Een goede eerste indruk leidt tot succes.

Een psycholoog aan de universiteit van Toledo in de staat Ohio deed onderzoek naar de verbazingwekkende invloed van eerste indrukken.

Zo trainde hij zestig interviewers om sollicitanten te evalueren. Zij voerden een gesprek van twintig minuten en vulden op basis daarvan een formulier in van vier pagina’s. De zittingen werden opgenomen. Een doctoraatsstudente liet de eerste vijftien tot dertig seconden van iedere ontmoeting daarna zien aan ongetrainde waarnemers. Die waren in staat om het eindoordeel van de getrainde interviewers exact te voorspellen. In slechts een halve minuut!

De algemene aanbeveling aan alle sollicitanten is daarom ook: zorg dat je een heel goede eerste indruk maakt, je krijgt geen tweede kans!

Ik geef je hierbij 5 richtlijnen voor een goede eerste indruk:
  1. Stralen

Wanneer je er verzorgd uit ziet, kom je professioneler over en ga je meer uitstralen dat je lekker in je vel zit.

2.  Imiteren

Probeer non-verbale communicatie van je gesprekspartner te imiteren. Vaak ga je het gedrag of de houding onbewust gaan spiegelen, je geeft hiermee aan dat je het goed met de andere kan vinden. Imiteer deze kleine bewegingen best wanneer het gesprek al wat op gang is, het vertrouwen zit dan al wat beter.

3.  Woordgebruik

Gebruik af en toe dezelfde terminologie als jouw gesprekspartner.

4.  Interesse

Toon oprechte interesse en toon jouw enthousiasme. Doe dit best op een geloofwaardige manier door je enthousiasme aan te laten sluiten bij de waarden van het bedrijf.

5.  Non-verbale communicatie

Lees in de vorige blogpost enkele tips over de juiste lichaamstaal.

Zoals het onderzoek van de psycholoog uit Ohio uitwijst, valt een gesprek op een halve minuut te evalueren. Je eerste indruk is dus van cruciaal belang en deze 5 richtlijnen zijn alvast een basis voor succes.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!