We zitten ondertussen al aan de 17de aflevering van de ‘marketing en verkiezingen’ podcast. Deze keer hebben we professor Kristof Jacobs te gast. Hij is politicoloog en universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit. Sinds 2010 doet hij onderzoek naar sociale media en politiek. In deze aflevering bespreken we de verschillende facetten van sociale media in politiek. Daarnaast geven wij jou ook heel wat interessante tips en inzichten. Veel luisterplezier!

Investeren in sociale media

Kristof Jacobs schreef naast heel wat papers ook het boek ‘Social media parties and political inequalities’ waarin hij vertelt dat kleine politieke partijen veel investeren in sociale media en vaak vrijwilligers hebben die bezig zijn met nieuwe technologieën en nieuwe media. Voor hen is het makkelijk en kost het niet veel geld. Er vormt zich pas een probleem als de de grotere partijen of de toppolitici zien dat er daar iets te winnen valt. Zij investeren in die nieuwe technologieën en zo is de voorsprong meteen verdwenen. Dus moeten de kleinere partijen opnieuw innoveren en opzoek gaan naar andere oplossingen.

Sociale media en traditionele media

Sociale media zijn zoals een nieuwe deur in een oud huis. Het is een nieuwe manier om in de traditionele media te geraken. Donald Trump is hierin een meester. Bij iedere tweet die hij verspreidt is de kans groot dat men dit oppikt in het televisiejournaal. Je mag de traditionele media niet onderschatten. Je zal meer mensen bereiken bij het 7 uurjournaal waar je twee minuten praat dan een tweet die je online plaatst, het is zinvoller om te proberen in de traditionele media terecht te komen.

Politieke partijen zetten in op interactie

In 2014 communiceerden politici op Twitter met als doel om te informeren. Ondertussen ligt dit anders. Tegenwoordig zetten politieke partijen vooral in op interactie. Als er een post of tweet komt op Facebook of Twitter dan is het doel om in contact te komen met de burger. Interactie is een krachtig techniek om nieuwe stemmen te winnen. Want als je reageert op een boze burger zijn post of tweet dan zullen er twintig andere mensen meelezen en zien ze dat jouw partij luistert naar de burger.

Tip van Kristof Jacobs!

Met sociale media alleen win je de verkiezingen niet, maar je zal ze ook niet verliezen. Het belangrijkste is dat je weet dat iedere stem telt en je geen schrik moet hebben om hiervoor sociale media in te zetten. Gebruik sociale media om uit te zoeken wat er leeft bij de burger en ga de interactie aan zodat je toont dat je luistert en op die manier kan je hen dan overtuigen.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!