Nudging met grote gevolgen in Frankrijk

In Frankrijk krijg je voortaan niet meer automatisch een kasticket. Een mooi voorbeeld van wat in de gedragswetenschappen the default option of standaardkeuze noemen. Ook bedrijven kunnen deze technieken uit de nudging toepassen. We leggen de techniek uit en geven meer nudges 

Of onmiddellijk een e-book vol tips en inzichten over nudging downloaden. Dit kan direct en eenvoudig via volgende knop.

Wat betekent de standaardkeuze?

Dit betekent dat je standaard GEEN bon krijgt. Je moet dus voortaan vragen om WEL een bon te krijgen. Vroeger was het eerder omgekeerd. De persoon aan de kassa of de klant zelf moest vragen of zeggen om geen bonnetje te krijgen. Eigenlijk vreemd dat dit zo lang duurde. Met de digitale mogelijkheden die er vandaag zijn én vooral ook welk positief effect dit kan hebben. Een uitgebreide blog over de standaardkeuze of default option vind je hier. 

Een goede keuze. Waarschijnlijk lieten ze zich inspireren door wat er gebeurde bij orgaandonatie.

Bron: Eric J. Johnson, Daniel Goldstein, Do Defaults Save Lives?. Science 302,1338-1339 (2003)
Hier zie je het verschil in mensen die hun organen willen doneren wanneer de standaardkeuze anders is. Goud = moeten mensen actief moeite doen om het WEL te willen. Blauw = men moet actie ondernemen om NIET niet te willen. 
 
Zegt dit iets voor het karakter van de mensen? Uiteraard niet. Het is gewoon hoe ons gedrag in elkaar zit. We houden ons nu eenmaal graag aan de standaard. Wat extra moeite kost, heeft minder kans om gekozen te worden. Ook wel de ‘status quo bias’ genoemd.

Andere voorbeelden van nudging en kassatickets

Wij hebben het altijd vreemd gevonden waarom dit niet al langer zo was. Daarom ook dat we de afgelopen maanden heel wat voorbeelden hierover verzamelden voor onze workshop nudging of workshop gedragswetenschappen.

Het ene bedrijf gebruikt al meer nudge-technieken om onnodige kassatickets te vermijden dan het andere. Enkele nudging-voorbeelden: 

Dit is geen goed voorbeeld. Er zijn geen nudges toegepast. Bovendien word je hier eigenlijk gestraft als je de ecologische keuze wilt maken. Als je op email klikt moet je extra moeite doen aangezien je alles moet intikken. Wat de meeste mensen dus niet zullen doen. 

Dit is een betere aanpak. Want hier vroegen ze om eerst je mailadres te geven. Pas daarna vroeg men op welke manier je het ticket wenst. Geen gevoel van extra moeite meer dus. Bovendien maken ze ook gebruik van kleuren om de juiste keuze te benadrukken. Goed gedaan! 

Hier zie je een gelijkaardige aanpak met kleuren. Dit heet de salient nudge. Men maakt de juiste keuze opvallender. Omdat ‘korte bon’ opvallender is gemaakt dan ‘volledige bon’ zullen mensen meer kiezen voor de ‘ecologische keuze’. 

Ook dit is een voorbeeld van de salient nudge. Hier werkt men niet met kleuren, maar met een pijltje. Zelf zouden wij de combinatie adviseren. Zowel het pijltje als een opvallend kleur. Vaak is het de combinatie van nudges die het meest verschil maakt.

Dankzij nudging meer ecologische keuzes

Het lijken misschien kleine aanpassingen, maar als je weet dat het in Frankrijk gaat om 30 miljard bonnetjes dan besef je over welke impact we spreken. De wereld verbeteren zit soms in kleine gedragsinterventies. Waar wachten andere landen op?

Benieuwd naar nog meer tips over nudging en gedragswetenschappen? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten! 

Nog verdere vragen omtrent nudging of de workshop? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!