Onze gedachten spelen een belangrijke rol in hoe en waarom we beslissingen nemen. Sommige van onze gedachtenpatronen zijn bewust, andere onbewust. Het succes van Inbound Marketing komt voort uit de manier waarop deze vorm van marketing betrekking heeft op onze psychologie.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door waarom mensen bepaalde dingen doen. Het is nu eenmaal een groot voordeel als je weet wat mensen motiveert. Dr. Robert Cialdini, de auteur van “Influence: The Psychology of Persuasion”, is professor in Psychologie en Marketing aan de Arizona State University. De afgelopen 30 jaar heeft hij de wetenschap achter hoe mensen denken bestudeerd. Hij is in onze sector een absolute goeroe. Zijn bevindingen worden samengevat in 6 kernprincipes en zijn een belangrijke basis voor het succes van Inbound Marketing.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

De psychologie achter Inbound Marketing

Principe 1: Wederkerigheid

“De implicatie is dat je eerst iets moet geven. Geef iets aan mensen: geef informatie, geef gratis staaltjes, zorg voor een positieve ervaring en ze zullen je iets terug willen geven.” – Dr. Robert Cialdini

Wanneer je iets gratis geeft, ervaart de ontvanger een gevoel van verplichting aan de persoon die hem iets gaf. Dit is de reden waarom e-books, white papers, webinars en andere gratis aanbiedingen zo effectief zijn, niet alleen in het genereren van leads, maar ook voor sales. Daarom dat wij binnen Inbound Marketing starten met een weggever.

Principe 2: Consistentie

“Het beste bewijs van wat mensen echt voelen en geloven komt minder uit hun woorden dan uit hun daden.” – Dr. Robert Cialdini

Wanneer we een verbintenis aangaan, nemen we een risico. Zelfs als we niet volledig overtuigd zijn van onze beslissing zullen we vaak voet bij stuk houden omdat we onszelf niet willen tegenspreken. Waarom? Omdat we weten dat anderen toekijken.

Principe 3: Sociaal bewijs

“Aangezien 95% van de bevolking volgers zijn en slecht 5% initiatiefnemers, zijn mensen meer overtuigd door de acties van anderen.” – Dr. Robert Cialdini

We hebben allemaal een hekel aan de neppe lachgeluiden die men gebruikt in series, dus waarom voegen TV-producenten ze dan nog steeds toe?  Omdat ze simpelweg werken! Mensen zijn sociale wezens. We willen graag een deel van de meerderheid zijn.

Inbound Marketing scoort vooral wanneer je als merk een netwerk kunt creëren dat fan is van je product, waardoor datzelfde netwerk ervoor zorgt dat je bekender en meer vertrouwd raakt bij een breder publiek. Een testimonial werkt altijd zeer goed!

Principe 4: Leuk vinden

“We houden van mensen die op ons lijken.” – Dr. Robert Cialdini

Dit simpele feit bezit zoveel macht. De mens, net als elk ander dier of schepsel, heeft de neiging om contact te zoeken met anderen die vergelijkbaar zijn met zichzelf.

Contact opbouwen met de mensen die je bereikt is noodzakelijk de dag van vandaag. Het is meer dan alleen het krijgen van “likes”, je moet ervoor zorgen dat mensen je ook echt leuk vinden. Binnen onze inbound-marketing-strategie passen wij dit vooral toe met e-mailmarketing.

Principe 5: Autoriteit

“Titels zijn tegelijkertijd de moeilijkste en de makkelijkste symbolen van gezag om te bemachtigen.” – Dr. Robert Cialdini

Influencer Marketing lijkt heel succesvol op dit moment. Eigenlijk is het altijd al een erg belangrijk onderdeel van marketing geweest. Waarom denk je dat merken beroemdheden inhuren om hun product te promoten of om het product te gebruiken in een reclamespotje?
We hebben de neiging om wanneer we iemand zien met een bepaalde status die een product gebruikt, we vaker wel dan niet geloven dat het een goed product is omwille van hun titel.
Het vinden van iemand met aanzien binnen je doelgroep, die je product promoot, kan een enorme boost geven.

Het zal er ook voor zorgen dat je uit de communicatieoverload springt. Wij schreven hier enkele dagen geleden nog een bericht over. Je kan het herlezen via deze link.

Principe 6: Schaarste

“Het plezier bevindt zich niet in de belevenis van een exclusief product maar in het bezit ervan.” – Dr. Robert Cialdini

We hebben het allemaal al eens gezien: “Alles moet weg! Laatste 3 dagen!”

Waarom werken deze borden? We houden ervan om iets te hebben dat anderen niet kunnen hebben. Dit is waarom schaarste zo goed werkt in onze berichtgeving. Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent. Doe niet alsof iets beperkt is in hoeveelheid wanneer het eigenlijk niet zo is. De eenvoudigste manier om het vertrouwen te verliezen is door je publiek te misleiden.

Meer informatie? 

Communicatiepsychologie wordt vandaag nog altijd sterk onderschat. De resultaten wijzen nochtans uit dat je er echt wel het verschil mee kan maken. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen eens vrijblijvend met elkaar spreken.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!