In ons nieuwste gratis E-book hebben we het over Emmanuel Macron​, de jongste Franse president ooit. In dit E-book presenteren we de belangrijkste lessen die jij kan leren van president Macron op vlak van Big Data, psychologie, overtuigen en sociale media.

Het eerste deel gaat over zijn gebruik van big data en hoe dit één van de belangrijkste factoren van zijn campagne is geweest.

Een consensus rond een allesomvattende definitie voor Big Data bestaat niet. Toch kunnen we algemeen stellen dat het gaat om een verzameling data, waarmee iedereen aan de slag kan. Het gaat dan niet om de data zelf, maar om wat we eruit kunnen halen door bepaalde informatie te combineren of er bepaalde analyses op uit te voeren.

David Hand, hoogleraar wiskunde en statistiek gaf recent nog een lezing in Amsterdam, waarbij hij wees op het feit dat grote bedrijven als Walmart en Mobil Oil al sinds de jaren 90 bezig zijn met het verzamelen en analyseren van data. Sta dus niet versteld bij het feit dat in de Amerikaanse verkiezingen Big Data al geanalyseerd en ingezet worden vanaf de campagne van Obama in 2008. Ook Trump heeft gretig gebruik gemaakt van Big Data in zijn campagne.

Eerst en vooral beperkte de Franse privacy context de campagne van Macron in die zin dat deze hen niet toelaat om targets in te stellen op individuen. Daardoor stelden ze hun targets af op grotere groepen van stemmers. LMP, het jonge bedrijf dat Macron inschakelde voor zijn Big Data analyses, creëerde hiervoor een nieuw algoritme dat hun vrijwilligers coördineert.

Met dit algoritme ondersteunden ze met een digitale campagne waarbij ze sleutelwoorden analyseerden die voorkwamen bij hun stemmers. Deze sleutelwoorden gebruikte Macron op zijn beurt in speeches, afhankelijk van publiek en regio. Een effectieve manier om in te spelen op wat leeft bij verscheidene publieksgroepen.

We gaan in het E-book verder in op Big Data in het algemeen én op de vergelijking tussen Macron en Clinton in termen van hun Big Data gebruik. 

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!