Voor ons zijn big data iets nieuws maar toch is het al erg belangrijk. Het wordt niets voor niets “het goud” in de politieke communicatie genoemd. We hadden het hierover in onze podcast met Frank Van Dalen van Politieke Academie die zegt dat er tegenwoordig een overaanbod is van kanalen en boodschappen waardoor het voor de burger gemakkelijker is om een bepaalde boodschap te negeren. Daarbij kunnen big data helpen om zo je boodschap efficiënt te versturen, microtargeting.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Efficiënt communiceren met big data 

Big data kunnen dus handig zijn om te helpen met een verkiezing te winnen. Maar het is niet de data zelf die je helpt, maar eerder wat je er mee doet en wat de uitkomst is. De meeste politieke partijen vragen zich af wie hun achterban is en pas dan waar ze wonen. Even ter verduidelijking: men wil rijke burgers bereiken (wie) dus gaat men ervan uit dat die in dure huizen wonen (waar).  Maar wie zegt dat alle burgers die in een duur huis wonen interesse in jouw politieke partij hebben? Om efficiënt te communiceren moet je die twee dus omdraaien, eerst achterhalen waar ze wonen en pas dan wie ze zijn.

Wanneer je goed omspringt met big data kan het je helpen bij het krijgen van inzichten. Het weet je te vertellen waar je moet zijn en welke type mensen er wonen. Zo kan je dus achterhalen welk thema je moet aankaarten in welke wijk. In plaats van 10 000 flyers rond te sturen in een gemeente en amper respons te krijgen, kan je dankzij big data je boodschap gericht verspreiden. Het is logistiek iets ingewikkelder om verschillende campagnes te maken en die bij de juiste mensen te bezorgen, maar het resultaat zal dan ook veel groter zijn.

Privacy en big data

Dan is nog de vraag over privacy, kan het zomaar dat je al die gegevens over iemand kan bekijken? Eigenlijk staan de mensen er gewoon niet bij stil wat ze allemaal zelf prijsgeven en Facebook maakt daar maar al te graag gebruik van.

Zo kunnen ze perfect je locatie bepalen zonder dat je die hebt ingesteld. Maar zolang ze enkel beschikbare bestanden gebruiken en niet binnen kijken in jouw living doen ze niets strafbaar.

Om af te ronden is er nog een grote evolutie mogelijk binnen de big data. Hier in België en Nederland staat alles nog in zijn kinderschoenen en is er dus nog een grote marge om alles te verfijnen.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!