LinkedIn is de online variant van een netwerkavond. Je slaat een praatje met mensen die je al kende of je leert juiste nieuwe mensen kennen doordat je gemeenschappelijke vrienden hebt. De kracht van LinkedIn is echter dat het contact niet stopt na de netwerkavond. Online maak je een connectie en kan je je relaties onderhouden. De ultieme opportuniteit dus voor je personal branding, op voorwaarde dat je goed weet hoe LinkedIn werkt.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Algoritme en zichtbaarheid

Gebruik het algoritme om je zichtbaarheid te verhogen
Er zijn verschillende vormen van content die je kan vinden op LinkedIn. Enerzijds heb je native content. Dit zijn berichten die geplaatst werden door gebruikers. Anderzijds is er, net als op Facebook of Twitter, op LinkedIn een algoritme dat bepaalt wat je eerst te zien krijgt in je news feed. Dit zijn niet altijd de meest recente posts. LinkedIn filtert alle content die je potentieel te zien krijgt, en plaatst relevante inhoud bovenaan bij haar gebruikers. Daarmee is het magische woord voor het eerst gevallen: relevantie. Want hoe zorg je ervoor dat jouw content relevant genoeg is dat andere mensen het te zien krijgen? En hoe kan je vervolgens die relevantie op LinkedIn gebruiken voor je personal branding?
Permamente testfase
Elke organisch bericht dat op LinkedIn gepost wordt, gaat eerst door een soort testfase. In eerste instantie verschijnt je bericht enkel bij de mensen die jou reeds volgen. Hier test LinkedIn of de inhoud van jouw bericht aanslaat bij de LinkedIn community. Als je eigen netwerk fan is van de inhoud die je deelt, zal dat resulteren in likes, shares en comments. Het algoritme leert nu dat je relevante content deelt, die een groter netwerk misschien ook zal interesseren. Daardoor is het op LinkedIn logisch dat je soms berichten ziet die al een paar weken oud zijn. Als het algoritme gelooft dat de inhoud op dat moment relevant is voor jou, zal je het te zien krijgen. Op die manier blijft LinkedIn de relevantie van berichten permanent evalueren. Zoals jouw content wordt gedeeld en reacties of likes krijgt, blijft het algoritme jouw post verder verspreiden. Relevante content posten is dus van groot belang voor je personal branding op LinkedIn, maar hoe maak je dat?
Persoonlijke informatie
Net als de algoritmes op andere sociale media moet ook op LinkedIn je eigen profiel volledig zijn. Kies een profiel- en omslagfoto, geef achtergrondinformatie over jezelf en toon aan je netwerk wat je huidige functie is. Als jouw profiel niet compleet is, zal het algoritme minder geneigd zijn jouw content te verspreiden. Je kan jezelf niet branden als andere gebruikers niet kunnen zien wie je bent of wat je doet.
Ga visueel aan de slag
Gebruik afbeeldingen en video’s om je inhoud te ondersteunen, dat geldt eigenlijk voor alle sociale media. Een beeld (dat beweegt) zullen we sneller bekijken dan een lange tekst, alhoewel LinkedIn misschien de uitzondering vormt op deze regel. Ook serieuze teksten kunnen goed scoren op het medium. Maar de standaardregel blijft wel: de mens is een visueel wezen, gebruik (bewegende) beelden.
Blijf op LinkedIn
Net als andere sociale media houdt LinkedIn er niet van dat je haar gebruikers via een link naar een andere website stuurt. LinkedIn wilt dat gebruikers zolang als mogelijk op hun platform blijven. Berichten met links naar YouTube of nieuwswebsites zijn dus niet optimaal. Een quick win: maak een screenshot van artikel dat je wilt delen en post dat als afbeelding. De link naar het artikel kan je in de comments vermelden. LinkedIn zal je dankbaar zijn!
Deel je kennis
LinkedIn is een kanaal om te netwerken. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop je actief bent op het kanaal. Op Instagram is esthetiek belangrijk, bij LinkedIn draait het rond een woord: kennis. Hier geldt de simpele regel “you get what you give”. Grijp het platform aan als een kans om kennis op te doen, maar ook om kennis te delen. Het algoritme hecht belang aan wat voor soort gebruiker jij bent. Het is een goede gewoonte om te reageren op berichten van anderen of om te antwoorden als mensen je iets vragen. Als jij hoog scoort op engagement, zal het algoritme gunstiger zijn en jouw content aan een groter netwerk laten zien. Ook qua personal branding kan dit tellen, laat zien dat jij geïnteresseerd en geëngageerd bent om levenslang te leren.
Het belangrijkste is natuurlijk dat je content post die jouw eigen netwerk aanspreekt. Tips voor zorgverstrekkers zijn minder relevant als jij een business analist bent die vooraleer genetwerkt is met mensen in de financiële sector. Richt je dus tot jouw publiek, zodat jouw content opgepikt wordt binnen je netwerk. Maak via LinkedIn aan hen duidelijk wat jouw personal brand is.
Timing
We schreven hierboven al dat het algoritme gunstig is voor berichten die goed scoren in je eigen netwerk. Een eenvoudige tip om meer likes, shares en reacties op je bericht te krijgen, is de timing. Op basis van eigen ervaring weet jij misschien wat het beste tijdstip is om een nieuw bericht online te plaatsen? Goed zo. Als je dit niet weet, geven we hieronder een aantal vaststellingen:
- Het tijdstip met de meeste interactie is 09.00u
- De dag met de meeste interactie is donderdag
- Het beste tijdstip om een bericht te posten is om 13.00

Timing is cruciaal voor de populariteit van je content
Deze vaststellingen zijn natuurlijk niet heilig. Je kan best zelf eens experimenteren en kijken wat het beste werkt voor jouw berichten in jouw netwerk. Het allerbeste tijdstip en een allerbeste dag kan je wetenschappelijk nooit garanderen, maar er zijn wel momenten die je zeker dient te vermijden.
Wat zijn slechte momenten om content te delen? Dat zijn waarschijnlijk de tijdstippen wanneer jij zelf ook niet op LinkedIn aan het scrollen bent. ’s Nachts is bijna niemand online en tijdens het weekend hebben we allemaal andere activiteiten gepland, die tijdstippen zijn dus te vermijden.
Imago en personal brand
Net als op een netwerkavond is de ambitie van LinkedIn om relaties op te bouwen. Dit doe je door kwaliteitsvolle content te delen, maar ook door je contacten te verzorgen. Gebruik LinkedIn dan ook actief in functie van je personal branding. Ga de interactie aan en steek tijd in het platform. Zorg dat je imago op het sociale netwerk op een positieve manier uitstraalt wie je bent en wat je doet. Zo ben je 100% klaar om LinkedIn te gebruiken waarvoor het dient: om te netwerken
Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons, via onderstaande knop, te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!