Videogames worden misschien niet meteen gelinkt aan politieke marketing , toch maken politieke partijen en politici hiervan gebruik. Er zijn verschillende manieren waarop je videogames kan implementeren als politieke partij of politicus/politica. Ook tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden videogames opgenomen in de campagnes.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Videogames in de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Op 3 november 2020 werd de nieuwe Amerikaanse president gekozen. Aan de verkiezingen gingen lange campagnes vooraf. Het was belangrijker dan ooit om meer online methodes te gebruiken dan de traditionele offline technieken. Door de globale coronapandemie waren grote bijeenkomsten en live speeches minder evident. Mensen bleven meer thuis en zagen dus ook de traditionele borden minder frequent. De kiezers moesten dus op andere manieren bereikt worden.

Aangezien de game-industrie booming business is geworden, is het dan ook normaal dat politieke campagnes hierop inspelen. Het was vooral de Democratische Partij die voor de campagne van presidentskandidaat Joe Biden en running mate Kamala Harris inzette op videogames. Zij maakten gebruik van onder andere in-game advertising en streaming websites. Hun aanpak is te herleiden tot drie strategieën: 

  • Deelnemen aan online videogames
  • Gebruik van in-game advertising
  • Gebruik van downloadbare content

Participeren in online videogames

In maart 2020 kwam het spel ‘Animal Crossing: New Horizons’ uit. Het spel laat spelers reizen naar verschillende eilanden van andere spelers. Ze kunnen er vissen, fruit van de bomen schudden, huizen bouwen en ook boodschappen achterlaten. Congresvrouw Alexandria Ocasio-Cortez heeft van het spel gebruik gemaakt om met potentiële stemmers de interactie aan te gaan. 

Daarnaast maakte AOC, zoals Congresvrouw Alexandria Ocasio-Cortez vaak genoemd wordt, gebruik van de streamingdienst Twitch om samen met andere spelers ‘Among Us’ te spelen. 

‘Among Us’ is een spel waarin één of twee mensen in een groep een oplichter spelen. Het spel vraagt veelvuldig overleg van alle spelers en heeft een stemsysteem om mensen uit te sluiten. Je kan het vergelijken met het bij ons beter bekende ‘Weerwolven van Wakkerdam’. De gestreamde sessie waarin AOC meespeelde, werd massaal live meegekeken. De video staat zelfs in verschillende hitlijsten als meest bekeken livevideogame. Tijdens de stream maakte de congresvrouw meermaals haar punt hoe belangrijk het is om te stemmen.

Afbeelding van congreslid AOC die Among Us speelt op Twitch

Gebruik van in-game advertising

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama was een van de eerste politici die gebruik maakte van in-game advertising. Zo werden er in 2008 ongeveer 18 advertenties in videogames geplaatst. Het gebruik van advertenties in games was een nieuw gegeven. Obama beschikte over een ruim budget, waardoor zijn team de vrijheid had om nieuwe methodes uit te testen. 

 De reden voor deze manier van adverteren was om kiezers tussen de 18 en 34 jaar te bereiken. Deze doelgroep is nog steeds moeilijk te bereiken, omdat ze vaak het nieuws niet lezen en geen televisie meer kijken. Op deze manier werden ze toch in contact gebracht met de presidentsverkiezingen. Achteraf bleek dit een positief effect gehad te hebben op de verkiezing. Enquêtes wezen uit dat gamers die de in-game advertenties zagen 120% meer kans hadden positief te reageren op Obama als kandidaat en 50% meer kans dat ze zouden overwegen om voor hem te stemmen.

Gebruik van downloadbare content

In het spel ‘Animal Crossing: New Horizons’, die congresvrouw AOC ook speelde, werd er gebruik gemaakt van downloadbare content voor de campagne Biden-Harris. Spelers konden bordjes downloaden die ze voor hun huizen op de eilanden konden zetten. Deze bordjes bevatten Biden-Harris logo’s met bijvoorbeeld het opschrift ‘Team Joe’. Later hebben ze nog kledij voor de gamefiguren in het spel toegevoegd met Biden-Harris logo’s. Op deze manier konden spelers hun steun uiten voor de Democratische Partij. Daarnaast konden spelers ook aan de hand van een QR-code een figuurtje van Biden en Harris downloaden en deze laten meespelen in hun spel.

Politieke communicatie en gaming in Vlaanderen

Zoals zo vaak in politieke marketing, starten technieken in Amerika en waaien ze daarna over naar Vlaanderen. Het gebruik van games in politieke communicatie is dan ook relatief nieuw. Het zijn enkel de early adaptors die er gebruik van maken. Zo lanceerde de staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi de hashtag #PLAYCONNECTED. Een initiatief om door middel van games eenzaamheid tegen te gaan. Dit kon bijvoorbeeld via het kaartspel UNO of de voetbalvideogame FIFA.

Foto van Instagram Post Sammy Mahdi Gaming
Foto van Instagram Post Sammy Mahdi Gaming
Foto van Instagram Post Sammy Mahdi Gaming
Foto van Instagram Story Sammy Mahdi Gaming

Ook politicus Theo Francken (N-VA) lanceerde onlangs op Instagram een win-actie om negen spelers te vinden die samen met hem Among Us wilden spelen. Om te winnen moest je Francken volgen op Instagram en vervolgens twee vrienden taggen in de post. Om meer kans te maken om te winnen kon je de post ook delen op je verhaal of ook op de pagina van de NV-A deelnemen.

Afbeelding van de winactie Among Us op de Instagram van Theo Francken

Tips om games te gebruiken in je politieke marketing

Moeten nu alle politici actief worden in games? Natuurlijk niet. De eerste vraag die je je moet stellen is: “past het bij mij?” Authenticiteit blijft het belangrijkste. Bij een jong congreslid als AOC past het gamen bij haar personal brand. Indien president Joe Biden dit zou doen, zou dit te ‘gemaakt’ overkomen en weer in zijn nadeel werken.

Bezin ook voor je begint. Denk goed na of het een actie is of iets dat je op lange termijn wilt uitrollen. Indien het een eenmalige actie is onder de noemer the medium is the message, dan is het vooral belangrijk dat je er veel media-aandacht mee genereert. Want met iets eenmalig te doen, zal je geen community of groep van fans opbouwen. Je moet het dus hebben van de ‘Exposure’ die je er mee genereert.

Foto van Artikel Sammy Mahdi Gaming
Neem gerust met ons contact op, indien je twijfelt over je aanpak. Wij kunnen je helpen met het opstellen van een plan van aanpak.

Nadelen van politieke marketing in games

Veel gamers vinden dat politiek niet thuishoort in videogames. Gamers ontvluchten vaak de realiteit met hun videospellen. Wanneer een zaak zoals politiek in een spel voorkomt, gaan spelers klagen. Het adverteren in games kan een manier zijn om veel mensen te bereiken, maar veel gamers zien politieke reclame al overal in de realiteit. Gamen zien ze als ontspanning en daar hoeven ze niet opnieuw politiek campagnes in te zien.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!