Bedrijfsleiders vinden het belangrijk om zich met hun bedrijf te differentiëren ten opzichte van de concurrentie. Over de branding van het bedrijf is vaak goed nagedacht, maar veel bedrijfsleiders beseffen niet dat ze het bedrijf en hun eigen carrière naar een hoger niveau kunnen tillen door een goed personal brand.

Geen paniek als je tot deze groep behoort. Je bent zeker niet alleen. Het goede nieuws is dat de Eerste stap zetten niet moeilijk is. Start met een personal brand statement.

Wat is een Personal Brand Statement?

Een personal brand statement is een beschrijving van jouw expertise. Hierin wordt de nadruk gelegd op hoe jouw manier van aanpak anders (en beter) is dan die van de concurrenten. Ook is het de perfecte plaats om jouw vakgebied te schetsen.

Veel zakenlui hebben moeite met het bondig beschrijven van wat ze doen. Daarvoor is dit een goede oefening. Het proces brengt inzicht in wat je het beste kan en hoe je benaderd wilt worden door klanten.

Wat is je specialisatie?

Door jezelf zo’n vragen te stellen, zal je je eigen sterkte- en zwaktepunten ontdekken. Zaken waar je nog aan moet werken. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Dat is nuttige informatie waar je op kan inspelen. Terwijl je schrijft, ben je aan het reflecteren en ontdek je misschien een deel van jezelf dat nog niet rijp is. Omarm dus je betere zelf en gebruik het als een motivatie om hogerop te raken.

Hoe schrijf je een personal brand statement?

Eerst en vooral moet je jezelf enkele vragen stellen:

  • Waar blink je in uit?
  • Waarin ben je gespecialiseerd?
  • Wat maakt je anders dan de anderen in dit vakgebied?

De antwoorden hierop vormen de ingrediënten die je nodig zal hebben. Je personal brand statement zou slechts uit enkele zinnen mogen bestaan. Het maakt niet uit om het in de eerste persoon of de derde te schrijven, wijk niet uit en vermijd vakjargon.

Volg gewoon deze 3 stappen:

  1. Beschrijf je expertise: “Ik ben een expert in…”
  2. Breid het midden uit: Vertel je verhaal. Waarom jij anders bent, welke problemen je aanpakt, wie je bedient. Onthoud goed: twee of drie zinnen zouden moeten volstaan.
  3. Schrijf een slotzin: Sluit je paragraaf af met eventueel een conclusie of een inspirerende zin.

Dit is alles dat je moet onthouden. Een voorbeeld kan je altijd goed op weg helpen. Hieronder lees je een personal brand statement van een salescoach:

“Ik ben een expert in B2B-verkoop. Vanuit de visie van de koper richt ik mij op de uitverkoop. Ik leer sales-teams in Europa, het Midden-Oosten en Afrika hoe ze het vertrouwen van de koper moeten winnen door in te spelen op hun empathie. Ik gebruik technieken gebaseerd op onderzoek als bewijs bij elke samenwerking. Ook bezit ik de kennis over hoe C-Suite-leidinggevenden aankoopbeslissingen maken. Dus, als je meer omzet wilt winnen in de huidige hyper-competitieve markt, kan ik sales-professionals helpen nieuwe deuren te openen.”

Wat te doen hierna?

Of je nu een beginner bent of een professional die een eerste stap wil zetten in de richting van het opbouwen van een personal brand, dan kan je best begrijpen wie je vandaag bent en wie je wilt worden. Een personal brand statement zal je hierbij helpen.

Het zal je niet beroemd maken of vanzelf succesvoller, maar het zal je helpen te focussen op manieren die je vroeger niet kende. Al is het maar omdat het je carrière in een nieuwe boeiende richting kan sturen.

Benieuwd naar meer tips omtrent personal branding?

Of eerder interesse in een keynote over personal branding?