Enkele maanden geleden verwelkomden Reinout en Pieter verschillende jonge politici in hun podcast Marketing en Verkiezingen. De verschillende jongerenvoorzitters kwamen met veel enthousiasme en gedrevenheid vertellen over hun partij. We praten over Twitterdiscussies, TikTok, Jong VLD TV en andere interessante vormen van online communicatie. Benieuwd? Lees hieronder zeker verder.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Sociale mediakanalen als enorme zegen bij Jong N-VA – podcast 55

Actualiteitswaarde, goede communicatie, een duidelijke politieke boodschap met soms een vleugje humor zijn volgens de jong N-VA’er Viktor Rooseleer belangrijke instrumenten om te gebruiken in politieke communicatie.

“Je moet iets te vertellen hebben om het publiek te kunnen bereiken”, vertelde hij in onze podcast. “Daarom is het belangrijk om in te pikken op de actualiteit en de relevante nieuwswaarde te gebruiken”. Jong N-VA communiceert vooral met jongeren die willen bijdragen aan het debat en proberen via verschillende communicatiekanalen jongeren mee te krijgen.

Samenleving en identiteit bij Jong Groen – podcast 57

Tijdens zijn politieke carrière als jongerenvoorzitter heeft Timon Hogenaar ontdekt hoe belangrijk onlinecommunicatie op sociale media is. “Met sociale media kan je een directer resultaat afleiden”, vertelt Timon. “Door een krant of folder in de bus te steken is het vele moeilijker om een direct resultaat te zien.”

Het Vlaamse politieke twitterlandschap is de laatste jaren enorm veranderd volgens Timon. “Toch zou het een gemiste kans zijn om online niet te reageren op een opiniestuk of een andere politieke boodschap van een andere partij”, haalt hij nog aan.

Facebook live bij Jong VLD – podcast 58

Tijdens de lockdown heeft Jong VLD niet stil gezeten. Zo hebben ze Jong VLD TV opgericht en een sunday late night waar verschillende live sessies met andere politici plaatsvonden.

Deze online evenementen waren enkel toegankelijk voor leden van Open VLD en Jong VLD, waardoor er veel interactie ontstond binnen de groep. “We kunnen wel zeggen dat we tijdens COVID-19 aan een serieuze community building hebben gewerkt”, vertelt Tess Minnens verder. “Op die manier hebben we de groep enorm actief gehouden en ontstond er ook een geweldige dynamiek tussen de leden.”

De impact van goede online communicatie bij Jong CD&V – podcast 60

“Door te spreken met andere politiekers heb ik ontdekt dat Twitter onmisbaar is geworden in de politieke communicatie op sociale media”, vertelt Jong CD&V’er Kevin Maas in onze podcast.

Sociale media is heel belangrijk voor Kevin om jongeren te bereiken. Kevin wil in de toekomst meer inzetten om korte boodschappen over te brengen op jongeren. “Christendemocratie staat voor lange antwoorden”, vertelt Kevin verder. “Toch is het duidelijk dat je op sociale media je meer moet focussen op korte en krachtige boodschappen.”

Tiktok als nieuwe politieke marketing bij Vlaams Belang Jongeren – podcast 61

Terwijl andere voorzitters zich meer richten op Facebook, focust Jong Vlaams Belang zich op nieuwe sociale kanalen als TikTok. “Wij moeten mee waar onze kiezers zijn, we zien een shift bij jonge mensen van Facebook weg naar Instagram, naar TikTok en vaak ook nog Snapchat”, vertelt Filip Brusselmans verder.

Bovendien keren ze ook terug naar de basis van campagnevoeren: deur-aan-deur campagne. “Als er een opening is moet je daar inspringen en mensen uitleg geven”, “Je moet vooral luisteren en mensen hun vragen beantwoorden”.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!