Sociale media en de creatie van content erop zijn anno 2022 niet meer weg te slaan. Het is essentieel om eye catching content te creëren om leads, awareness of conversie te genereren. Een andere benaming hiervoor is thumb-stopping content. Thumb-stopping content is dus content die je aandacht trekt en je duim letterlijk doet stoppen met scrollen. Daarnaast wordt er ook de verwijzing gemaakt naar de mobiele telefoon waarop gescrold wordt door sociale media. Deze blog geeft 9 tips om thumb-stopping content te creëren.

Het richten van content op de doelgroep

Inzicht hebben in de behoeften van je doelpubliek is van belang om een optimale service aan te bieden. Maar ook om je doelpubliek in eerste instantie te bereiken. Door rekening te houden met de behoeften van je doelgroep kan je de content richten op hen. Content kan afgestemd worden door middel van de keuze van één of meerdere sociale mediaplatformen tot de effectieve creatieve uitwerking van de content. Het is essentieel om kennis te hebben van de platformen waar je doelgroep actief op is om zo je doelgroep te bereiken.

Het toevoegen van een call-to-action

Een element dat de aandacht kan trekken is een call-to-action. Een call-to-action kan in de vorm van een tekst als een afbeelding voorkomen en zet de gebruiker aan tot actie. De formulatie van de CTA is van belang aangezien het de gebruikers moet motiveren of nieuwsgierig maken om erop te klikken. Het is daarom ook gunstig om te starten met een imperatief zoals “Click”. Zorg er ook voor dat de CTA opvalt door middel van een eye catching design. Voorbeelden van een CTA zijn “Swipe up”, “Learn more”, etc.

Het creëren van video’s om thumb-stopping te genereren

De meeste interactie wordt gecreëerd bij videocontent in tegenstelling tot andere soorten visuals. Video presteert het beste in algoritmes doordat het de aandacht van de kijker langer vasthoudt. Maar ook door extra boosts van sociale media platformen. Platformen geven boosts aan content gemaakt met nieuwe elementen van het platform om het gebruik ervan te stimuleren.  De meeste nieuwe elementen die tegenwoordig toegevoegd worden op sociale media zijn voornamelijk gebaseerd op video, bijvoorbeeld Reels op Instagram.

Daarnaast heeft de pandemie ook een impact gehad op video. Uit een onderzoek blijkt dat 61%, van Gen Z en de Millennials wereldwijd, meer video kijkt op sociale media. Het vormt de opportuniteit om een boodschap op een persoonlijkere manier te brengen en het zet aan tot actie. Merken kunnen zo bijvoorbeeld hun assortiment op een creatieve manier laten zien aan hun potentiële klanten. Het zou een boost in sales kunnen opleveren aangezien video content het mogelijk maakt voor merken om extra waardevolle context toe te voegen, wat niet mogelijk is door een foto.

Het weergeven van gezichten in content om engagement te verbeteren.

Content waarin gezichten van mensen in voorkomen, hebben op Instagram een groter engagement. Uit een onderzoek blijkt dat content met gezichten een grotere kans hebben op likes en comments op Instagram. De leeftijd en het geslacht van de personen die voorkomen in content oefenen geen speciale invloed uit op het engagement.

Audio en ondertiteling toevoegen voor relevantere en aantrekkelijke content.

Door een audio toe te voegen aan content maak je de boodschap relevanter en de content aantrekkelijker voor de kijker. Het is niet altijd mogelijk om content met geluid te bekijken, bijvoorbeeld wanneer iemand zich op een openbare plaats bevindt. Om dezelfde beleving te bieden aan zowel personen die met geluid kijken als kijkers zonder, zou er ondertiteling toegevoegd kunnen worden.

Effectieve tekst om doelgroep te raken

Tekst toevoegen aan je content kan zeker een meerwaarde opleveren als je het op een goede manier doet. Een goede combinatie van visuals en tekst is belangrijk. Probeer een tekst te maken die je doelgroep raakt en aangepast is aan alle andere elementen van de content. 

Formuleer een tekst die een gevoel van  FOMO – fear of missing out – kan opwekken. Het verschijnsel wordt vaak gebruikt door merken om bepaalde resultaten te behalen. De formulatie van een tekst die FOMO opwekt, moet een gevoel van exclusiviteit, urgentie en beperkte beschikbaarheid uitdrukken. Een voorbeeld van zo een formulering is: “Dit aanbod geldt nog 10u”.

Maak een hook om de aandacht te trekken

Een hook is een uniek element in je content die de aandacht trekt van de gebruiker en er voor zorgt dat er een verdere interactie is. Het is een belangrijk element aangezien dat het eerste is wat de gebruiker te zien krijgt. Een goede hook is iets wat ze na zal blijven zelfs nadat ze de post bekeken hebben.

Gebruik het juiste formaat van het sociale media kanaal

Er werd al eerder vermeld dat de keuze van sociale media gebaseerd moet zijn op de doelgroep waarop de content gericht is. Elk platform heeft een eigen formaat waarin content gepost wordt. Hier moet je dus rekening mee houden tijdens de creatie van je content. Bij gebruik van meerdere kanalen zal je dus de content moeten aanpassen aan het formaat per kanaal. Het is niet aangenaam voor de kijker om een video te bekijken met een klein en breed formaat op Instagram, wat dan weer wel het perfecte formaat is voor op Facebook.

Experimenteren met verschillende concepten

De laatste tip omvat het uittesten van verschillende concepten. Door verschillende visuals en designs uit te testen, kan men evalueren welke combinatie aan elementen het beste resultaat boekt. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere.

Heb je vragen omtrent het creëren van thumb-stopping content?
Aarzel dan zeker niet en contacteer ons via onderstaande button!

Bronnen:
Ackerman, T. (2019). Stop The Scroll: Four Tips For Creating Thumb-Stopping Social Media Ads. https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2019/07/19/stop-the-scroll-four-tips-for-creating-thumb-stopping-social-media-ads/?sh=bd4f0c118bf8

Bakhshi, S., Shamma, D. A., & Gilbert, E. (2014). Faces engage us: Photos with faces attract more likes and comments on instagram. Proceedings of the SIGCHI conference on human factors in computing systems,

Disrupt Marketing. (2018). HOW TO CREATE THUMB STOPPING CONTENT THAT GETS ATTENTION. https://disruptmarketing.co/blog/how-to-create-thumb-stopping-content-that-gets-attention/

Growth Labs team. (2021). 3 TIPS FOR CREATING THUMB-STOPPING SOCIAL CONTENT. https://growth-labs.co.uk/creating-thumb-stopping-social-content/

Guevara, A. (2018). 4 Tips for Creating Thumb-Stopping Social Media Content. https://www.gigasavvy.com/4-tips-for-creating-thumb-stopping-social-media-content/

Marchandise, G. (2021). Wat is Thumb Stopping? https://www.ubabelgium.be/nl/news-resources/item/2021/09/10/Wat-is-Thumb-Stopping

MasterClass Staff. (2021). How to Write an Effective Call to Action. https://www.masterclass.com/articles/how-to-write-an-effective-call-to-action#5-tips-for-writing-an-enticing-call-to-action

Vmation. (2020). 4 POWERFUL REASONS YOUR BUSINESS NEEDS VIDEO CONTENT MARKETING. https://www.vmation.com.au/4-reasons-for-video-content-marketing/