toonde. De verschillende emoties die te zien waren op de foto’s zorgden ervoor dat de deelnemers van de test onbewust deze gezichtsuitdrukking overnamen.

Dit kan handig zijn voor politici of marketeers die een boodschap willen verspreiden. Als zij willen dat de burger of klant een bepaalde emotie voelt bij de boodschap. Dan moeten zij ervoor zorgen dat de foto die de boodschap begeleidt de juiste gezichtsuitdrukking toont.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!