In deze aflevering van Opiniemakers gaan Reinout Van Zandycke (Zaakvoerder bij Exposure) en Kevin Liekens (Consultant Design & Psychologie bij Exposure) in gesprek over de Russische inval in Oekraïne en de rol van staatspropaganda. Eén van de belangrijkste zaken in dit machtsspel is immers de politieke communicatie die Rusland en Oekraïne voeren.

Op de vraag of we ons oprechte zorgen moeten maken over Vladimir Poetins dreigende taal en roep om nucleaire wapens in te zetten in Oekraïne, stelt Reinout dat het een en ander genuanceerd dient te worden. “Tegenwoordig zijn er vanuit de politieke communicatie modellen ontwikkeld die kunnen inschatten welke uitspraken wel en niet gemeend zijn. Vanuit politiek-psychologisch oogpunt lijkt het erop dat Poetin met deze tactiek vooral wil vermijden dat andere landen zich gaan mengen in de oorlog. Of de uitspraken al dan niet waar zijn, valt gewoon heel moeilijk te bewijzen.”

Zo zorgden andere verklaringen van Vladimir Poetin ook voor een verhoogde interesse in jodiumtabletten, die ingenomen moeten worden bij een mogelijke kernaanval. “Dergelijke uitspraken over jodiumpillen zorgen voor bepaalde angsten bij mensen, die deze angst dan weer overdragen op anderen. Zo creëer je een sociale norm waardoor nóg meer mensen om jodiumpillen zullen gaan bij de apothekers. Een voorbeeld van heel bewuste framing door Poetin”. Ook influencers spelen een grote rol in de communicatie van overheden. Volgens Reinout kunnen influencers ingeschakeld worden om te sturen in de collectieve opinie van inwoners van een land.

Je podcasthonger nog niet gestild? We hebben nog veel meer in petto! Ontdek hier de volledige Opiniemakers-reeks over politieke en psychologische communicatie of mis geen enkele aflevering en abonneer je nu op ons podcastkanaal.