Het stond waarschijnlijk met stip genoteerd bij de vele amerikawatchers en liefhebbers van de Amerikaanse politiek: het eerste televisiedebat tussen de presidentskandidaten Hilary Clinton en Donald Trump. Een belangrijk moment! De televisiedebatten kunnen nog altijd het verschil maken. Ook onze wekker stond klaar om het debat te volgen. Ik volg de Amerikaanse verkiezingen namelijk al vanaf het eerste nieuws over de voorverkiezingen. Ik trok zelfs enkele weken naar Amerika om er bij te leren over politieke communicatie. Tijdens het debat keken wij vooral naar de communicatietechnieken die werden gebruikt. Wat kunnen wij nu leren uit het debat?

Communicatielessen debat Trump vs Clinton

1. Non-verbaal zeg je soms meer

De eerste minuten van het debat had Trump de bovenhand. Niet zozeer vanwege bijzondere ideeën, maar vooral door zijn non-verbale communicatie. Hij gaf een zelfverzekerde indruk. Helemaal anders dan Clinton. Zij leek in het begin erg zenuwachtig en scheen angst te hebben. Je zag ze vaak slikken en ze keek opvallend veel naar haar notities. Naarmate het debat vorderde deed Clinton het beter. Opvallend was hoe ze kritiek van Trump telkens weglachte. Duidelijk op voorhand ingeoefend met haar communicatiemedewerkers. Een echte lach herken je aan de kraaienpootjes rond het oog. Bij Hilary was het duidelijk een geforceerde lach, maar het werkte wel! Het kwam over alsof ze te doen had met Trump zijn mening of iets als: “die grapjas toch”. Zonder woorden te gebruiken, werd er toch veel gezegd.

via GIPHY

2. Kleren maken de man (of vrouw). 

Communicatielessen debat Trump vs HilaryWat heel opvallend was bij de start van het debat waren de knalblauwe das van Trump en het ultra rode pak van Clinton. Toch speciaal aangezien rood staat voor de Republikeinen en blauw voor de Democraten. Dus helemaal omgekeerd. Op het eerste zicht een beetje vreemd, maar dat is het niet. In Amerika denken ze echt wel na over hun kledij, zeker voor een debat waar bijna 100 miljoen mensen naar kijken. Over het algemeen staat blauw voor zakelijkheid en rood voor leiderschap. Als ondernemer is het logisch dat Trump voor de blauwe das kiest en niet voor de rode. Hij kan namelijk niet opboksen tegen de politieke ervaring van Clinton. Omgekeerd is het ook zo. Clinton kan niet opboksen tegen de ondernemerservaring van Trump. Maar er zit nog meer achter! Beide kandidaten willen natuurlijk ook (potentiële) kiezers afsnoepen van de tegenpartij. De kleur van de tegenpartij dragen kan daar onbewust bij helpen.

3. Aanval is de beste verdediging

Het eerste kwartier van het debat had Donald Trump de bovenhand. Clinton was genoodzaakt om in de verdediging te gaan. Clinton kreeg pas de bovenhand toen ze Trump verweet geen belastingen te betalen. Dit was voor ons een belangrijk moment. Vanaf dan zag je Clinton groeien in het debat en was het Trump die in die hoek werd gedreven. Wat kan je hieruit leren? Probeer zo weinig mogelijk energie te steken in aanvallen van je tegenstander. Door je te verdedigen geef je enkel maar meer aandacht aan iets negatief. Probeer zelf de richting van het debat te bepalen. De aanval is de beste verdediging!

Benieuwd naar mijn tweets over het debat? Je kan ze allemaal teruglezen via deze link. 

GRATIS INSPIRERENDE PRESENTATIE OVER DE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN

Wist je dat je mij gratis kan uitnodigen voor een keynote over mijn reis naar Amerika? Ik deel er de best practices die ik heb verzameld en geef je er erg effectieve quick wins! Wacht wel niet te lang om mij uit te nodigen. Door een drukke agenda kan ik maar een beperkt aantal gratis presentaties geven.

[vc_btn title=”Meer info” style=”flat” color=”green” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.exposure.be%2Fonline-politieke-communicatie%2F%3Fulp%3DiCaGWRD9G22szi1p%26ac%3DiRNJHy25HBP4K2Ut|||”]