Bedrijven en organisaties die kleuren inzetten in hun marketingproces of hun kantoren willen opfrissen doen dit om een bepaald doel te behalen. In dit proces is het gebruik van kleuren van essentieel belang. Kleuren beïnvloeden menselijke emoties en gedrag. Wil jij jouw medewerkers productiever maken of wil je klanten aanzetten om meer te doen kopen? Kleurenpsychologie helpt jou om dit doel te bereiken.

We maakten van de meest gebruikte kleuren een overzicht samen met hun betekenis.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Rood: De kleur van passie, dynamisme, geeft een zelfverzekerde indruk

 • Rood zorgt ervoor dat zowel een nieuwsgierige bijstaander als een professional met een volwassen houding naar uw product/dienst zal kijken.

Oranje: avontuurlijke indruk, niet bang om optimistisch te zijn, enthousiast

 • Oranje is net als die energieke vriend of vriendin die jou met zijn enthousiasme aansteekt als hij/zij in de buurt is.

Geel: Opgewekt zijn, vrolijkheid, optimisme

 • De golflengte van geel is het langste, wat ervoor zorgt dat geel psychologisch gezien het de sterkste kleur is, maar ook visueel ook een van de krachtigste is.

Groen: fris, vitaliteit, gezond, harmonie

 • Groen zorgt voor een balans van het logische en emotionele . Het is één van de meeste geziene kleuren in de natuur, wat rust en vrede weergeeft. Daarnaast is het ook een teken van welvaart en groei, dit kan slaan op het groeien van een plant als financiële welvaart.

Blauw: Slim, kalm, barstensvol potentieel en toch gemakkelijk te vertrouwen

 • Blauw slaat op de herkenbaarheid en familiariteit. Zorgt ervoor dat jouw publiek zich heel herkenbaar voelt in jouw merk. Daarnaast is het ook een teken voor vertrouwen. Tegenover rood wat eerder fysiek is, zal blauw eerder gelinkt worden met het mentale en zorgt het voor rust en kalmte. Een van de meest gebruikte kleuren waardoor het ervoor kan zorgen dat het een koude, afstandelijke indruk geeft.

Paars: Royaal, luxueus, slim, fantasie

 • Paars wordt voornamelijk geassocieerd met fantasie en spiritualiteit. Het bezit de energie van rood, de stabiliteit en betrouwbaarheid van blauw wat zorgt voor een perfecte balans tussen het fysieke en spirituele. Het is een intrigerende kleur dat verzacht, maar ook ruimte geeft voor mysterie en nieuwe ideeën. Daarom dat creativiteit het meest wordt geassocieerd met paars. Te veel paars gebruiken kan zorgen voor teveel introspectie en verlies van concentratie.

Roze: vrouwelijk, zoet, sexiness

 • Roze is een zachter, minder intense versie van rood dat een gevoel van medeleven en onvoorwaardelijke liefde creëert. Terwijl het een fysieke kleur is zal roze eerder een kalmerend dan een stimulerend effect veroorzaken wat zorgt voor de perfecte kleur voor zorgen, verstaan en verzorging voor degene in nood.

Bruin: structuur, bescherming en veiligheid

 • Wat het ook moge zijn, familie, vrienden of materiele bezittingen, bruin zal voortdurend steun bieden. Het is een serieus, nuchtere kleur die je kan gebruiken waarvoor zwart te intens is. Het is de meest veilige kleur, maar kan al zeer snel overkomen als te gereserveerd en saai.

Zwart: mystiek, macht, elegant

 • Zwart is de kleur van controle, serieus zijn, onafhankelijkheid, verfijning. Al kan het ook gebruikt worden om onheil, misterie, depressie en zelfs dood voor te stellen. Het is een goede kleur voor hoge contrasten en gemakkelijke leesbaarheid. Het is een zeer sterke kleur, maar bij het teveel gebruiken van zwart bestaat de kans dat je droefheid en algemene negativiteit weergeeft.

Wit: puurheid, onschuldigheid, vrede, simpelheid

 • Wit kan staan voor een nieuw begin, een propere lei en geeft frisheid voor nieuwe ideeën. Wit geeft een gelijke balans voor alle andere kleuren. Het teveel gebruiken van wit zorgt voor isolatie, eenzaamheid en leegte.

Multikleuren

 • Uiteraard kan je ook gaan spelen met het implementeren van verschillende kleuren in uw design. Meerdere kleuren gebruiken zorgt ervoor dat je demografisch met een breder publiek kan connecteren.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!