big-data-in-politiek

De hele hype rond big data en politiek boeit mij enorm. Ik deed hiervoor al eens een kort onderzoek naar de rol van data in de Obamacampagne van 2012. Het was tijdens mijn roadtrip dan ook mijn bedoeling om hier meer over te leren. Ik regelde daarom een interview met OH Communications. Wat een interessant gesprek was mij dat! Bettina en Mike zijn experts als het gaat om het inzetten van data in politiek. Mike doet het data-gedeelte en Bettina zorgt voor de implementatie. Bettina heeft zelfs ervaring met presidentsverkiezingen. Zo werkte ze mee aan de campagne van McCain in 2000 en 2008! Ik kon dus spreken met iemand die nog voor een presidentskandidaat heeft gewerkt. Dit was echt ongelooflijk leerzaam!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

 

Big data en politiek

Sociale media hebben veel veranderd in de politieke marketing. Waar marketeers vroeger vooral focusgesprekken hielden, zetten ze in Amerika vooral meer in op het verzamelen van online data. Data is king! “Een politicus kan wel zeggen dat hij een visie heeft, maar dit wordt uiteindelijk allemaal bewezen met data”, aldus Bettina en Mike. Het buikgevoel telt steeds minder mee. Eenmaal ze data hebben verzameld, passen ze deze toe op de persoonlijkheid van de kandidaat.

(c) The Washington Post

Politieke campagnes worden echt aangepakt als (kwantitatief) wetenschappelijk onderzoek. Door de komst van sociale media is het voor marketeers nu ook veel eenvoudiger. De data ligt (bij wijze van spreken) voor het grijpen. De campagne van Obama in 2012 was op dat vlak een mijlpaal. Het is volgens verschillende bronnen ook de hoofdreden waarom hij toch kon winnen van Mitt Romney. Obama lag in het begin namelijk achter in de peilingen, maar kon toch nog winnen. Hoe was dat mogelijk? Natuurlijk hebben enkele uitschuivers van Romney hier ook mee te maken, maar het data-verhaal is niet te onderschatten. Het team van Obama telde meer dan 100 medewerkers die rond data werkten. Bij Romney kon je ze op jouw twee handen tellen. Een zeer groot verschil dus.

“Money wins elections”

Meer dan ooit speelt geld een belangrijke rol. Het verzamelen en analyseren van data kost veel geld en kennis. De Campagne van Obama in 2012 was de duurste campagne ooit. Zo haalde hij meer dan 1 miljard dollar op. Zijn campagnemanager zei ooit letterlijk in een interview: “Het is aan data dat ik die 1 miljard dollar heb gespendeerd”. Hij zei ook dat het doorgeven van deze kennis de grootste donatie ooit zou zijn in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen.

Wat met big data in de Belgische politiek?

De Belgische politiek kent veel verschillen met die van Amerika, zowel institutioneel als op vlak van marketing en communicatie. Toch ben ik ervan overtuigd dat wij er veel baat bij hebben om eens te kijken naar de trends in Amerika. Big data wordt gezien als ’the new big thing’ in politieke communicatie.

Benieuwd naar meer tips omtrent politieke communicatie?

Of eerder interesse in een keynote over online campagne voeren?

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!