Marketeers weten dat emotionele ervaringen een belangrijk onderdeel zijn van het koopproces. Die emotionele ervaring zorgt voor aandacht, geheugen en attitudeverandering, die op hun beurt aankoopbeslissingen beïnvloeden. In feite kunnen traditionele marktonderzoeksmethoden geen overzicht bieden van wat er in de hersenen gebeurt tijdens blootstelling aan reclame. Het gebruik van neuromarketingtechnieken is steeds populairder en effectiever om jouw publiek te begrijpen.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

1. Neuromarketing techniek : “Eyetracking”

Eyetracking levert informatie op over het kijkgedrag van de surfer. Het onderzoekt hoe je een website, webshop, app of nieuwsbrief leest. De naam zegt het zelf: “jouw oog volgen” is de letterlijke vertaling van het woord.

Door middel van eyetracking is het mogelijk om het kijkgedrag van een persoon te vertalen naar een schematische weergave of ‘heatmap’.

Met behulp van geavanceerde apparatuur meten ze het kijkgedrag. In zo een heatmap worden de knelpunten van een website al snel duidelijk. Met dit resultaat kan je de structuur van een website enorm veel verbeteren.

Eye-tracking onderzoek verschaft uiteindelijk informatie over:

 • Totale kijktijd van de bezoeker
 • Afzonderlijke aandachtsvlakken
 • De kijkroute of verloop 

Eyetracking levert zeer concrete informatie op waarmee je het volledige design van een website kan optimaliseren. Je kan gratis tools gebruiken als Hotjar en Feng-GUI. Daar kan je al snel een eerste heatmap krijgen van je webpagina. Dit is vooral handig voor foto’s of advertenties. Je kan het wel niet helemaal vergelijken met eyetracking.

Waarom eye-tracking toepassen?

Een gebruiksvriendelijke website is van groot belang bij het verschaffen van informatie, het communiceren met jouw bezoekers en het stimuleren van verkopen. De website is voor je organisatie meer dan een visitekaartje. Het is een online omgeving waar de bezoeker contact heeft met jouw organisatie en waar je de kans krijgt om de online beleving positief te beïnvloeden.

Om dit te realiseren is het belangrijk om inzicht te krijgen in de gebruikerservaring. Weet je hoe de bezoeker jouw website beleeft? Hoe weet je waar je bezoeker naar kijkt en waar hij zijn aandacht vestigt?

Voordelen:

 • Overtuigend draagvlak
 • Eenvoudig te visualiseren
 • Iedereen kan meekijken
 • Oplossingsgericht en inzicht
 • Objectief en meetbaar

Dankzij eye-tracking kent iedereen het F-patroon, gebaseerd op het kijk-gedrag van de surfers.

2. Neuromarketing techniek: Huidgeleiding

Denk maar aan een leugendetector. Bij huidgeleiding of GSR (Galvanic skin response) meten ze je gedrag door de elektrische geleiding van de huid. Stress kan je bijvoorbeeld op deze manier makkelijk meten.

GSR-apparatuur meet subtiele verschuivingen van huidtranspiratie. Met die methode kunnen we meer te weten komen over hoe intens de ervaringen zijn die je meemaakt. (positief en negatief)

Het is één van de meest nauwkeurige meetmethode’s. Huidgeleiding hebben we niet onder controle. Het speelt automatisch op bij emoties en sociaal gedrag.

Waarom huidgeleiding / GSR tracking?

Je kan GSR meten tijdens het bekijken van een video. Hier zie je een GSR-meting tijdens het bekijken van een aflevering “Breaking Bad”. Je ziet onmiddellijk welk gevoel de kijker bij elke seconde ervaart.

Huidgeleiding wordt zelden alleen gebruikt, maar eerder samen met hersenactiviteit of emotieherkenning. De hersenen of het gezicht vertellen welke emotie men ervaart, de huidgeleiding geeft een exact beeld van hoe sterk die emotie is.

3. Neuromarketing techniek: Gezichtsuitdrukkingen herkennen

We zijn als mens al behoorlijk gedreven in het lezen van gezichten. Subtiele veranderingen in het gezicht zoals ogen, wenkbrauwen, neus, lippen, … doen ons de emotie van iemand inschatten.

Recente technologie heeft het mogelijk gemaakt om deze gelaatsuitdrukkingen te lezen. Door gebruik te maken van algoritmes en te letten op “moment-vs-moment” opnames kan men je gedrag op je gezicht aflezen.

Deze technologie focust op elk afzonderlijk gezichtsonderdeel en elke beweging van het gezicht betrokken bij emoties: lach, opgetrokken wenkbrauw, neerwaartse wenkbrauw, fronsen, stijging binnenkant wenkbrauw, open en sluiten van ogen, neusrimpel, stijging bovenste lip,…

Deze bewegingen onthullen de zeven basis menselijke emoties: blijdschap, angst, verbazing, boos, tevreden, verdriet en afgunst.

Waarom gezichtuitdrukkingsanalyse toepassen?

Mensen hebben moeite met het detecteren van subtiele emotionele reacties. Veel advertenties en campagnes zijn bedoeld om positieve emoties op te roepen. Facial expression analysis herkent emotioneel gedrag die anders onopgemerkt blijft. Het is een boeiende tool om te gebruiken.

Bij Lexus, FORD en andere constructeurs zijn ze onder meer bezig met experimenten in hun auto’s. Zo zit er een camera in het stuur die jouw gezichtsuitdrukkingen meet. Merkt de camera op dat je wat vermoeid bent, kan de driver-assistant inschakelen en jou waarschuwen of zelfs uw snelheid aanpassen.

4. Hersenactiviteit – EEG

EEG (Elektro-encefalografie) meet de hersenactiviteit en is een veelgebruikte techniek voor onderzoek naar het gedrag en hoe het brein reageert op advertenties, verpakkingen en winkelomgevingen.

Tegenwoordig onthult EEG je de mate van opwinding, frustratie en verlangen bij het zien van een boodschap.

Hoe moet je EEG-gegevens interpreteren?

Een EEG test kijkt gedurende het tijdsverloop in welk gedeelte je hersenactiviteit het grootst is. Het visuele gedeelte, het gedeelte als we informatie tegenkomen die we belangrijk vinden, het ruimtelijk inzicht gedeelte, enz. Als je hersenen zich in een bepaalde staat bevinden, veranderen de patronen.

In neuromarketing is het bijzonder waardevol om EEG te combineren met eye tracking. Eye tracking registreert waar men kijkt, EEG wat men voelt.

5. ECG / Electrocardiogram

Hartactiviteit is nauw verbonden met fysiologische en psychologische opwinding. Het zien van je geliefde of van je ergste vijand, beide zorgen voor automatische processen die ervoor zorgen dat je hart sneller klopt.

ECG-scan meet je hartslag met behulp van ECG-elektroden die op je huid zijn bevestigd. Het meten van je hartslag geeft jou toegang tot de volgende parameters die betrekking hebben tot iemands opwinding.

 • Hartslag: uitgedrukt in slagen per minuut (bpm).
 • Hartslagvariabiliteit: nauw verwant aan emotionele opwinding.
 • Inter-Beat Interval: tijdsinterval tussen individuele slagen van het hart

Het gebruik van ECG met andere technieken kan een completere manier zijn om iemands gedachten, emoties of gedrag te begrijpen.

6. EMG / Elektromyografie

EMG is een techniek die de activiteit van onze spieren controleert. Signalen gestuurd door het brein naar de spieren meten ze hier met behulp van elektroden.

EMG-data wordt onder andere gebruikt in ergonomische toepassingen, gebruikersinteractie en herstel. Terwijl deze methode ons toont hoe het lichaam beweegt kan het ons ook meer vertellen over de bijhorende emoties op het moment van gebruik.

Tot slot:

Al deze technieken ontwikkelen zich de laatste jaren zeer snel. Een combinatie van twee technieken is aangeraden om toe te passen als bedrijf. Zo kom je op een wetenschappelijke manier tot meer en betere inzichten omtrent je product of dienst. Voornamelijk hoe de consument hierop reageert en hoe hij of zij zich emotioneel voelt bij je product of dienst.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!