Sociale media spelen vandaag een cruciale rol in hoe opinies worden gevormd, dat weten ook verspreiders van des- en misinformatie maar al te goed. Dankzij het internet hebben we een hele nieuwe wereld aan informatie ontdekt, maar hoe bewust zijn we ons van de structuren, tijdlijnen en algoritmes die beslissen welke informatie we consumeren? Niet enkel sociale processen maar ook technieken uit de psychologie, zoals bijvoorbeeld ‘Framing’, komen hier namelijk aan te pas.

In deze aflevering van ‘Opiniemakers’ bespreken Reinout en VRT-journalist Tim Verheyden welke invloed social media kunnen hebben op hoe wij onze opinie vormen. Ze bespreken onder meer hoeveel leugens Donald Trump de wereld heeft ingestuurd, welke rol de media speelt in het verspreiden van (des)informatie en hoe ook Corona hier een vinger in de pap te brokken heeft.

Ontdek meer over de tips van Tim om de bubbel van desinformatie te doorprikken, over het vinden van de interessante kant van het wereldwijde web en nog veel meer in deze nieuwe aflevering!

Je podcasthonger nog niet gestild? We hebben nog veel meer in petto! Ontdek hier de volledige Opiniemakers-reeks over politieke en psychologische communicatie of mis geen enkele aflevering en abonneer je nu op ons podcastkanaal.