Hoe moet je nu van jouw product of dienst een online succes maken? Er zijn natuurlijk veel methodes en methodieken. Deze week willen wij alvast het STEPPS-model van Jonah Berger uitleggen. Hij is professor in de marketing aan de Universiteit van Pennsylvania. Het model staat uitvoerig in zijn boek beschreven: ‘Contagious: Why things catch on’. Het model passen wij eerder toe als handige checklist om onze klanten hun werk online te boosten.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

STEPPS is een acroniem.

Het staat voor:

 • Sociale waarden
 • Triggers
 • Emoties
 • Publiek
 • Praktische waarde
 • Stories

Hieronder vind je ieder deeltje kort uitgelegd.

De 6 tips voor een online succesverhaal
 1. Sociale waarden

Zaken met een hoge sociale waarde kunnen je eigen imago boosten. Niet onbelangrijk natuurlijk. Want als mensen willen pronken met je product (omdat ze met zichzelf willen pronken), dan maken ze eigenlijk gratis reclame voor je. Zorg dat je product dus een hoge sociale waarde heeft, op die manier zullen mensen er meer over vertellen tegen anderen en het delen online.

 1. Triggers

Een trigger is een element dat je toevoegt of associeert met je product. Juist omdat ze vaak aan dat geassocieerd element denken, zullen ze ook vaker aan jouw product denken. Om deze associatie te bekomen bij je doelpubliek, zal je deze associatie moeten herhalen in je communicatie.

Een voorbeeld is Kit Kat die een hele tijd reclamecampagnes deed met een van hun repen naast een koffie. Op deze manier werden deze twee met elkaar geassocieerd. Waarom koffie? Koffie is nu eenmaal een product dat wij dagelijks (vaak meermaals) consumeren. Daarom is het interessant om een koekje als Kit Kat te associëren met een product als een koffie.

 

 1. Emoties

Sterke emoties, of het nu enorme blijdschap of enorme woede is, werken goed online. Ze zorgen ervoor dat mensen je bericht meer delen. De enige emotie die niet vaak gedeeld wordt is verdriet. Houd hier rekening mee.

 1. Publiek

Zorg dat de omgeving van de gebruikers van je product kan zien dat zij jouw product gebruiken. Zorg ervoor dat mensen met jouw product lopen te pronken en/of dat ze zichtbaar in beeld komen. Simpelweg je logo in het groot op je product zetten werkt al zeer goed.

 1. Praktische waarde

Je wil dat je product of wat je deelt met mensen van praktische waarde is. Wanneer het mensen echt verder helpt, zullen zij hier ook meer over delen.

 1. Stories

Zorg voor verhalen rond jouw product. Mensen vertellen graag verhalen verder. Wanneer je bijvoorbeeld als bedrijf of organisatie een leuk en spectaculair filmpje maakt met jouw product en deelt op sociale media, zullen mensen het veel sneller over jouw product hebben. Kijk maar op café, daar hoor je vaak mensen straffe verhalen uitwisselen die ze ofwel zelf hebben meegemaakt ofwel elders (bijvoorbeeld online) gezien of gehoord hebben.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!