Een jaar geleden veranderde Facebook zijn algoritme. Het algoritme bepaalt wat je in je nieuwsoverzicht ziet en wat niet. In het huidig algoritme vindt Facebook je vrienden, familie en echte relaties heel belangrijk. Ze willen de focus leggen op oprechte interactie en relaties onderhouden met mensen die er voor jou echt toe doen. Dit houdt in dat ze vooral posts van je vrienden en familie tonen en geen content meer tonen die wordt aangeboden door merken of ondernemingen. Heel wat merken en ondernemingen zagen het bereik van hun pagina dan ook drastisch dalen. Maar wat beïnvloedt dat algoritme eigenlijk en wat kun je doen om opnieuw een groter bereik te generen?

Het Facebook Algoritme

Om dat te kunnen weten is het belangrijk dat we het Facebook algoritme eerst verstaan. Het Facebook algoritme is eigenlijk afhankelijk van vier verschillende elementen. Eerst en vooral heb je de inventaris, dat zijn alle berichten die jouw familie, vrienden, groepen en gelikete pagina’s hebben gepost. Daarna heb je verschillende signalen, dit zijn elementen die voor Facebook belangrijk zijn. Enkele belangrijke elementen die Facebook helpen om te beslissen of een post interessant is of niet, zijn bijvoorbeeld het aantal comments en likes op een post/foto, aantal shares op Messenger, antwoorden op comments van een post,… Als je goed scoort op deze elementen, heb je al een veel grotere kans om getoond te worden in iemands nieuwsoverzicht. Maar er zijn nog twee belangrijke elementen die van belang zijn voor Facebook. Eerst en vooral maakt Facebook voorspellingen. Op basis van je profiel en gedrag in het verleden gaat Facebook proberen te voorspellen of bepaalde content al dan niet relevant is. Eens al deze stappen zijn doorlopen, krijgt je post van Facebook een score, hoe hoger je uiteindelijke score, hoe hoger en hoe prominenter je post aanwezig zal zijn voor die persoon.

Nu we een algemeen idee hebben van wat het Facebook algoritme eigenlijk is en wat het doet, is het tijd om te kijken naar wat je kunt doen om goed te scoren in dit systeem. We geven jullie 20 tips om een betere ranking te krijgen van Facebook en zo opnieuw een grotere groep te bereiken met jullie content!

Oprecht engagement

  1. Zorg ervoor dat je content interactie uitlokt. Als veel mensen reageren op een post en ook op elkaars reacties reageren, vormt dit voor Facebook een signaal dat er oprecht engagement is. Dat zorgt voor een betere ranking. Concreet kun je dit doen door bijvoorbeeld een vraag te stellen aan je publiek. Aarzel zeker niet om zelf ook te reageren op de reacties die je bericht krijgt, hoe meer interactie/discussie er is op een post, hoe beter de ranking.

Post video’s, daar houdt het algoritme van

2. Post video’s! Video’s zorgen voor meer engagement dan gelijk welke andere content en krijgen van Facebook ook een heel hoge score. Dit moeten geen high-end producties zijn, zolang ze maar oprecht en doordacht zijn. Gebruik ook zeker live-video’s! Dit zorgt voor real life-content voor je doelgroep en Facebook loves it!

Facebook Groups voor meer interactie

3. Maak een Facebook-group aan en link deze aan je pagina! Groepen krijgen van Facebook een erg goede score. De gedachte achter dit principe is dat je enkel in een groep zit als het onderwerp je interesseert, bijgevolg is de interactie ook oprecht en net die oprechtheid vindt Facebook zo belangrijk.

Het belang van Facebook Insights

4. Post je berichten op een tijdstip waarvan je weet dat je doelgroep online is. Deze gegevens kun je verkrijgen via Facebook Insights. Dit is belangrijk want Facebook houdt bij de ranking van berichten ook rekening met het tijdstip

Afstraffen op engagement bait

5. Pas op voor engagement bait! Facebook scant altijd je berichten voordat andere mensen ze te zien krijgen. Daarbij straffen ze onder andere clickbait af maar ook engagement bait. Hieronder verstaan we het vragen om likes, vragen om vrienden te taggen, etc… Een manier om dit te omzeilen is om vragen te stellen: verkies je a of b? Deze laatste manier mag wel van Facebook en zal geen negatief gevolg hebben op de ranking, integendeel, als je engagement stijgt zal je een betere positie creëren!

Eigen content voor een betere ranking

6. Gebruik zo weinig mogelijk offsite-links. Hieronder verstaan we links naar andere websites, Youtube, een krantenartikel, etc… Facebook waardeert eigen content meer en zal dat dus ook een betere ranking geven.

Visuele content for the win

7. Zet hard in op visuele content! We hebben het belang van video’s al vermeld, maar ook foto’s, gifs en emoji’s zijn zeer belangrijk voor Facebook. Probeer bij iedere post een vorm van visuele content bij te voegen.

Je werknemers als ambassadeurs

8. Zet in op je werknemers als ambassadeurs. Werknemers zijn de beste ambassadeurs die je onderneming maar kan hebben. Laat ze de content met hun eigen netwerk delen en verhoog zo het bereik. Mensen gaan namelijk 16 keer sneller iets aannemen van hun eigen netwerk dan van een merk of onderneming.

Voorkeursinstellingen aanpassen

9. Laat je volgers zeker ook weten dat ze kunnen kiezen om je content als eerste te zien. Ze kunnen dit eenvoudig aanpassen bij instellingen op jouw pagina. Zo zijn ze zeker dat ze nooit iets van je content zullen missen!

Kwaliteit boven kwantiteit voor het Facebook Algoritme

10. Voor Facebook gaat kwaliteit boven kwantiteit. Het is dus veel belangrijker om kwaliteitsvol te gaan posten dan irrelevant maar frequent te gaan posten. Post niet meer dan één keer per dag! Als je meer berichten post op een dag is gebleken dat je je 2e,3e,… post afstraft want deze zal automatisch al 45% minder mensen bereiken.

Feedback als werkmiddel gebruiken

11. Maak gebruik van de feedback die je krijgt! Post content waarvan je uit het verleden weet dat je doelgroep ze leuk en interessant vindt.

Facebook-plug-in programmeren

12. Dit is een ietwat meer technische tip. Installeer een Facebook-plug-in op je website waarbij gebruikers kunnen reageren op content. Op die manier komen deze reacties automatisch ook op je Facebook-pagina en dit zorgt voor extra engagement!

Recycleren van content

13. Je mag gerust content die je al hebt gepost, opnieuw posten. Hierbij is het wel belangrijk dat je het in een nieuw jasje steekt met een andere soort caption, een andere vermelding.  Als je de eerste keer een quote gebruikte, gebruik dan nu een vraag die opnieuw voor reacties en engagement zal zorgen!

Facebook Advertising blijft belangrijk

14. Blijf gebruik maken van de betalende advertenties, maar doe dit doordacht! Target het juiste publiek en adverteer content die organisch (= zonder advertenties) reeds veel engagement uitlokt! Door net die content via advertenties aan te bieden aan een nieuw/ander publiek, kan er een sneeuwbaleffect ontstaan die voor een echte buzz kan zorgen online!

Facebook Stories voor een betere interactie

15. Maak gebruik van de Stories-functie! Deel hierop vooral elementen die sterk tijdsgebonden zijn. De content die je op je pagina zelf plaatst moet natuurlijk actueel zijn maar mag niet te sterk tijdsgebonden zijn: het is niet de bedoeling dat je bericht als non-relevant wordt ervaren, een week na het posten. Want als mensen het als niet-relevant beschouwen, gaat er geen interactie zijn, geen engagement en dus een slechte score voor de Facebook-ranking!

Voordelen van een Facebook Chatbox

16. Opnieuw een ietwat technischere tip: maak een chatbox aan! Een chatbox geeft de mogelijkheid om je klanten snel een antwoord te geven op hun vragen. Die snelle interactie die je hebt met je volgers, is een positief element voor de Facebook-ranking!

Doelgroep wordt zelf contentmaker

17. Zorg voor user-generated-content! Organiseer een foto-, video-wedstrijd en deel de leukste resultaten. Laat je doelgroep zelf iets van content brengen. Dat zorgt voor een hoog engagement-gehalte die door Facebook als zeer positief wordt ervaren.

Elitegroepje voor iedere Facebookgebruiker

18. Iedere persoon heeft op Facebook een 25-tal personen en pagina’s met wie ze het meest engageren en van wie ze dus het meest aantal posts te zien krijgen. Het is zeer belangrijk om goeie content te blijven generen want als iemand je content niet meer interessant vindt, heel snel voorbij scrolt en er niet meer mee engageert, zal je die voorkeurspositie verliezen! Die persoon zal dus niet meer het grootste deel van je content zien voorbijkomen. Eens je uit dat groepje valt, is het extreem moeilijk om daar als pagina terug in opgenomen te worden door Facebook. Verlies uw vaste fans dus niet en blijf relevante content posten!

#Hashtags#voor#FacebookRanking

19. Gebruik hashtags! Door waardevolle hashtags te gebruiken, verhoog je de relevantie voor je doelgroepen en zal er meer interactie zijn waardoor je betere Facebook-ranking stijgt.

Lokaal nieuws voor een betere relevantie

20. Zorg voor lokaal nieuws en content die voor locals van belang zijn! Ook deze factor is voor Facebook heel belangrijk en verhoogt de relevantie en het engagement!

Zo, dit waren 20 tips die kunnen zorgen voor een betere ranking op Facebook en een groter succes van je pagina! Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie!