De afgelopen dagen en weken kwam het schandaal over Facebook en het marketingteam van Donald Trump, Cambridge Analytica, uitgebreid in het nieuws. Persoonlijke gegevens van ongeveer 50 miljoen Amerikanen heeft men geanalyseerd om deze mensen achteraf te bestoken met doelbewuste informatie tijdens de politieke campagnes.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Politieke sociale media en big data strategie met Matteo Salvini

In het voorjaar van 2017 zaten we samen met Cambridge Analytica. Hier kan je trouwens het uitgebreide verslag van onze meeting lezen. Omdat we met hen samenzaten kregen we door het bekend geraken van de praktijken tussen Facebook en Cambridge Analytica heel wat vragen van journalisten over hoe dit in elkaar zit.

Zaakvoerder Reinout Van Zandycke werd onder andere geïnterviewd door het tv-programma Terzake om duiding te geven bij deze gebeurtenis.

Hier kan je de video herbekijken.

In Vlaanderen hoeven we vooralsnog niet te vrezen voor dergelijke toestanden, de privacy wetgeving beschermt ons tegen dit soort gegevensdiefstal. Toch kan je niet ontkennen dat ook hier handig gebruik wordt gemaakt van de gegevens die wij zelf online achterlaten. Verschillende politieke partijen hebben reeds een online campagne achter de rug. De partijen die over de beste onlinestrategie beschikken halen ook de beste resultaten.

Sociale media zijn, vanwege hun bereik, de ideale spreekbuis voor politici. Wie het zeer goed doet op de sociale media komt gemakkelijker met de pers in contact en wie de krant haalt… is een autoriteit. Dit illustreert het belang van de media in het algemeen.

Een uitgekiende online politieke strategie, hoe begin je eraan? 

Het allerbelangrijkste is segmentatie. Het is altijd goed om je de volgende zaken af te vragen:

  • Wie behoort tot je doelgroep?
  • Waar vind je deze mensen?
  • Wat heb je met hen gemeen?
  • Hoe kan je hen bereiken?
  • Welke zaken kan je hen bieden?

Als je dit weet kan je gemakkelijk targetten naar deze doelgroep door gerichte communicatie. In dit blogbericht leg ik jou trouwens uit hoe big data een politieke campagne bepaalt.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!