Priming houdt in dat je informatie herkent omdat je eerder met deze informatie in aanraking bent gekomen. Wanneer je vaker aan dezelfde informatie wordt blootgesteld, wordt deze informatie opgeslagen in het geheugen. Je zal deze informatie in het gevolg sneller en makkelijker herkennen. Ook herken je andere dingen en reageer je anders door zaken of dingen waarmee je eerder in aanraking bent gekomen. Het gebruik van subtiele primingtechnieken kan ervoor zorgen dat kiezers belangrijke informatie beter onthouden. Het maakt het ook makkelijker om hen te overtuigen.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Dit werd zelfs al getest, door onderzoekers Naomi Mandel en Eric J. Johnson. Ze veranderden de achtergrond van een website om te zien of dit een effect zou hebben op de productkeuze van consumenten. Deelnemers van de studie werd gevraagd om te kiezen tussen twee producten uit dezelfde categorie. Dit waren in dit geval zetels. Een groep kreeg toen zij de website bezochten munten, geldstukken, als achtergrond. De andere groep kreeg wolken te zien als achtergrond.

Wat bleek? De groep die munten te zien kreeg, ging eerder een zetel kiezen die in promotie stond. Bij hen was het dus eerder prijs-gerelateerde aankoop. De andere groep die wolken als achtergrond kreeg, ging eerder een zetel kopen die gericht was op het comfort.

Het proces van ‘priming’ zorgt er met andere woorden voor dat we telkens één bepaalde associatie maken, en dat alle andere mogelijke invalshoeken over het hoofd worden gezien.

De rol van de media wordt daardoor belangrijker. De meeste mensen houden zich niet altijd bezig met de thema’s die inhoudelijk het belangrijkst zijn, maar wel met de onderwerpen die door de media worden opgepikt. Zeker in tijden van verkiezingskoorts heeft dat effect ook grote maatschappelijke gevolgen. Denk maar aan de Nederlandse verkiezingen waar er enkele dagen voor de verkiezingsdag een rel was met Turkije. Of de dioxinecrisis in België.

Hoe kan je dit nu zelf gebruiken? Probeer het debat naar jouw eigen hand te zetten. Het is een groot voordeel als je de media en je concurrenten kan laten praten over de thema’s waar je sterk op in zet. Denk maar aan Bush en economie of Trump en anti-establishment. Zorg natuurlijk ook dat je hier rekening mee houdt op je website.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!