Het gebruik van sociale media in de politiek, verandert de manier waarop je campagne moet voeren. Dankzij de mogelijkheid om zelf content te publiceren en direct aan duizenden mensen te tonen, zorg je er best voor dat je als kandidaat hier zorgvuldig mee omgaat. Wij geven je in het onderstaande blogbericht 9 punten mee die voor een invloed hebben gezorgd in online politieke communicatie.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke communicatie? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

1. Direct contact met je kiezer

Sociale media tools zoals Facebook, Twitter en YouTube stellen je in staat om direct met je kiezer te praten. Met behulp van die sociale media kan je de traditionele methode om kiezers te bereiken omzeilen.

2. Adverteren zonder te betalen

Het is vrij gewoon geworden voor politieke campagnes om reclames te maken via YouTube in plaats van televisie of radio. Vaak bespreken journalisten die campagnes en schrijven erover. Zo bereikt je boodschap uiteindelijk een groter publiek.

3. Campagne die viraal gaat

Donald Trump gebruikte Twitter enorm in zijn presidentiële campagne van 2016. “Ik vind het leuk omdat ik daar ook mijn mening kan krijgen en mijn mening is erg belangrijk voor veel mensen die naar me kijken,” zei Trump.

Vb: Ook ‘The Washington Post’ reageerde op Theo Francken zijn tweet. Waarvan hij dan opnieuw gebruik maakt om zijn boodschap te verspreiden.

4. Je boodschap afstemmen op je publiek

Politieke campagnes kunnen gebruikmaken van een schat aan informatie over de mensen die hen volgen op sociale media.

Je kan je berichten aanpassen op basis van geselecteerde demografische gegevens. Met andere woorden, je kan een bericht plaatsen dat geschikt is voor kiezers jonger dan 30 en een ander bericht versturen naar kiezers ouder dan 60 bijvoorbeeld. Dertigers hebben trouwens andere normen en waarden dan zestig plussers.

5. Controverse

Directe toegang tot kiezers heeft ook zijn negatieve kanten. Online marketeers beheren vaak het imago van een kandidaat en dat is niet zomaar: als een politicus ongefilterde tweets of Facebook-berichten de wereld in brengt, kan dit zeer pijnlijke gevolgen hebben. Denk maar aan Yves Leterme zijn berichtjes destijds. Natuurlijk ook de vele foute tweets.

6. Feedback

Vragen om feedback van kiezers kan een goede zaak zijn. Op die manier krijg je op een makkelijke manier te horen wat er leeft bij jouw kiespubliek. Veel politici nemen leden in dienst om hun sociale mediakanalen te controleren op reacties, zowel positief als negatief. Goed geleide moderne campagnes spreken het publiek aan.

7. Meten van de publieke opinie

De waarde van sociale media is zijn directheid en meetbaarheid. Doe niets zonder eerst te weten hoe het publiek reageert op een statement of controversieel thema. Twitter en Facebook laten je toe om ogenblikkelijk te peilen hoe het publiek reageert. Je kan je campagne onmiddellijk aanpassen –in realtime- zonder veel extra kosten en tijd te verliezen.

8. Het is populair

De reden dat sociale media effectief zijn, is dat het jongere kiezers betrekt. Typisch, ouderen hebben de neiging om het grootste deel van hun leven voor dezelfde partij te stemmen. Jongere kiezers twijfelen nog vaker. Als je jouw boodschap goed brengt, kan dit een grote invloed hebben op deze kiezers. President Barack Obama was de eerste politicus die de kracht van sociale media aantoonde tijdens zijn twee succesvolle campagnes.

9. Samen sterk

Sociale media kanalen zorgen ervoor dat het gemakkelijk is om samen een bericht, een standpunt of mening te delen. Zo kan je je boodschap nog sneller laten zien aan mensen die je anders niet eens zou bereiken.

Nog verdere vragen omtrent politieke communicatie?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke communicatie?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!