Een blog is belangrijk als je hoger wil eindigen in Google. Geeft jouw website een antwoord? Zorg dan dat de technische opbouw in orde is, maar focus daarnaast zeker ook op de inhoud. Als ondernemer wil je online aanwezig zijn, maar hoe zorg je ervoor dat jouw website ook gevonden wordt door potentiële klanten? SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, kan hierbij helpen. In deze blog leggen we uit wat SEO is, waarom het belangrijk is en welke basisprincipes je moet begrijpen om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.
Wil jij dat jouw website bovenaan komt te staan in Google?
Aarzel dan niet om mij te contacteren!
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een techniek om jouw website beter vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf en jouw doelgroep. Dit kan bijdragen aan meer bezoekers op jouw website en uiteindelijk ook meer klanten.
Wat is het verschil tussen SEO en SEA?
Het belangrijkste verschil tussen SEO en
SEA is de manier waarop je bezoekers naar jouw website trekt. Met SEO probeer
je jouw website beter vindbaar te maken in de organische zoekresultaten,
terwijl je met SEA betaalt voor advertenties die worden vertoond in de
zoekresultaten. Een ander verschil is de snelheid waarmee je resultaat kunt
behalen. Met SEO kan het enige tijd duren voordat je resultaat ziet, terwijl je
met SEA direct kunt beginnen met adverteren en dus direct resultaat kunt
behalen.
Hoe werkt SEO?
SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing. Met SEO optimaliseer je jouw
website en content, zodat deze beter gevonden wordt in zoekmachines zoals
Google. Dit kan leiden tot meer websiteverkeer, meer klanten en dus meer omzet.
Maar hoe werkt SEO precies? Zoekmachines gebruiken algoritmes om te bepalen welke
websites het best passen bij de zoekopdracht van de gebruiker. Door middel van
verschillende technieken en strategieën kan je jouw website zo inrichten dat
deze beter aansluit op deze algoritmes. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van
relevante zoekwoorden en het optimaliseren van de technische aspecten van jouw
website, zoals de laadsnelheid en mobielvriendelijkheid.
Een goed voorbeeld van SEO in de praktijk is een bakkerij die zich specialiseert in biologisch brood. Door de website te optimaliseren met relevante zoekwoorden zoals “biologisch brood” en “bakkerij”, kan deze hoger ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Hierdoor zullen meer mensen deze bakkerij vinden wanneer ze zoeken naar biologisch brood in hun omgeving. Dit kan leiden tot meer websitebezoekers, meer klanten en meer omzet voor de bakkerij.
Tips om SEO-gewijs hoger te scoren
Focus op de juiste SEO-zoekwoorden
Kom te weten waar mensen vandaag naar googelen. Google biedt een tool aan die de nodige zoektermen aanreikt. Heb je al gehoord van de SEO-zoekwoordenplanner? Hier vind je allerlei statistieken; de populairste zoekwoorden, maar ook op welk apparaat er vooral gezocht wordt én vanuit welke locatie. Gebruik de SEO-zoekwoordenplanner dus als startpunt voor de bouw van een website OF het schrijven van een blog. Denk eraan om doorheen jouw tekst het zoekwoord frequent te gebruiken. Hoe frequenter je deze op een kwaliteitsvolle wijze gebruikt, hoger je score op de SEO-ranking.
Comprimeer je afbeeldingen voor SEO
Staan er veel afbeeldingen op jouw webpagina? Geen probleem voor Google, maar zorg ervoor dat de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Let er daarnaast ook op dat deze niet te veel geheugen in beslagnemen. Een verhoogde laadsnelheid zorgt namelijk voor een lagere ranking bij Google. Al gehoord van https://tinypng.com/? Met deze website verklein je het geheugen van je afbeeldingen met maximaal 70 procent. Gevolg is dat je laadsnelheid verkleint én je dus hoger scoort in de SEO-ranking. Twee vliegen in 1 klap!
E-A-T SEO-principe
Onderscheidt je content van de concurrentie. Google hecht veel belang aan expertise, autoriteit en vertrouwen. Toon aan de hand van jouw website dat je een expert bent in je vak. Denk eraan dat de informatie die je plaatst betrouwbaar is, maar ook relevant voor jouw lezers. Houd in gedachten dat Google bruikbare en juiste informatie hoger inschat.
Autoriteit is een tweede belangrijke factor in het E-A-T-principe. Een blog geschreven? Zet er dan zeker jouw eventuele biografie bij. Mocht je een eigen Wikipedia-pagina hebben, dan kan het handig zijn deze te vermelden. Heb je als expert gebruikgemaakt van (kwaliteitsvolle!) bronnen? Voeg ze zekere toe, want kwaliteitsvolle backlinks vergroten de geloofwaardigheid voor de lezer én Google. Heb jij als websitebeheerder of blogschrijver een eigen Wikipedia-pagina?
Houd er, ondanks de SEO-principes, rekening mee dat je de inhoud niet verwaarloost. Vertrouwen speelt daarbij ook een grote rol. Dit kan onder meer door bedrijfs- en contactinformatie, zodat men weet wie de mens achter de website is. Maar ook door ontvangen reviews op Facebook, Google Mijn Bedrijf, Trustpilot.
Zorg voor een aantrekkelijke SEO-meta-beschrijving.
Laat aan Google én jouw potentiële lezers in een korte, krachtige zin weten waar jouw website of blog voor staat. Zorg dus voor een aantrekkelijke (slagzin)zin, die uitnodigt om op door te klikken. Het doorklikpercentage is een van de ranking factoren voor de SEO-zoekresultatenpagina. Vergeet deze niet, want een ontbrekende meta-beschrijving wordt afgestraft door Google.

Waar we het daarnet hadden over de bestandsgrootte van de afbeeldingen, hebben we het nu over de benaming. Je kent het hoogstwaarschijnlijk wel: je neemt een foto en slaat deze op met de naam (als voorbeeld) IMG_009. Helaas kan Google deze benaming niet lezen, wat leidt tot een lagere positie op de zoekresultatenpagina. Onze tip: geef je afbeelding een echte benaming, vraag je steeds af waarnaar mensen op zoek gaan. Jouw voordeel? Google begrijpt deze benaming en je een stijging kent in de zoekresultatenpagina. Zoek je op Google naar logo website Exposure? Dan zal je zien dat ons logo, door de juiste benaming, snel terug te vinden is.
Creëer een responsive website
Toegankelijkheid is een belangrijk SEO-aspect. Zorg er in de eerste plaats voor dat de laadsnelheid van jouw website beperkt is, maar let ook op de compatibiliteit. Het is belangrijk dat jouw webpagina zowel op computer als smartphone goed toegankelijk is. Optimaliseer dit, het creëert een goed gevoel bij de lezer én je wordt door Google beloond.
Maak gebruik van titels en subtitels
Tip 1 gaf het al aan: de juiste zoekwoorden gebruiken is cruciaal. Daarom dienen titels en subtitels ook aan deze SEO-voorwaarden te voldoen. Gebruik (eenmalig) voor de titel de tag H1, voor subtitels ga je voor de H2-tag. Ook hier dien je waakzaam te zijn voor kwaliteitsvolle (sub)titels, waarbij je zoekterm er toch minstens 1 keer dient in voor te komen. Een praktisch voorbeeld: wij schreven een blog over SEO-tips. Lees deze blog, dan zal je zien welke zoekwoorden hier belangrijk zijn.
Word gevonden met Google Mijn Bedrijf
Nog geen Google Mijn Bedrijf-account? In deze tool dien je enkel jouw bedrijfsgegevens door te geven aan Google. Wanneer mensen naar een generieke naam of bedrijfsnaam zoeken, zorgt Google Mijn Bedrijf ervoor dat jouw gegevens (én adres) bovenaan komen te staan. Deze gratis tool zorgt voor een hogere SEO-score in lokale zoekopdrachten. Mensen kunnen dus sneller zaken in de buurt terugvinden.
Zorg wel voor frequente updates van jouw Google Mijn Bedrijf-pagina. Post eens jouw product van de dag of een reclamefilmpje. Je doelgroep of kopers kunnen op jouw pagina ook een recensie schrijven, wat vertrouwen creëert. Zo zal Google, indien regelmatig recensies binnenkomen, jouw pagina SEO-gewijs meer naar waarde schatten.
Wil je dat we jouw Google My Business account optimaliseren?
Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Verzamel gegevens over je lezer
Belangrijk is om jouw lezer of doelgroep goed te kennen. Maak daarom gebruik van een analytische tool (zoals Google Analytics). Van zodra je de Analytics-code hebt toegevoegd aan jouw website, zal je kunnen afleiden wie jouw webpagina bezoekt, welk blogbericht er het succesvolst is… Hier kan je dan op anticiperen, zodat je precies brengt wat de lezer van jou verwacht.
Doe aan linkbuilding
We haalden het al even aan, kwaliteitsvolle links leiden tot een beter SEO-resultaat. Wat is linkbuilding nu? Het betekent “linken verzamelen vanaf andere websites naar jouw eigen website, met als doel hoger te scoren in de SEO-ranking”. De makkelijkste weg om te linkbuilden is sociale media. Zorg ervoor dat al jouw sociale mediakanalen vermeld worden op jouw website, maar denk ook in de omgekeerde richting.
Zoals gezegd bestaat er niet 1 goede manier om beter te scoren in Google, maar zijn er een aantal mogelijkheden om hoger te scoren in de zoekmachine. De tips die wij aanbrachten, hebben een synergetisch effect. Hoe meer je die tips dus zal nastreven, hoe hoger de kans dat jouw SEO-positie in Google verbetert.
Wil jij dat jouw website bovenaan komt te staan in Google? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren op reinout@exposure.be.