Achter de schermen van alledaagse interacties en advertenties schuilt een fascinerend spel van psychologie en strategie. Ontdek hoe subtiele technieken zoals social proof, pseudo-set framing en de informatiebehoeftepiramide onze gedachten sturen, onze keuzes beïnvloeden en zelfs ons gedrag vormgeven. Eerst moeten we begrijpen hoe onze hersenen werken.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Hoe zitten onze hersenen in elkaar?

Onze hersenen werken met twee systemen: systeem 1 en systeem 2.

Systeem 1 is snel, automatisch, emotioneel en onbewust. We hoeven er niet bewust over na te denken en het kost ons weinig energie. Denk bijvoorbeeld aan het fietsen.

Systeem 2 is een langzame en doelgerichte manier van denken. Het vergt veel meer energie en inspanning. Een goed voorbeeld hiervan is het leren fietsen. Hierbij moet je bewust nadenken over hoe je je evenwicht bewaart en hoe je moet sturen.

De kracht van social proof

Als we op zoek zijn naar een plek om iets te eten of drinken op een terras, kan het fenomeen social proof van pas komen. Als een terras leeg is, lijkt het alsof het restaurant niet populair is en daardoor niet de beste keuze is. Maar als het terras vol is, lijkt het alsof het restaurant wel populair is en dus de beste keuze is. Ons onbewuste systeem 1 maakt dan snel de beslissing om voor het volle terras te kiezen.

Voorbeeld van social proof
AZ Delta heeft de rookruimtes rondom het ziekenhuis ondoorzichtig gemaakt, zodat potentiële rokers niet kunnen zien dat er gerookt wordt. Dit maakt het minder verleidelijk om te gaan roken. Het doel hiervan is om mensen te ontmoedigen om te roken en de gezondheid van iedereen te beschermen.

De psychologie van pseudo-set framing

Pseudo-set framing gaat uit van het idee dat mensen psychologisch geneigd zijn om een set compleet te maken. Dit betekent dat we ons voorstellen dat er een set van dingen bestaat, zelfs als deze niet fysiek aanwezig is. Hierdoor voelen we de behoefte om deze set compleet te maken.

Voorbeeld van pseudo-set framing
Bij COS presenteren ze hun handtassen als een essentieel onderdeel van een outfit. In plaats van alleen een foto van de tas, zie je de tas in combinatie met een complete outfit. Dit maakt het verleidelijk om de hele set te kopen.

Voorbeeld COS outfit pseudo-set framing

Optimale informatievoorziening: de informatiebehoeftepiramide

De informatiebehoeftepiramide bestaat uit twee piramides en gaat over hoeveel informatie verschillende groepen mensen nodig hebben. Het is belangrijk om hierop in te spelen bij de communicatie.

Er zijn veel mensen die slechts behoefte hebben aan een beetje informatie. Meestal gaat het dan om algemene informatie. Maar er zijn ook mensen die juist veel gedetailleerde informatie willen hebben. Dit is echter een kleine groep. 

Sporza informatiebehoeftepiramide

Optimale informatievoorziening: de informatiebehoeftepiramide

Verderop biedt Sporza een uitgebreide analyse van de wedstrijd, waarin verschillende belangrijke punten worden samengevat in bulletpoints. Zo kun je bijvoorbeeld lezen wie de ‘man van de match’ was, welk moment bepalend was en welke statistieken er nog meer interessant zijn. 

 

Sporza informatiebehoeftepiramide analyse

Conclusie beïnvloedingstechnieken

  • Maak gebruik van sociaal bewijs door middel van ratings, testimonials en reviews om jouw autoriteit te versterken.
  • Maak gebruik van pseudo-set framing: welke pakketten biedt je aan? Gebruik dit zowel binnen je product of dienst, als in je offerte en maak het zo concreet mogelijk
  • Maak gebruik van de informatiebehoeftepiramide: welke doelgroep heeft hoeveel en welke informatie nodig?