De eerste indruk speelt natuurlijk ook in politieke context een zeer belangrijke rol. Tijdens mijn podcastaflevering met Janka Stoker over leiderschap hadden we het over welke invloed het gezicht heeft. Opvallend is dat je eigenlijk kinderen kan laten voorspellen wie verkiezingen zal winnen. Onbewust, los van alle standpunten, laten we ons leiden door het gezicht van een politicus of politica.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten.

De laatste jaren is hier heel veel onderzoek naar gedaan. Eén van de belangrijkste onderzoekers is Alexander Todorov. Hij is professor aan Princeton en doet onderzoek naar de eerste indruk. Hij heeft hier nu recent een nieuw boek over geschreven, maar bekijk zeker eens volgende website: Social Perception Lab. Er wordt zeer mooi in kaart gebracht hoe wij bepaalde gezichten onbewust waarnemen.

Belangrijke zaken voor een goede eerste indruk: 
  • Babyface: een rond gezicht geeft een aardige indruk, maar geen competente indruk. In politiek is vooral dat tweede belangrijk. Een babyface speelt dus NIET in je voordeel.
  • Similariteit: heeft de ander iets gemeen met mij. Heb je een ‘normaal’ gezicht, dan speelt dat in je voordeel.
  • Symmetrie: mensen hebben meer positieve gevoelens voor mensen met een symmetrisch gezicht.
Kinderen kunnen verkiezingen voorspellen

Dergelijke onderzoeken zijn toch wel opvallend. Het toont aan dat politiek succes vaak niets te maken heeft met politiek of standpunten. En om dit een stuk te bewijzen moet je maar eens volgend filmpje bekijken…

 

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!