Neuromarketing gebruiken om je sociale media te verbeteren, klinkt wetenschappelijk en zeer interessant. Maar wat is neuromarketing eigenlijk? We spreken van neuromarketing wanneer neuropsychologie wordt toegepast op marketingonderzoeken. Een concreet voorbeeld hiervan kan zijn: kijken via hersenscans hoe doelgroepen reageren op bepaalde advertenties of verpakkingen. Via neuromarketing kan je te weten komen waarom mensen bepaalde aankoopbeslissingen maken en hoe ze reageren op marketing. Eens je deze informatie kent, pas je je marketing aan om efficiënter en correcter te communiceren met je doelgroepen.

Eerst geven we jullie enkele tips over algemene neuromarketing uit brede onderzoeken die jullie kunnen toepassen.

Gebruik het juiste lettertype met het juiste doel

Het gebruik van lettertypes is een zeer belangrijke factor in de neuromarketing. Lettertypes komen voor in allerlei vormen en groottes en het kan overweldigend worden om tussen dit alles een keuze te maken. Er zijn wel enkele basisprincipes die je in gedachten kunt houden wanneer je de keuze voor een lettertype maakt. Eerst en vooral is het belangrijk om een erg simpel lettertype te gebruiken als je klant iets hoort te doen voor jou. Voor een enquête bijvoorbeeld is het cruciaal dat de uitleg van de enquête met een simpel lettertype is geschreven en goed leesbaar is. Als dit niet het geval is, zullen mensen meer inspanningen moeten doen om het te lezen en is de kans groter dat ze afhaken. Aan de andere kant hebben erg speciale en complexe lettertypes ook voordelen. Een complex lettertype is bijvoorbeeld een lettertype met veel krulletjes, speciale verhoudingen in de letters en erg grafisch zijn aangemaakt. Wanneer iets in een complex lettertype staat, zijn mensen beter in staat om het te onthouden omdat ze zich hebben moeten inspannen om het te lezen in eerste instantie. Onthoud hierbij wel dat dit slechts voor 1 à 2 woorden mag gebruikt worden, anders neemt de leesbaarheid af, wat de bedoeling van het lettertype dus tegengaat.

Monkey see, monkey do

Vandaag de dag zijn visuele elementen zoals foto’s meer dan ooit aanwezig in social media marketing. Maar sommige foto’s gebruiken we niet doordacht noch correct. James Breeze, een Australische usability-specialist, deed onderzoek naar het gebruik van personen en dieren in advertenties. Daaruit is gebleken dat we als gebruiker altijd gaan kijken naar waar de persoon op de afbeelding naar kijkt. Het is dus erg belangrijk om daarop te letten en daar ook op in te spelen. Als iemand op een afbeelding naar rechts kijkt, positioneer uw logo, tekst dan ook rechts van de afbeelding, dit zal automatisch de focus worden van je advertentie.  

Wederzijds vertrouwen

Vertrouwen is voor gebruikers heel erg belangrijk. Ze willen ons kunnen vertrouwen, maar ze willen ook het gevoel krijgen dat wij hen vertrouwen. Je kunt dit concreet doen door bijvoorbeeld een gratis testperiode aan te bieden met beperkte restricties. Een andere manier is zorgen voor een opbouwend loyaliteitsprogramma zonder dat deze langdradig wordt voor de klant. Ten slotte is het belangrijk dat je interessante informatie met hen deelt zonder dat je hen een vertrouwelijkheidsovereenkomst laat tekenen, anders krijgen ze het gevoel dat er geen vertrouwen is tussen jullie.

Belang van een glimlach voor de hersenen

Deze tip lijkt misschien wat vanzelfsprekend maar wordt heel vaak vergeten. In een advertentie heeft het gebruiken van glimlachend persoon heel veel positieve effecten. Als klanten iemand zien lachen op een advertentie, heeft dit hen een moodboost. Doordat ze zich dan vrolijker en beter gaan voelen, zijn ze geneigd om meer geld uit te geven. Als je een foto kiest voor een advertentie, kies dan zeker voor een foto die vrolijkheid en positiviteit uitstraalt.

Dit zijn enkele algemene neuromarketingtips die op de meerderheid van de mensen van toepassing zijn. Nu zullen we jullie enkele tips geven om je eigen neuro-onderzoek uit te voeren. Sommige onderzoeken zijn goedkoop, andere vormen een grotere investering. Het is natuurlijk aan jullie om te kiezen tot welk niveau van neuromarketing jullie willen gaan. Wel belangrijk om in gedachten te houden bij deze onderzoeken is dat je een grote hoeveelheid aan mensen nodig hebt om tot representatieve conclusies te komen, wat een extra moeilijkheid kan vormen.

Het gebruik van tracking-software

Via eyetracking-software kun je te weten komen waar de aandacht van je klanten naartoe gaat wanneer ze op je website komen. Je kunt via deze software zien naar waar je klanten het meeste kijken als ze op je pagina terechtkomen. Hiervoor heb je wel een speciale bril nodig die het mogelijk maakt om deze bewegingen te meten. Een andere vorm van tracking software is mouse-software, ook wel heatmaps genoemd. Via een heatmap kun je zien waar klanten het meest op klikken, tot waar ze surfen, als ze alle elementen wel waarnemen, etc… Er zijn verschillende heatmap-softwares beschikbaar die je toelaten om goedkoop je webpagina eens te scannen. Het kan zeer interessant zijn om dit te doen want sommige elementen staan mogelijks verkeerd op je website en krijgen daardoor niet genoeg aandacht, eens je deze gegevens hebt, kun je je website dusdanig aanpassen.

EEG-hersenscans

Een andere heel erg effectieve manier om neuro-onderzoeken te doen, is door de hersenactiviteit van je klanten te meten. Hierbij kun je zien hoe klanten reageren op jouw producten, advertenties. Je kunt onder andere blijdschap, verdriet en frustratie meten. De enige kritiek die hierop komt is dat het niet diepgaand genoeg is, plezier kun je bijvoorbeeld niet meten en dat is voor heel wat ondernemingen wel een belangrijke factor.

MRI-scans

Een andere vorm van hersenscans zijn MRI-scans. Deze scans zijn erg effectief maar wel heel duur. Via magneten kunnen onderzoekers de bloeddoorstroom onderzoeken. Zo kunnen ze dus tot diepere delen van de hersenen kijken, waaronder het plezier-gedeelte. Deze manier van scanning is niet alleen erg duur, maar ook heel ongemakkelijk voor de deelnemers, waardoor de motivatie om deel te nemen meestal erg laag ligt.

Dit waren enkele neurologische, praktische tips die jullie kunnen toepassen om succesvoller te adverteren bij jullie doelgroep. Hebt u nog vragen of wilt u graag verder advies? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.