Het is van groot belang dat nudges juist worden toegepast, anders kan het mislopen. Als je nudge te veel opvalt is de kans groot dat hij mislukt. Een goede nudge beïnvloedt gedrag waarvan personen zich niet bewust zijn.

Er zijn onderzoekers die sceptisch staan tegenover de gevolgen van nudging. Ze vinden dat we nooit zeker kunnen zijn waarom mensen bepaalde keuzes maken. Dat iemand een biefstuk eet en geen groenten kan te maken hebben met bepaalde noden die niet beïnvloed kunnen worden door nudges.

Volgens die onderzoekers maken we keuzes gebaseerd op wat we denken nodig te hebben. En dat nudging enkel werkt om die keuzes te stimuleren. Als iemand nood heeft aan een salade, dan zullen nudges werken om die keuze te motiveren. Indien die persoon totaal geen nood heeft aan salade, dan kunnen er nog zoveel nudges zijn die proberen het keuzeproces te beïnvloeden, het zal niet werken.

Als we hiermee rekening houden is het dus belangrijk dat je nudges gecombineerd moeten worden met de noden van personen. Er zijn veel mensen die gezonder willen eten en daardoor gestimuleerd kunnen worden met nudges. In dit geval is de beïnvloeding van het gedrag positief voor de beïnvloede persoon. Bij andere gevallen kan dit bedenkelijker zijn, denk maar aan de websites die gebruik maken van nudges om onze privacygegevens te verwerven.