Wanneer je overweegt om met je bedrijf online te adverteren denken de meesten al rap aan Google ads, YouTube, Facebook, … Nog niet zoveel mensen zullen spontaan aan Spotify denken voor het plaatsen van hun advertenties. Het populaire muziekplatform is echter al jaren aan het groeien waardoor het steeds aantrekkelijker wordt voor adverteerders.
Wil je hier graag meer over weten?
Aarzel dan niet om ons, via onderstaande knop, te contacteren! .
Waarom adverteren op Spotify?
Adverteren op Spotify is heel gemakkelijk. Net zoals Facebook en Instagram heeft Spotify een advertentie marktplaats. Met de Spotify Ad Studio kunnen bedrijven op een relatief makkelijke manier hun boodschap laten horen. Het beluisteren van advertenties is dankzij de radio iets dat heel wat mensen reeds gewoon zijn. Wanneer mensen via de radio naar muziek luisteren krijgen ze om de zoveel nummers ook reclame te horen. Hierdoor worden de advertenties op Spotify vaak minder als storend ervaren. Mensen zullen niet echt verrast zijn wanneer ze tussen hun favoriete nummers door een advertentie horen. Zeker niet als deze advertentie goed getarget is en aansluit bij de het profiel van de luisteraar.
Naast het feit dat heel wat mensen dankzij de radio gewoon zijn om reclame bij hun muziek te horen zijn er nog enkele andere voordelen. Zo is het niet mogelijk om advertenties over te slaan. Bij verschillende andere kanalen zoals YouTube kan je een advertentie na enkele seconden wegklikken of overslaan. Je bent dus zeker dat de gebruiker de volledige advertentie te zien of horen krijgt. Een ander groot voordeel is het diverse publiek dat Spotify heeft. Het platform is een verzameling van uiteenlopende doelgroepen die je elke apart tot in detail kan gaan targetten. Dit is mogelijk door de verschillende targetopties die Spotify aanbiedt. Zo kan je bijvoorbeeld op demografische gegevens targetten maar ook op basis van stemming, genres en artiesten. De advertising tools van Spotify helpen ook met het kiezen van de juiste doelgroep.
Spotify werkt met een Freemiummodel. De gebruikers kunnen ervoor kiezen om Spotify zonder advertenties te gebruiken. Naast de gratis versie, waarbij tussen de nummers en podcasts door advertenties worden afgespeeld, is er ook een premium versie beschikbaar zonder advertenties. De premium gebruikers betalen maandelijks een vast bedrag waardoor ze geen advertenties meer te horen of zien krijgen. Spotify heeft wereldwijd 433M gebruikers, waarvan 188M premiumgebruikers. Van alle “Free users” is een derde Gen Z.
Hoe adverteren op Spotify?
Er zijn heel wat verschillende soorten advertenties die op Spotify kunnen worden ingezet. Hieronder een kort overzicht van de verschillende advertenties en wat ze concreet inhouden.
Audio advertenties
Dit zijn advertenties die tussen de nummers door worden weergegeven. Deze mogen tussen de 15 en 30 seconden duren. Ze worden gezien als de meest vriendelijke advertenties omdat ze geen nummers onderbreken. Tijdens deze audioadvertentie kan je ook een afbeelding laten zien waarop de gebruiker kan klikken. Deze afbeelding zou hen dan bijvoorbeeld kunnen doorsturen naar de juiste landing page.

Video advertenties
Video advertenties lijken op audio advertenties met het verschil dat er in plaats van een statische afbeelding wordt weergegeven, wordt er een video afgespeeld die heel het scherm vult. Je kan ervoor kiezen om een take-over video te gebruiken die een reclamespot tussen de nummers door afspeelt. Een advertentie met audio en video zorgt dat mensen zich de advertentie beter kunnen herinneren maar ook dat er een hogere brand awareness is.

Display advertenties
Wanneer je dezelfde advertenties wilt gebruiken als op andere platformen kan je voor display advertenties kiezen. Door op elk platform dezelfde lay-out van advertentie te gebruiken heb je een hogere herkenbaarheid. Deze advertenties worden gedurende 30 seconden getoond, meestal boven de Spotify-browser. Binnen de display advertenties kan je nog kiezen uit drie verschillende types. Bij de homepage overname verandert de startpagina van de gebruiker om het geadverteerde merk een bepaalde tijd weer te geven. Gebruikers kunnen vervolgens op deze advertentie klikken en komen zo terecht op de juiste landing page. De megabanner lijkt op de typische banner advertentie die je ook op Google Ads terugvindt. Op Spotify nemen ze het onderste deel van het scherm in. Tot slot is er de overlay. Deze ads vullen het volledige scherm waardoor de gebruiker er niet naast kan kijken. Er is de mogelijkheid om deze advertentie weg te klikken en wanneer de gebruiker deze advertentie niet sluit verdwijnt deze automatisch na 30 seconden.
Gesponsorde speellijsten
Naast de klassieke advertenties zoals overlays en banners is er ook de mogelijkheid om een populaire playlist te sponsoren. Zo kunnen luisteraars een half uur gratis luisteren als ze jouw reclame bekijken. Dit is een goede manier om de betrokkenheid van de beoogde doelgroep te vergroten. Je legt een link tussen de playlist en jouw merk, wat voor een betere relatie met de gebruikers zorgt.

Podcast advertentie
Adverteren op podcasts is momenteel het nog niet van toepassing in België maar wel al in de EU5. Je kan je campagne in podcasts lanceren vanaf 500 euro en Spotify helpt je met het creëren van een advertentie. Er zijn twee opties voor het adverteren, via het Spotify Audience Network of je kiest zelf de podcasts die bij jouw advertentie aansluiten.
Het opzetten van een campagne
Net zoals bij Google Ads werkt het advertentiesysteem van Spotify op basis van een veiling principe op private marktplaatsen. De prijs van een advertentie varieert over het algemeen tussen € 0,015 en € 0,025 per advertentie. Het startbudget voor een campagne bedraagt 250 euro maar je kiest zelf over welke termijn je dit bedrag spreidt. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals het type advertentie, je doelgroep en het budget. Voor dat startbudget krijg je ook toegang tot tools die je helpen bij het creëren van de advertenties. Je geeft Spotify een script en zij helpen met de ontwikkeling. Vroeger was adverteren op Spotify bijna onbetaalbaar voor kleinere bedrijven. Door de komst van de Spotify Ad studio is dit volledig veranderd.
Een campagne opstarten op Spotify gaat vrij snel. Na een controle van Spotify kan je eerste advertentiecampagne vrij rap gelanceerd worden. Eerst en vooral geef je het doel van je campagne aan. Er is namelijk een verschil tussen muziek en niet-muziek gerelateerde campagnes. Artiesten die willen adverteren over hun muziek hebben hiervoor extra opties op Spotify. Na het bepalen van het doel is de volgende stap om de juiste doelgroep te targetten. Eens de doelgroep vaststaat, kan de advertentie online worden gezet. De mogelijkheid om de eerste resultaten te bekijken, is er al 24 uur nadat de advertentie live is gegaan.
Benieuwd naar nog meer tips?
Nog vragen hierover of wil je onze andere tips over adverteren te weten komen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.