We hebben weer een nieuwe aflevering van de podcast ‘marketing en verkiezingen’. We zitten ondertussen al aan de 19de aflevering en deze keer is professor politieke wetenschappen Peter Van Aelst onze gast. Hij verbleef tijdens de Amerikaanse verkiezingen in California en maakte er de verkiezingscampagnes mee van zowel Donald Trump als Hillary Clinton. Daar volgde hij onder andere de sociale media op de voet. In deze podcast vertelt hij hier uitgebreid over. Beluister zeker deze aflevering want ze zit opnieuw vol met boeiende inzichten en tips.

Big data en sociale media

Professor Peter Van Aelst voerde onderzoek naar het gebruik van big data in Vlaanderen. In zijn onderzoek bracht hij de gevolgen van digitale informatiestromen in kaart en ging hij na wie elkaar beïnvloedt. Daarnaast verricht hij onderzoek over hoe de sociale en traditionele media afhankelijk zijn van elkaar. Ook hoe ze elkaar kunnen ondersteunen. Een conclusie die hij hier alvast uit trekt is dat politici die goed scoren op sociale media het vaak ook goed doen op traditionele mediakanalen.

Speel via de sociale mediakanalen in op actualiteit

Voor de lokale politicus zijn sociale media een ideale opstap naar de traditionele media zoals de lokale krant of tv. Deel krantenartikels waarin je zelf verschijnt, die zorgen voor jouw geloofwaardigheid en die bewijzen waar jij voor staat. Op die manier zorg je ongetwijfeld voor interactie. Speel in op de actualiteit want wat nog fris in het geheugen zit daar reageer je vlugger op. De burger hanteert een andere logica voor nieuws via traditionele kanalen dan nieuws die hij ontvangt via sociale media. Politici moeten hier nog meer op inspelen.

Authenticiteit scoort op sociale media

Wees in uw communicatie op sociale media professioneel. Breng de boodschap verzorgd, in een positieve sfeer en streef naar authenticiteit. Positieve berichtgeving scoort beter dan negatieve berichtgeving. Door de polarisatie van het politieke landschap is er anderzijds ook ruimte voor scherpe berichtgeving. Het blijft nog altijd afwegen welke boodschap je brengt, waar en op welke manier. Het gaat er niet zozeer om dat je een campagne voert op sociale media of via de traditionele weg, maar twee gelijklopende campagnes via de verschillende kanalen die elkaar ondersteunen. Dat is de meest aangewezen manier tot succes.

De powertip van professor Peter Van Aelst

‘Blijf jezelf, ga na wat jou boeit en breng je persoonlijk verhaal op een positieve manier.’

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!