Jarenlang konden politieke partijen zich voor hun campagnestrategie vasthouden aan ijzeren verkiezingswetten. Online is dit een heel ander verhaal. Hoe kunnen lokale politici en politieke partijen in Vlaanderen hun online strategie dan wel opbouwen? Door slim gebruik te maken van ‘open data’ kan je nagaan of uw doelpubliek interesse heeft in uw verkiezingsboodschap. De volgende vijf stappen helpen lokale politici bij het vinden en verbinden van kiezers. Per stap geven we praktische tips. Soms zo praktisch dat je ze waarschijnlijk als evident ervaart maar we weten uit de praktijk dat ze meer dan welkom zijn.
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
1. Zorg voor een stevige politieke basis en een sterk vertrekpunt.
Alles valt of staat bij een sterke basis, waarop je de hele campagne kunt bouwen. Dat betekent een sterke kandidatenlijst, een aansprekende lijsttrekker en een goed campagneteam. Daarna is het tijd om speerpunten te kiezen waarop jij jezelf -of als partij- wilt profileren. Durf te kiezen, niet kiezen is verliezen. Maak krachtige, haalbare verkiezingsboodschappen. Een positieve boodschap spreekt vaak tot de verbeelding en wordt snel in het hoofd geprint. Google jezelf en je partij want het is belangrijk om te weten welke indruk je online achterlaat.
Kijk ook eens bij Google Afbeeldingen. Past het beeld van de zoekresultaten bij dat wat je voor ogen hebt? Is het een weergave van de indruk die er bij de bevolking leeft? Kijk daarnaast eens kritisch naar wat je over jezelf vertelt op Twitter en Facebook. Wat heb je mensen te bieden? Klopt het met wat je wilt uitstralen?
2. Vind als politicus een doelgroep die je gedachtengoed deelt.
Eigenaardig dat het roepen van politieke boodschappen een belangrijk middel is in ouderwetse campagnes. Echte binding werkt veel beter: vind en verbind eerst mensen, voordat je ze vraagt op jou of je partij te stemmen. Het liefst gelijkgestemden en soortgenoten die passen bij het politieke programma. Hoe vind je deze gelijkgestemden en soortgenoten? Veel sociale mediadata zijn vrij beschikbaar: LinkedIn-, Twitter-, Instagram- en Facebookprofielen laten de interesses en vakgebieden van mensen zien.
Als je je verbindt met iemand die dezelfde passie voor jouw thema’s heeft – of dat nu de lokale voetbalclub, het milieu of onderwijs is – ga je ook deel uit maken van zijn of haar netwerk. Ook een lokaal thema kan het vertrekpunt zijn. Breng maar eens in kaart wie over een bepaald thema online in gesprek gaat en wat de standpunten zijn.

3. Verbind je doelgroep op basis van gedeelde interesses.
Het opsporen van gelijkgestemden, soortgenoten en influencers alleen is natuurlijk niet voldoende. Je wilt met die personen in contact komen. Verbinden betekent wederzijds vertrouwen opbouwen op basis van gedeelde interesses. Neem je eigen netwerk als vertrekpunt om met hen in contact te komen. Sociale media geven prijs of je gedeelde vrienden of connecties hebt.
Bedenk op voorhand wat je voor hen kan betekenen in jouw rol als lokale politicus of politica. Ook na de verkiezingen is behoud en onderhoud van dat contact waardevol. Durf als politicus of politica ook af en toe je serieuze modus uit te schakelen. Werk aan je gunfactor, of word de persoon die altijd een luisterend oor heeft.
4. Communiceer via sociale media en zorg voor interactie.
Goede politici staan met één been in de politieke arena en met het andere midden in de samenleving. Het is zeer zinvol om na te gaan wat er over jou, je partij, je programma en je mede-kandidaten wordt gezegd op online media. Ga online in gesprek, zeker over thema’s waarin jij je wilt profileren. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf thema’s te agenderen op online platformen en met lokale influencers te werken.
Schrijf blogs waarin je jouw ideeën verantwoordt, of maak een korte video waarin je jouw visie uiteen zet. Sociale media lenen zich prima voor het verspreiden van acties. Bundel ook intern de krachten. Zorg dat niet alleen kandidaten Twitteren en Facebooken, maar ook ‘gewone leden’. Versterk elkaar met een retweet of een vraag op bijvoorbeeld Twitter of Facebook.
5. Mobiliseer je netwerk en overtuig de kiezer.
Sociale media hebben een grote mobilisatiekracht. Als je een groot en warm netwerk hebt opgebouwd, dan kun je in de dagen voor de verkiezing om een gunst vragen. Vraag ze ook om hun netwerk in te zetten door ze bijvoorbeeld om een retweet te vragen. Als veel mensen dat zien, is de kans groter dat ze aandacht geven aan je bericht. Robert Cialdini noemt deze manier van overtuigen ‘sociale bewijskracht’. Net als bij een vol restaurant loopt de kiezer sneller binnen bij een partij die online veel samenhang vertoont rond dezelfde herkenbare thema’s. En na de verkiezingen? Blijf ook dan in gesprek met je netwerk.
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!