Iets dat wij vaak in onze workshops vertellen is dat communicatie eigenlijk niet zo snel verandert. De principes (ons gedrag) blijft relatief hetzelfde. Het zijn eigenlijk vooral de tools die veranderen. Als we kijken naar enkele belangrijke gebeurtenissen in onze geschiedenis zien we dat heel wat communicatieprincipes terugkeren die wij vandaag nog altijd meegeven in onze workshops. Ook voor digitale communicatie kunnen we heel wat van hen leren. Hieronder alvast enkele voorbeelden.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke communicatie?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Abraham Lincoln en conversie-optimalisatie
De 16de president van de Verenigde Staten had veel kwaliteiten en verwezenlijkheden. Vooral zijn redenaarstalent viel op. Amerikaanse schoolkinderen bestuderen nog altijd zijn Gettysburg Adress. Ook veel van zijn quotes zijn nog steeds gekend, zoals bijvoorbeeld: “geef me zes uur om een boom om te kappen en ik zal de eerste vier gebruiken om de bijl te slijpen.” Dat toont aan hoe goed hij zich wilde voorbereiden op grote projecten. Marketeers kunnen daaruit leren dat hoe meer tijd je spendeert aan de voorbereiding, hoe minder je moet doen in de uitvoerende fase.
Communicatieles
Het draait niet om hoeveel uur je spendeert aan iets, of hoeveel je werkt. Wel gaat het om de uren die je hebt kwaliteitsvol te gebruiken. Het maakt dus niet uit hoeveel posts je op Facebook publiceert, maar het gaat er vooral om hoe effectief ze zijn.
Catharina de Grote en sociaal bewijs
In de 18e eeuw speelde Catharina II een belangrijke rol in de welvaart van de Russische bevolking. Ze heeft geholpen om van Rusland een dominant land in Europa te maken. Daarom is ze een voorbeeld voor marketeers van deze tijd. Ze toonde aan dat de principes ‘practice what you preach’ en ‘sociaal bewijs’ zeer krachtig kunnen zijn.
De pokken waren vroeger een groot probleem in Rusland. Catharina had gehoord van de nieuwe inentmethodes uit het Ottomaanse Rijk. Het Russische volk vertrouwde de vaccinaties niet, daarom bood ze zichzelf aan als testpersoon. Toen de Russen zagen dat ze niet ziek werd kozen ze ervoor om gevaccineerd te worden. In 1780 waren er ongeveer 20 000 Russen ingeënt, in 1800 waren dat er twee miljoen. De vaccinatie werd verplicht in Rusland en het probleem van de pokken verdween naar de achtergrond. Rusland was één van de eerste landen die de vaccinaties verplicht maakte. Daarna hebben heel wat Europese landen het voorbeeld gevolgd.
Communicatieles
Om tot iets creatief te komen heb je originele gedachten nodig. We krijgen zoveel informatie binnen dat het steeds moeilijker wordt om voor onszelf te denken. We kunnen leren van Catharina dat als je iets toont of het zelf doet anderen sneller zullen volgen. Ook getuigenissen of voorbeelden van andere klanten kunnen uiteraard helpen.
Martin Luther King JR en de kracht van een duidelijke boodschap
Er zijn weinig mensen die hun boodschap zo hard uitstralen als Martin Luther King. Hij leert ons dat niet enkel geloven in je boodschap volstaat, maar dat je het ook moet uitdragen. Het is enkel als je 100 procent gelooft in je eigen verhaal dat je klanten dat ook zullen doen.
Daarnaast kunnen we ook van hem leren dat goed nadenken en veel tijd spenderen aan je boodschap geen verloren tijd is. Zijn ‘I have a dream’ speech ging de hele wereld rond. Je kunt het vergelijken met wat we nu viraal noemen. Boodschappen die goed ontworpen zijn kunnen enorm veel mensen bereiken.
Communicatieles
Soms is de belangrijkste factor om je boodschap te doen scoren dat je het simpel houdt. Zeg zo kort en duidelijk mogelijk wat je wil overbrengen. Gebruik woorden die iedereen kan begrijpen en maak duidelijk je punt. De boodschap moet niet eens lang zijn. De speech van King is 17 minuten en heeft de koers van de geschiedenis veranderd.
Zelfde communicatieprincipes, maar telkens een ander jasje
Ondanks dat al deze leiders, denkers en inspirerende historische figuren in verschillende tijden leefden, blijven hun principes nog altijd relevant. Van Oprah tot Aristoteles is er altijd wel één principe dat we kunnen gebruiken in ons hedendaagse leven. Die basisprincipes gebruiken in deze technologische wereld is iets dat ons bij Exposure dagelijks bezighoudt. Zit je met vragen of wens je advies, dan mag je ons gerust contacteren.
Nog verdere vragen omtrent politieke communicatie?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke communicatie?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!