Online communiceren en adverteren zit gigantisch in de lift. Ieder jaar opnieuw zien we dat het budget dat organisaties en bedrijven hiervoor vrijmaken blijft stijgen. Bij politieke partijen is dit niet anders. Dat zagen wij ook de afgelopen verkiezingen bij iedere politieke campagne in Nederland.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Online campagnebudgetten

Hoe hoog die campagnebudgetten zijn valt moeilijk te zeggen. In Nederland mag je gerust spreken over honderdduizenden euro’s. In Vlaanderen ligt het op dit moment nog beduidend lager.

Hier lopen we op het gebied van online communicatie nog wat achter. Maar we merken wel dat Vlaamse politieke partijen steeds meer de kracht van online communiceren inzien waardoor ook bij ons ieder jaar het budget stijgt.

Openheid geven over campagnebudgetten doen politieke partijen echter liever niet. RTL Nieuws vroeg aan tien partijen hoeveel er van hun campagnebudget wordt besteed aan online reclame en hoe dat in 2014 was. Slechts enkele partijen gaven hier een antwoord op:

  • CDA meldt dat het budget voor online reclame nu drie à vier keer keer hoger ligt dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Bij D66 is het verdubbeld.
  • De PvdA gaf vier jaar terug 20 procent van het landelijke budget uit aan online campagne voeren, dit jaar is dat ongeveer de helft.
  • Bij de Partij voor de Dieren is de stijging 100 procent omdat er vier jaar terug ‘niet specifiek’ ingezet werd op Facebook.

De SGP is de enige partij die heeft laten weten dat het landelijke onlinebudget niet spectaculair omhoog is gegaan.

Politiek succes door te investeren in online communicatie

Bij de partij GroenLinks met kopstuk Jesse Klaver werd er stevig ingezet op online kanalen. Iedere video met Jesse Klaver genereerde zo enorm veel weergaven. Niet enkel omdat het goede video’s zijn, maar ook omdat de juiste mensen zijn getarget. Steeds opnieuw kregen de meest relevante mensen hun boodschap te zien waardoor de overtuigingskracht veel hoger ligt.

Door zo een uitgekiende online strategie te hebben wist GroenLinks de juiste mensen aan te spreken en zo hun boodschap zo goed mogelijk te verspreiden. Het resultaat hiervan waren de uitstekende cijfers bij de recente verkiezingen voor de gemeenteraad en in 2017 voor de Tweede Kamer.

Exposure begeleidt politieke partijen, bedrijven en organisaties bij het overtuigen van hun doelpubliek via grondige online strategieën. Daarin ligt de focus niet enkel op het informeren, maar vooral op het overtuigen van mensen via online kanalen.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!