Binnenkort is het weer zo ver. Grote acties voor zogenoemde “spotgoedkope” producten. Het fenomeen, de dag na Thanksgiving, genaamd Black Friday. Hier is jaarlijks heel wat commotie rond deze specifieke dag, er zijn zowel voorstanders als tegenstanders. Maar wat is nu eigenlijk de psychologie achter Black Friday? Waarom is het zo’n succes? Waarom spreekt het zoveel mensen aan?

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologie? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Waarom laten we ons zo beïnvloeden door Black Friday? 

Elk jaar worden er video’s verspreid op het internet of het op nieuws van honderden mensen gepropt in een winkel. Personen die vechten om het laatste product of heel wat “shoppers” die binnenstormen in een winkel. Dit voornamelijk in de Verenigde Staten, maar de laatste jaren komt het alsmaar dichterbij. 

Sociaal proof, een belangrijk psychologisch effect in het succes van Black Friday

De hysterische gekte in deze winkels is onder andere te verklaren doordat de mens een kuddebeest is. We zijn gevoelig voor groepsdruk en verliezen onze identiteit in grote groepen. Het anoniem gevoel in een grote groep mensen zorgt ervoor dat we dingen doen die we normaal niet zo snel zouden toelaten. 

Het kuddebeest komt ook terug in het kopiëren van andere mensen. Iedereen ziet deze beelden op het internet of op tv, dus we denken dat we dit ons ook kunnen permitteren. Lange rijen aan de winkels op middernacht? Oei, dan moeten we ook snel gaan want iedereen staat er al. En zo blijft de bal aan het rollen.

De psychologie achter Black Friday

 De psychologie van het verliesframe

Ook het FOMO-gevoel kan op een dag als deze bij heel wat mensen opkomen. Fear of missing out, ook wel verlies-aversie genoemd. Heel wat vrienden praten waarschijnlijk over de deals die ze gemaakt hebben en wat ze allemaal gekocht hebben. Daar kan je toch niet aan onderdoen? Dan is het nog eens extra verleidelijk om toch eens te bekijken wat al deze winkels ter beschikking hebben.

En wat als je het niet doet? Dan verlies je een heel grote opportuniteit, althans dat gevoel hebben we. Kansen missen doet pijn. Veel psychologisch onderzoek toont dan ook aan dat we sneller actie ondernemen als we de kans hebben om iets te verliezen, dan wanneer we de kans hebben om iets te winnen. Het feit dat er maar één keer per jaar een Black Friday is, zorgt ervoor dat we een gevoel van “nu of nooit” hebben. 

Er is geen duidelijke bron over het ontstaan van Black Friday, wat dus ook wilt zeggen dat het al heel wat jaren aan de orde is. Eigenlijk kan je het samenvatten als een fictief schaarste-moment. Het gebeurt wel vaker dat sectoren momenten creëren om mensen aan te zetten tot actie. Denk bijvoorbeeld aan het autosalon. Daar heb je ook altijd het gevoel dat het nu of nooit is. Maar dan plots… Enkele weken later: “verlengde autosaloncondities”. 

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!