Nudging met grote gevolgen in Frankrijk
In Frankrijk krijg je voortaan niet meer automatisch een kasticket. Een mooi voorbeeld van wat in de gedragswetenschappen the default option of standaardkeuze noemen. Ook bedrijven kunnen deze technieken uit de nudging toepassen. We leggen de techniek uit en geven meer nudges
Of onmiddellijk een e-book vol tips en inzichten over nudging downloaden. Dit kan direct en eenvoudig via volgende knop.
Wat betekent de standaardkeuze?
Dit betekent dat je standaard GEEN bon krijgt. Je moet dus voortaan vragen om WEL een bon te krijgen. Vroeger was het eerder omgekeerd. De persoon aan de kassa of de klant zelf moest vragen of zeggen om geen bonnetje te krijgen. Eigenlijk vreemd dat dit zo lang duurde. Met de digitale mogelijkheden die er vandaag zijn én vooral ook welk positief effect dit kan hebben. Een uitgebreide blog over de standaardkeuze of default option vind je hier.
Een goede keuze. Waarschijnlijk lieten ze zich inspireren door wat er gebeurde bij orgaandonatie.

Andere voorbeelden van nudging en kassatickets
Wij hebben het altijd vreemd gevonden waarom dit niet al langer zo was. Daarom ook dat we de afgelopen maanden heel wat voorbeelden hierover verzamelden voor onze workshop nudging of workshop gedragswetenschappen.
Het ene bedrijf gebruikt al meer nudge-technieken om onnodige kassatickets te vermijden dan het andere. Enkele nudging-voorbeelden:

Dit is geen goed voorbeeld. Er zijn geen nudges toegepast. Bovendien word je hier eigenlijk gestraft als je de ecologische keuze wilt maken. Als je op email klikt moet je extra moeite doen aangezien je alles moet intikken. Wat de meeste mensen dus niet zullen doen.
Dit is een betere aanpak. Want hier vroegen ze om eerst je mailadres te geven. Pas daarna vroeg men op welke manier je het ticket wenst. Geen gevoel van extra moeite meer dus. Bovendien maken ze ook gebruik van kleuren om de juiste keuze te benadrukken. Goed gedaan!


Hier zie je een gelijkaardige aanpak met kleuren. Dit heet de salient nudge. Men maakt de juiste keuze opvallender. Omdat ‘korte bon’ opvallender is gemaakt dan ‘volledige bon’ zullen mensen meer kiezen voor de ‘ecologische keuze’.

Dankzij nudging meer ecologische keuzes
Benieuwd naar nog meer tips over nudging en gedragswetenschappen?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Nog verdere vragen omtrent nudging of de workshop?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!