Afgelopen maanden hebben wij onderzoek gedaan op welke manier de Vlaamse verzekeringsmakelaars gebruik maken van sociale media en hoe hun berichten scoren. Eerst was het even uitzoeken wie al actief gebruikt maakt van sociale media en welk kanaal het meest gebruikt wordt. Facebook is bij heel wat verzekeringsmakelaars het favoriete sociale kanaal maar toch ben ik verbaasd over het feit dat nog heel wat van hen niet over een eigen Facebookpagina beschikken. Hier ligt nochtans een enorme mogelijkheid om te werken aan klantenbinding of klantenwerving. De verzekeringsmakelaars die wel over een eigen pagina beschikken kunnen wel nog wat advies gebruiken in verband met hun berichten.
Sommigen doen het goed, anderen willen we aanmoedigen om beter te doen. We onderzochten de Facebookberichten van 10 verzekeringsmakelaars met de meeste volgers op Facebook. Van deze 10 verzekereringsmakelaars analyseerden we van ieder de 10 beste berichten, deze met de meeste likes. Door deze 100 berichten te analyseren zijn toch enkele merkwaardige vaststellingen aan het licht gekomen.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
In welk type berichten zijn we goed:
Het uitschrijven van wedstrijden met de vraag om te delen en te liken is meestal goed. Voorzie een leuke foto, creëert schaarste in hoeveelheid en tijd en speel in op de actualiteit. Toch worden vaak belangrijke zaken vergeten, zoals je ziet is er op het eerste bericht geen link aanwezig naar de website en op het tweede bericht zijn de personen vernoemd in het bericht niet getagd. Ook al is het 2 keer een leuk bericht, goed gebracht, toch kon het beter wat in het tweede voorbeeld zelfs voor meer bereik had gezorgd.
Een ander item wat veel bijval kent is een nieuwe omslagfoto:
Een omslagfoto toont meestal duidelijke herkenbare gezichten, al tonen de gezichten op dit bericht weinig emotie. Ook de houding van deze personen is niet echt uitnodigend door de gekruiste armen die duiden op afstandelijkheid. Bij het posten van een nieuwe omslagfoto geef je meestal geen commentaar, jammer want een beetje uitleg kan veel verduidelijking brengen. Ook bij deze berichten vind je maar zelden een verwijzing naar je website en staan er bijna nooit personen getagd. Ook dit bericht had wellicht nog meer interactie kunnen teweeg brengen.
Wat ook door de Facebookgebruiker gewaardeerd wordt is een beeld achter de schermen.
Dit sfeerbeeld van een verjaardagsfeest toont dankbaarheid, de personen in het bericht zijn getagd en de link naar de website is aanwezig. Men kan ook een sfeerbeeld weergeven aan de hand van een korte video, video presteert trouwens erg goed op Facebook.
Welke berichten kunnen bijsturing gebruiken:
Het bericht met de aankondiging van een nieuwe medewerkster is op zich niet slecht maar vraagt een beetje meer info rond Isabelle haar beroepsverleden, komende functie enz. Isabelle toont wel emotie al mocht de foto mocht van iets dichterbij genomen zijn, uiteraard moet ook hier een link naar de website staan.
Ook dit bericht is er eentje vol goede bedoelingen en toont dankbaarheid, er staat iemand getagd in het bericht en het evenement is er om het groepsgevoel te versterken. Toch opmerken dat een rechte foto voor sociale media beter is in verband met mobiele toepassingen. Je ziet een groep mensen, maar slechts 1 persoon is herkenbaar. Een gemiste kans om de andere personen in beeld te brengen en hen te taggen in het bericht. Dit had ongetwijfeld voor meer bereik van het bericht gezorgd.
Hoe je het beter niet doet:
Voor dit bericht werd duidelijk gebruik gemaakt van een stockfoto. Ook in de tekst moet je niet zeggen ‘Al jarenlang streeft…’. Als verzekeringsmakelaar streef je niet naar het aanbieden van de beste voorwaarden, je moet het doen.
Aan deze omslagfoto is nog heel wat werk. Ze zet je best de foto recht in verband met mobiele toepassingen. Daarnaast ligt de focus voornamelijk op het reclamebord. Iedereen lacht wel maar staat met gekruiste armen wat een gesloten houding is en dus niet uitnodigend werkt. Ook is er hier geen link naar de website aanwezig als mensen meer informatie wensen.
Onderstaand geven we je nog twee voorbeelden van hoe het niet moet, zoek zelf maar eens uit wat er beter had gekund….
Wat schort er aan de meeste berichten door verzekeringsmakelaars? Gebrek aan emotie, te vaak ontbreekt de link naar de website, te weinig gebruik maken van het taggen van personen, meer betrokkenheid tonen, verkeerde beeldkeuze, meer video gebruiken, zelden een link naar het productaanbod, te weinig informatief naar de doelgroep, meer interactie met de klant uitlokken en zelden een verband tussen een bericht en een product uit het gamma. Dit zijn enkele opmerkingen, maar…
Ja, het kan anders.
Dit zijn twee voorbeelden van berichten die informatief zijn en een passend beeld bevatten. De berichten tonen betrokkenheid met de doelgroep en wijzen op de expertise van de verzekeringsmakelaar. Bovendien is bij beide berichten telkens de link naar de website aanwezig.
Je kan als verzekeringsmakelaar ook je zaak of één van je medewerkers eens extra in de verf zetten, leg emotie in de foto, dit kan voor heel wat positieve reacties zorgen.
Je ziet dat er op vlak van sociale media toepassingen door de verzekeringsmakelaar nog heel veel groeimarge is. Breng de geleerde tips in praktijk en laat je facebookpagina fungeren als een extra reclamekanaal.
Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!