Je hebt het misschien al eens gezien? De alomtegenwoordige zin die je aan het begin of op het einde van de Amerikaanse verkiezingscampagnes te zien krijgt. In een verkiezingscampagne zijn politici in de Verenigde Staten verplicht de ‘I approve’ tagline te vermelden. Maar wat is dit en hoe beïnvloedt dit de Amerikaanse kiezer?  In onderstaand blogbericht gaan we hier dieper op in.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

“I’m Barack Obama, and I approve this message.”

Het idee om dit verplicht te maken startte in 1996. Oregon-democraat Ron Wyden werd slachtoffer van anonieme aanvallen tijdens zijn verkiezingscampagne voor het senatorschap in 1996. “Ik was juist zo getroffen door het feit dat je niet kon weten van wie de aanvallen kwamen,” zei senator Wyden. Wyden verzamelde steun voor een wetsvoorstel dat uiteindelijk bekendstaat als de ‘Stand by Your Ad’-wet. Het idee erachter was dat kandidaten tegen zichzelf zouden zeggen: “dat is iets wat mensen mij persoonlijk kwalijk kunnen nemen.” Om zo de kandidaten te ontmoedigen om nog negatieve campagne te voeren.

In 2002 verplichtte de regering deze boodschap toe te voegen en staat beter bekend als de McCain-Feingold Campaign Finance Reform Act of 2002. In het begin zagen ze een kleine verandering, maar dat duurde niet lang. Campagneteams vonden al snel nieuwe manieren om te verhullen wie wat goedkeurde. In 2002 was internet nog niet zo populair, waardoor alle digitale advertenties en dergelijke niet eens onder de wet vielen.

De wet is bovendien alleen van toepassing op advertenties waarvoor de kandidaat rechtstreeks heeft betaald. Vaak zijn de smerigste advertenties afkomstig van pro-politieke actie comités zoals super-PAC’s (bv. Pro-Trump of Pro-Clinton campagne). De steun en financiering zijn voor de overgrote meerderheid van de kijkers een mysterie. Zij moeten dus geen rekening houden met deze regel.

En eigenlijk werkt het toevoegen van deze zin net in het voordeel van diegenen die aanvalt. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van deze tagline de geloofwaardigheid van de advertenties verhoogt. Als je beleidsstandpunten of een rivaal aanvalt is de geloofwaardigheid van de boodschap groter door de “I approve” zin. De wet die bedoeld was om juist minder negatieve publiciteit te zien te krijgen heeft dus totaal verkeerd uitgepakt. Als je de slogan aan politieke advertenties toevoegt, stijgt de geloofwaardigheid van die advertenties. Dat geldt in het bijzonder voor advertenties waar mensen het meest sceptisch over zijn, precies die advertenties die het Congres probeerde te ontmoedigen: negatieve advertenties. Het aantal negatieve advertenties sinds de komst van de McCain-Feingold Campaign Finance Reform Act of 2002 is uiteindelijk blijven toenemen.

Hoe “I approve” de percepties van een persoon kan beïnvloeden?

Hoe komt het dat we zo’n boodschap sneller geloven? Het effect van dit resultaat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Psychologisch zijn beloftes zeer krachtig. Zelf bij mensen waar je redenen hebt om wantrouwig te zijn, geloof je ze sneller als ze beloftes maken.

De slagzin “ I am … and I approve this message” bevat een impliciete belofte dat de advertentie is goedgekeurd. Gecontroleerd als het ware door de overheid. Door deze belofte stijgt de geloofwaardigheid. Terwijl de slagzin uitsluitend bedoeld is om aan de kiezers te laten weten van wie de boodschap afkomstig is. Een meer neutrale zin die geen beloftes maakt en enkel de feiten meegeven interpreteren we op een andere manier.

Woordkeuze is enorm belangrijk, zeker in politieke communicatie.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!