We hebben een boeiende persoon te gast in de podcast ‘marketing en verkiezingen’: Bram Vandeputte. Hij is een echte kenner op het gebied van sociale media en politiek. Hij begon zijn loopbaan bij Terzake waarna hij bij de online redactie van de VRT terechtkwam. Daar volgde hij onder andere de Amerikaanse verkiezingen. Nadien keerde hij terug naar Terzake. Nu maakt Bram reportages over zowel politiek als maatschappelijke thema’s. Het werd opnieuw een interessante aflevering. Beluister hier de 16de aflevering van de podcast ‘marketing en verkiezingen’ en krijg zo tips voor jouw politieke campagne.
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Samenvatting aflevering podcast marketing en verkiezingen
Sociale media traditionele partijen vs niet-traditionele partijen
Het gebruik van sociale media neemt toe bij politieke partijen. Zeker bij de ‘niet-traditionele’ partijen kan je zien dat zij zeer actief zijn en hiermee scoren. Wat opvalt is het verschil met de klassieke partijen. Zij lijken meer moeite te hebben met hen te profileren op sociale media. Als je enkel maar naar de paginalikes kijkt zie je dat deze een stuk lager liggen. Dit is erg vreemd gezien hun status als partij. Vaak zijn er bij de lokale afdelingen van de traditionele partijen nog twijfels over de potentiële kracht van sociale media. Anderzijds maken ze wel snel de shift eenmaal ze zelf zien welke resultaten het oplevert. Hierdoor beginnen ook de traditionele partijen aan hun opmars op sociale media.
Sociale media geven je meer vrijheid
Sociale media geven jou de mogelijkheid om op een makkelijkere en snellere manier een boodschap te verspreiden. Je hoeft geen rekening te houden met een redactie. Via de traditionele manier is het zeker mogelijk, maar dan moet je rekening houden dat het voor de redactie een nieuwswaardig item moet zijn. De afhankelijkheid is hier veel hoger. Bij sociale media heb je dit niet of nauwelijks.
Personal branding en politieke communicatie
Kiezen is niet verliezen, maar kiezen is winnen. Je kan niet iedereen aanspreken. Focus je op een zo groot en relevant mogelijke groep. Je zal altijd mensen hebben die je niet kan bereiken. Het is in dit geval belangrijk om te kiezen voor de personen die wel bereikbaar zijn en aandacht hebben voor je boodschap. Hierin zijn Facebook-advertenties van essentieel belang. Met deze advertenties heb jij de controle over wie wel en wie niet jouw boodschap ziet.
Ultra tip van Bram Vandeputte: Reageer en ga in interactie op Facebook!
Interactie! Hoe meer mensen op jouw pagina spreken en reageren hoe beter voor het bereik. Maar onthoud dat je dit wel onder controle moet houden. Dit kan je doen door eventuele vragen van mensen te beantwoorden en zo duidelijkheid te scheppen. Indien je dit niet op regelmatige basis doet, ontstaat er misschien verwarring over bepaalde onderwerpen. Dit kan leiden tot verkeerde conclusies of zelfs negatieve reacties. Hou het dus onder controle.
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!