Het is niet enkel de overheid die van nudging gebruik maakt, ook bedrijven proberen klanten ethisch te beïnvloeden. Omdat de grens tussen overtuigen en manipuleren vaak een grijze zone is pakken online marketeers het overtuigen van de klant op verschillende manieren aan.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

De drie soorten overtuigers van Cialdini

Cialdini maakt een onderscheid tussen drie soorten overtuigers: bunglers, smuglers en sleuths. Een bungler krijgt goede reviews, maar laat ze niet zien. Dat is in het nadeel van zowel hemzelf als de klant, want hij misloopt omzet en de klanten missen een goed product. Bunglers zijn slechte marketeers omdat ze zich niet bewust zijn van de kracht die goede reviews met zich meedragen.

De smugler

In tegenstelling tot een bungler denkt een smugler wel in het eigenbelang. Het probleem met de smugler is dat hij niet denkt in belang van de klant. Smuglers verzinnen positieve beoordelingen, liegen over schaarste in de voorraad en verzinnen valse kortingen. Het is een makkelijke manier om mensen te overtuigen je product te kopen en vereist weinig inspanning. Daarom kan het verleidelijk zijn om een smugler te worden.

Het grote nadeel voor smuglers is dat hun methode nooit lang blijft duren. Oplettende klanten merken hun onethisch gedrag op, en dat draagt grote gevolgen met zich meer. Het meest nadelige gevolg van betrapt worden op onethisch gedrag is de imagoschade. Imagoschade zorgt ervoor dat het vertrouwen van klanten daalt, en dus ook de omzet.

Waarom je een sleuth moet zijn

Een sleuth is het type waar elke marketeer naar moet streven. Hij denkt in belang van zowel zichzelf als de klant. Hij kan klanten beïnvloeden door eerlijk te laten zien wat mensen denken over zijn bedrijf en producten. De sleuth is altijd op zoek naar win-winsituaties voor zichzelf en de klant. Een sleuth worden betekent dat je ethisch te werk moet gaan, dat is niet altijd even simpel.

Drie universele regels van Cialdini

Om het gemakkelijker te maken heeft Cialdini in zijn boek drie universele regels opgesomd waar een organisatie minimaal aan moet voldoen om ethisch te zijn.

1.Ten eerste is het belangrijk dat je de waarheid vertelt. Stel jezelf altijd de vraag of je de informatie die je aan klanten geeft ook aan je moeder zou geven.

2.Daarnaast is het cruciaal om oprecht te zijn over de beschikbaarheid van je product. Het is niet ethisch om te liegen tegen de klant dat er nog maar één exemplaar is terwijl je voorraad vol ligt.

3.Een laatste regel die je kan helpen ethisch handelen is om te denken aan de lange-termijnrelatie met de klant. Stel jezelf de vraag of je klant een volgende keer ook met jou in zee zal willen gaan. Indien dat niet het geval is kan het zijn dat je onethisch te werk gaat. Dan is het tijd om te reflecteren en je werkwijze bij te stellen.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!