Er is heel wat te doen omtrent Fake News. Na de Amerikaanse verkiezingen blijken ook de Braziliaanse verkiezingen erg gemanipuleerd te zijn door valse berichtgeving. Eigenlijk is het allemaal nog maar het topje van de ijsberg. Want wat als Alexa en Siri plots ook ingezet kunnen worden als je persoonlijke propaganda-assistent?

Het lijkt misschien iets futuristisch, maar zo ver zijn wij er niet meer van verwijderd. Bots worden namelijk nu al ingezet om verkiezingen te manipuleren. Denk maar aan de vele fake accounts uit Rusland en Iran die automatisch tweets versturen. Nu vallen deze nog makkelijk te onderscheppen, maar de toekomst ziet er iets minder rooskleurig uit.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Bots zoals ze nu worden gebruikt zijn voornamelijk computerscripts die ontworpen zijn om repetitieve taken uit te voeren. Bedrijven en media gebruiken deze bijvoorbeeld nu om hun klantenservice te automatiseren of ‘breaking news’ sneller te verspreiden. Naast het verbeteren van de klantenservice, kunnen dergelijke bots ook gebruikt worden om duizenden fake accounts te beheren. Dit werd nu al toegepast tijdens de Amerikaanse en Braziliaanse verkiezingen. Zo verdenken velen Rusland ervan de Amerikaanse verkiezingen te hebben gemanipuleerd. Ook in Duitsland en Frankrijk werden dergelijke technieken gebruikt. En ja, ook in België en Nederland werden reeds bots gevonden die het publieke debat wilden beïnvloeden.

Intelligente propagandabots

Sociale media zoals Twitter en Facebook proberen dergelijk accounts wel snel te verwijderen, maar het is vaak dweilen met de kraan open. Zo kondigde Twitter in juli nog aan dat ze miljoenen accounts hadden verwijderd. Gelukkig zijn dergelijke bots nu nog vrij eenvoudig te herkennen. De gemiddelde bot doet er weinig aan om zijn robotachtige karakter te verbergen. Door even snel naar het patroon van tweets te kijken, heb je al snel door dat er iets niet klopt. Vaak hebben ze ook geen profielfoto. Nu valt het eigenlijk allemaal wel nog mee.

Over enkele jaren of misschien zelfs al maanden zal het veel moeilijker zijn om onze democratie te beschermen. Door artificiële intelligentie is de kwaliteit van de bots enorm aan het verbeteren. Neem nu maar Alexa van Amazon of Siri van Apple. Deze tools zijn zo snel aan het evolueren dat het niet lang zal duren voor het bijna onmogelijk wordt om het verschil te merken. Naast je persoonlijke assistent zal je zo ook je persoonlijke propagandaconsultant kunnen krijgen.

Als het nu al kan om een afspraak te regelen bij de kapper, dan zal het later ook gebruikt kunnen worden om mensen te overtuigen.

En wat met Vlaanderen?

Vlaamse politieke organisaties zijn ethisch genoeg om dergelijke tools niet te misbruiken, maar deze technieken kunnen evengoed gebruikt worden door bedreigers van de democratie. Denk maar aan extremistische organisaties uit het buitenland. Het grootste probleem is dat deze tools volledig geautomatiseerd werken en vooral ook persoonlijke berichten kunnen sturen.

Nu gebruikt CNN bijvoorbeeld al dergelijke systemen om een gepersonaliseerd nieuwsoverzicht te sturen. Maar bij deze bots is het erg duidelijk dat het om een geautomatiseerde chatbot gaat, bij propagandabots niet. Zij zullen zich presenteren als mensen die zich mengen in het publiek debat. Als bots de context en intonatie eenvoudig kunnen interpreteren, dan is het ook niet zo moeilijk om een eenvoudige conversatie te voeren zonder als bot gezien te worden.

Geen verre toekomst meer

Bovendien kunnen deze tools zich ondertussen ook op zoveel data baseren dat ze echt perfect weten welke topics en argumenten ze naar jou moeten sturen. Ze zullen alle mensen een persoonlijk bericht kunnen sturen via WhatsApp of Facebook. Iedereen kan zo aan de hand van een persoonlijke strategie gemanipuleerd worden. En dat allemaal op een natuurlijke manier gebracht. Zo onwaarschijnlijk?

Helemaal niet, zeker ook omdat grote Tech bedrijven dergelijke algoritmes vaak open source maken. Bijna iedereen kan er dus zo gebruik van maken. Ongewild zetten grote bedrijven zo de deur open naar politieke propagandabots. Je kan vandaag zelfs al bepaalde mensen zaken laten zeggen die ze helemaal niet hebben verteld.

Oké, propagandabots zijn nu niet bepaald voor morgen. Lig er zeker niet wakker van. Het vereist nog steeds erg veel expertise om dergelijke systemen te maken. Bovendien staan de algoritmes voorlopig nog niet zo ver dat ze natuurlijke debaters lijken te zijn. Maar het is iets dat absoluut mogelijk zal zijn in de nabije toekomst. Het is iets waar we ons maar beter op voorbereiden, dat is zeker! Hoog tijd ook dat politici zich hier op lokaal, nationaal en internationaal niveau op voorbereiden, zowel beleidsmatig als campagnematig.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!