Aflevering 15 van de marketing en verkiezingen podcast staat online! In deze aflevering hebben we politiek journalist Bart Verhulst te gast. Hij geeft ons zijn visie op hoe sociale media een impact hebben op de huidige journalistiek. Maar hij benadrukt in deze podcast ook het belang van de traditionele media. Een zeer leuke en interessante aflevering!

Twitter en het persbericht

Sinds kort besliste Twitter het aantal tekens die een tweet bevat op te trekken van 140 naar 280. Het zorgt ervoor dat mensen nu uitgebreider hun boodschap kwijt kunnen. Vroeger hadden mensen vaker moeite om een krachtige boodschap te verspreiden aan de hand van 140 tekens. Door de verdubbeling van het aantal tekens is dit nu iets gemakkelijker. De keerzijde van die verdubbeling kan zijn dat er nu te lange teksten komen. Daardoor verliest de boodschap zijn kracht omdat het minder bondig is.

Hetzelfde geldt voor een persbericht. Een persbericht van 6 pagina’s zal bijna niemand lezen. Een persbericht van 1 pagina die wervend geschreven is en waarin alle nodige informatie zit zal veel meer uitnodigen om te lezen.

Facebook of Twitter als bron van nieuws?

Als we kijken naar Twitter en Facebook als bronnen van politiek nieuws dan zien we dat Twitter in eerste instantie met de aandacht ging lopen. Politieke partijen en individuele politici vonden massaal de weg naar dit platform. Tegenwoordig is de aanwezigheid groot, wat wil zeggen dat een nieuweling nog moeilijk kan scoren op Twitter.

Het gevolg hiervan is een merkbare verschuiving naar Facebook. Meer en meer politici vinden de weg naar Facebook als platform voor politieke communicatie. Een van de redenen is targetting. Via Facebook kunnen politici hun boodschap gericht sturen naar hun doelpubliek. Dat maakt het voor een politicus of politica wel enorm interessant om zijn of haar potentiële kiezers aan te spreken.

Er zijn ook gewoon veel meer kiezers aanwezig op Facebook dan op Twitter. Tot slot is men uiteraard ook niet gebonden aan een aantal tekens wat ervoor zorgt dat er meer vrijheid is in de lengte van het bericht.

Eerst sociale media, dan pas de journalist

Door de komst van sociale media hebben politici een nieuw platform om hun boodschap te verspreiden. Zij hebben geen journalist meer nodig om hun boodschap aan de man te krijgen. Het gevolg hiervan is dat politici in sommige gevallen de journalist links laten liggen.

Het voordeel van een bericht te verspreiden via sociale media is de controle over het bericht. Ze hebben zelf in de hand wat de boodschap is en welke toon het bericht heeft. Als men bijvoorbeeld een interview heeft met een journalist moet de politicus of politica nog altijd rekening houden met het wederwoord. De journalist stelt zelf de vragen en het bijsturen van de boodschap is in deze situatie iets moelijker.

Sommige politici beslissen enkel te communiceren via sociale media en kiezen ervoor geen interview te geven. Die politici moeten er dan wel rekening mee houden dat een deel van het publiek hun sociale mediabericht niet zullen gezien hebben.

Traditionele media mogen dan nog niet zo snel zijn als sociale media. Ze bereiken nog altijd een groot publiek.

 

De kracht van de traditionele media

Met het zevenuurjournaal bereikt men nog altijd een groot publiek. Daarvan kan de leeftijd soms aan de hogere kant liggen, maar het is nog altijd een groot publiek. Zoals eerder gezegd is communiceren via sociale media goed, maar men mag niet vergeten dat je dan eventueel een deel van het publiek mist.

Traditionele media merken wel dat ze met het televisiejournaal een deel van het publiek missen. Bijvoorbeeld: Het bereiken van jongeren. Dit doen ze door nieuwsfeiten op een andere wijze te brengen zoals korte video’s op maat van jongeren. Dergelijke initiatieven zorgen dat traditionele media nog altijd veel mensen aanspreken. Het enige wat verandert is de vorm waarin ze dit doen.

Ultra Tip van Bart Verhulst!

Wees helder, wees duidelijk, wees straf en vergeet zeker de traditionele media niet. De traditionele media bereiken nog altijd een heel groot publiek. Het is zeer goed om in te zetten op sociale media, maar verlies de traditionele media niet uit het oog!

BENIEUWD NAAR MEER TIPS?

Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!