
Eén van de opvallende zaken aan Trump is zonder twijfel zijn handdruk, ook wel de ‘Trumpshake’ genoemd. We zagen al vele malen hoe Trump zijn buitenlandse collega’s begroet met een forse handdruk die hen net niet het evenwicht doet verliezen. Kijk maar naar de Japanse Prime Minister Shinzō Abe die Trump gedurende 19 seconden (letterlijk) in zijn greep houdt. Het beeldmateriaal hiervan ging viraal door de opvallende en grappige gezichtsuitdrukking van Abe na het loslaten van de handen.
Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Een ander gekend voorbeeld is Macron. Hij leek een handdruk van meer dan 30 (!) seconden te moeten doorstaan alvorens Trump zijn hand losliet tijdens zijn bezoek aan Frankrijk. Achteraf bleek dat zowel Macron als Trump elkaars hand stevig vasthielden tot één van beide zou loslaten. De Franse President blijkt zich dus niet te laten vangen door Trump’s sterke handdruk.
Symboliek
Voor velen lijkt dit enorm oncomfortabel en zelfs ongemakkelijk om aan te zien. Zeker in België, waar we veel minder waarde hechten aan symboliek, staan we versteld van deze manier van begroeten. Maar wanneer we kijken naar landen als de Verenigde Staten en Frankrijk in dit geval, staat symboliek centraal bij non-verbale communicatie. Wie toont zijn macht door zijn handdruk? Wie lijkt het machtscentrum van de twee?
Wereldleiders over het algemeen nemen symboliek in termen van dominantie en autoriteit erg serieus. In het geval van Trump uit dit zich in zijn handdruk. In de (politieke) psychologie is bewezen dat wanneer men iemand als belangrijk en invloedrijk percipieert (autoriteit), men deze persoon ook meer zal respecteren, waardoor hij of zij van vele voordelen geniet.

We zien twee elementen die Trump’s handdruk bepalen. Ten eerste heb je het moment waarop hij iemands hand neemt en meteen daarna een ruk aan geeft, waardoor die persoon volledig uit balans raakt. Wat betekent dit concreet? Dit is Trump’s manier om te laten zien dat hij de controle heeft.
Ten tweede is er de handdruk die gecombineerd wordt met de thumbs-up waardoor hij de handdruk bijna in het belachelijke trekt en een gevoel geeft van met een random fan op de foto te gaan. Daardoor krijgt hij de autoriteit en de andere persoon wordt zelfs wat ontdaan van zijn/haar autoriteit.
Autoriteit en perceptie blijken de achterliggende mechanismen voor de Trumpshake te zijn. Niet zo verwonderlijk in een gemediatiseerd tijdperk waarbij deze ontmoetingen tussen wereldleiders meteen zichtbaar zijn en dus van cruciaal belang voor de status van deze wereldleiders.
Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!