In de hedendaagse samenleving is een afkeer tegenover de gevestigde politiek ontstaan. Die afkeer in combinatie met de digitale revolutie heeft een nieuw politiek landschap gecreëerd. Politici die zich niet op sociale media begeven zijn een vogel voor de kat.

Nieuwe media in verkiezingen

De belangrijkste kwaliteiten van een politicus worden al sinds jaar en dag bepaald door de tijdsgeest. Bij elk nieuw communicatiemiddel zijn de politici die het snelst op de kar springen degene die de macht grijpen. Bij de opkomst van de televisie werd het uiterlijk belangrijk, Kennedy speelde daarop in en zag er tijdens debatten altijd jong en fris uit. Toen werd al duidelijk dat een bepaalde sterrenstatus voor politici van belang is. Naar mate de jaren vorderden is die status almaar belangrijker geworden. In de hedendaagse tijd is het cruciaal dat politici nieuwe technologieën goed onder de knie hebben. Bij de opkomst van Facebook kon Obama met zijn knowhow heel wat kiezers binnenhalen, in 2016 was Trump de koning van Twitter-communicatie. Als verkiezingskandidaat kan je het niet meer veroorloven om niet mee te zijn met de nieuwste snufjes.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

De sociale media van Alexandria Ocasio-Cortez

De jongeren die zijn opgegroeid met sociale media worden langzaamaan volwassen, en sommigen maken hun entree in de politiek. Deze nieuwe generatie heeft de digitale wereld met de paplepel ingekregen, waardoor ze het gewoon zijn om op sociale media innovatief te  werk te gaan. In de digitale wereld zijn ze uiterst succesvol, ze hebben meer volgers en likes dan de partij waar ze toe behoren. Waar vroeger de partij overheersend was en partijleden zich daarnaar moesten schikken, zijn deze nieuwe generatie politici groter dan de partij. Politieke invloed wordt gemeten aan de hand van likes en volgers. Faam op sociale media kan een politieke carrière maken of kraken. Het prototype van dit nieuw soort politici wiens politieke carrière gemaakt is dankzij sociale media is Alexandria Ocasio-Cortez.

Alexandria Ocasio-Cortez, of kortweg AOC werd vorig jaar onverwacht verkozen in het Amerikaanse congres. De democratische heeft veel te danken aan sociale media. Ze kon er heel wat kiezers aantrekken met haar persoonlijkheid. Als je een blik werpt op haar Instagram lijkt ze eerder op een influencer dan een congreslid. Ze geeft beautytips, deelt kookrecepten en bediscussieert in een Instagram-live de Amerikaanse politiek terwijl ze de was doet. Ze heeft ondertussen 3,2 miljoen volgers op Twitter, dat is dubbel zoveel als de democratische partij. Ze komt authentiek en persoonlijk over, maar dat is niet de enige reden waarom zoveel mensen haar volgen. De grote onlineaanhang toont aan dat Ocasio-Cortez goed weet hoe ze moeilijke politieke voorstellen op een sociale mediamanier kan overbrengen. In deze tijden is dat een enorm voordeel.

Onafhankelijk dankzij sociale media

Een groot deel van de politieke elite kijkt neer op deze nieuwe vorm van campagne voeren. Ze vrezen dat politici zich te vaak gaan verlagen tot infotainment waardoor de boodschap niet meer doorkomt. De bezorgdheid voor een verkleutering van de politiek is niet het enige waarvoor het establishment vreest. Doordat AOC zelf haar achterban heeft vergaard, moet ze aan niemand verantwoording afleggen. Politici als Ocasio-Cortez die sociale media tot in de puntjes beheersen hoeven ook geen grote budgetten te spenderen aan hun sociale media-strategie, waardoor ze niet afhankelijk zijn van machtige lobby’s. Op die manier kan ze beleidsvoorstellen doen die ingaan tegen de belangen van het grote geld.

Dat betekent niet dat dit soort politici een monopolie zijn voor links. De opkomst van Matteo Salvini, de leider van de partij Lega Nord is onder andere te danken aan zijn succes op Facebook en Twitter. Met 3,5 miljoen likes is hij één van de meest populaire digitale politici. Hij filmt zichzelf terwijl hij updates over zijn leven geeft en spreekt de kijkers aan als vrienden. Als Salvini aan het avondeten begint worden miljoenen Italianen daarvan op de hoogte gehouden.

De connectie tussen politieke partijen en het volk is vertroebeld. Er heerst een automatisch argwaan tegenover de gevestigde partijen. Door die argwaan zijn er opportuniteiten ontstaan voor politici die zich buiten het systeem plaatsen. De digitale media behoren niet tot dat systeem, en kunnen dus gebruikt worden om als buitenstaander populariteit te winnen. Elke ideologische strekking doet dat op zijn manier. Linkse politici zoals AOC zetten zich buiten het systeem door te hameren op de problematische macht van lobby’s en grote bedrijven, rechtse politici als Salvini gebruiken de nieuwe media om kritiek te uiten op traditionele media. De volgers worden dan aangesproken als medestaanders tegen een corrupt systeem, om je medestaanders te tonen dat jij daar niet toe behoort helpt het om die persoonlijke kant aan te tonen. Het is duidelijk dat er in de toekomst ons nog veel kooksessies op Instagram en handkusjes op Facebook te wachten staan.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!