We zitten in een verkiezingsjaar. Daarbij merken we dat de politieke campagnes stilaan een versnelling hoger schakelen. Bij deze campagnes is de inzet van big data steeds groter. Tijdens de nieuwsverslaggeving staan journalisten meer en meer stil bij dit fenomeen. De strijd voor een politieke zetel is niet het enige waarover men communiceert. De gegevens en de technologie die de politieke campagne bepalen zijn dit nu ook. Politici hebben nu de nodige middelen om te zien wat er leeft in een stad of dorp en er hun campagne op af te stemmen.

Maak politiek persoonlijk 

Door gebruik te maken van big data kunnen politici hun boodschap veel gerichter communiceren. Op die manier kan je als politicus of politica de interactie aangaan met jouw doelgroep. Geef de kiezer alvast het gevoel dat je om hen geeft, dat je inzicht hebt in zijn of haar probleem. Het feit dat je naar hen luistert zorgt voor sympathie bij de kiezer. Dit onthouden zij als ze in het stemhokje staan.

Ken je kiezers en leer uit hun gedrag.

Breng je kiezers in kaart en probeer alle informatie goed bij te houden. Verwerk deze in een bruikbare database. Je kan extra informatie aan je database toevoegen op basis van de informatie die jij verzamelt via e-mail, Facebook, Instagram, Twitter en tal van andere sociale media platformen. Op deze manier vergaar je een schat aan relevante informatie en kan je jouw politieke campagne zo efficiënt mogelijk uitvoeren.

Selecteer je doelgroep voor een gerichte politieke campagne.

Door al deze gegevens goed bij te houden merk je snel welke boodschappen zorgen voor interactie. Berichten of boodschappen die eerder lokaal bedoeld zijn vragen immers een andere aanpak dan nationale berichtgeving. Zo zal je bijvoorbeeld relatief weinig jongeren bereiken met een artikel in de plaatselijke krant. Ga er ook niet van uit dat iedereen jouw boodschap aanvaardt, je kan nooit voor iedereen goed doen. Daarom: selecteer en segmenteer. Dit zal resulteren in een effectievere campagne.

Wil je hierover meer tips? Contacteer ons gerust. Wij kunnen dan eens bekijken hoe wij jou specifiek kunnen helpen met relevant communiceren of het analyseren en verzamelen van data. Mailen kan naar reinout@exposure.be

BENIEUWD NAAR MEER TIPS?

Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!