In podcastaflevering 8 spreken we over leiderschap met Janka Stoker. Zij is hoogleraar leiderschap en directeur van ‘In The Lead’, een onderzoekscentrum omtrent leiderschap.

Onlangs deden ze onderzoek naar het sentiment (positieve of negatieve emoties) tijdens de Nederlandse verkiezingen. Opvallend was het verschil tussen de communicatie en het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Zo was de communicatie zeer positief maar had het verkiezingsprogramma eerder een negatief sentiment.

Over het algemeen stelt Janka dat verkiezingen vooral worden gewonnen met positieve boodschappen. Denk dan vooral aan woorden als hoop en verandering. Al nuanceert Janka wel dat het ook zeer contextgebonden is. Ook hangt het zeer vaak af met de positie waarin de politicus of politica zich bevindt. Het is makkelijker om voor verandering te eisen als je in de oppositie zit.

Wat maakt nu een goede politieke leider?

Samenvattend kan je stellen dat er 4 belangrijke zaken zijn:

  • Je moet charisma hebben
  • Je moet een visie of een verhaal hebben
  • Je moet communicatief sterk zijn
  • Je moet de context meehebben
Maken autoritaire figuren meer kans in politiek?

Er zijn heel wat leiders die een autoritaire aanpak hanteren, maar volgens Janka is dit niet nodig om een succesvolle leider te worden. Er zijn heel wat leiders  (voorbeeld: Angela Merkel) die niet met de vuist op tafel slaan. “Wat we merken is dat autoritaire personen vooral winnen wanneer mensen angstig zijn en zich bedreigd voelen. Ze zijn dan eerder geneigd te kiezen voor iemand die dominant en sterk lijkt.”

De ultra-tip van Janka Stoker

Een leider die het in tijden van campagne voeren goed doet, is heel belangrijk geworden. Daarom is het nuttig om een lijsttrekker te kiezen die van nature een campagne kan leiden. Een goede leider in de campagnetijd is niet per sé een goede leider in de regering. Het is met andere woorden niet altijd de beste keuze om de minister op de eerste plaats te zetten.

Benieuwd naar meer tips?

Schrijf je dan nu voor onze updates en ontvang regelmatig waardevolle tips per mail.