Je hebt waarschijnlijk het belang van content marketing al vaak horen vallen. Laten we een paar statistieken bekijken die aantonen hoe belangrijk content marketing is:

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Ondanks deze statistieken zijn er toch nog twijfels en onwetendheid, vaak omdat men niet precies begrijpt hoe te werk te gaan. Nochtans kan dit leiden tot meer verkeer op jouw website, meer conversies en een betere ranking voor zoekmachines.

Content Marketing Institute/MarketingProfs onderzoekt marketeers nu al 7 jaar aan de hand van jaarlijkse enquêtes. In 2010 was content marketing niets meer dan een modewoord. De meeste marketeers waren enkel nieuwsgierig naar de tactieken (bloggen, webinars, evenementen…) en hoe efficiënt deze waren.

Begin 2018, zijn we nog steeds geïnteresseerd in deze tactieken en technieken, maar is er veel extra bijgekomen. Content marketing is tegenwoordig een complexe discipline met veel verschillende onderdelen – content creation, strategie, distributie, betaalde promotie, enzovoort. Managers moeten bepalen wat de beste manier is om hun content marketing te organiseren, welk budget er nodig is en de rol dat het moet spelen.

Hieronder vind je vijf belangrijke inzichten gebaseerd op het grootschalig onderzoek van Content Marketing Institute/MarketingProfs.

1. Succesfactoren

62% van de B2B marketeers zegt dat de algemene aanpak van hun organisatie succesvoller is dan vorig jaar wat content marketing betreft. Wanneer we kijken welke factoren dit succes beïnvloed hebben, blijken er twee uit te springen: efficiëntere content creation en de ontwikkeling van een duidelijke strategie voor content marketing.

 

Bekijk zeker eens hierboven hoe jouw organisatie het doet op vlak van de vermelde factoren – kijk vooral naar de kwaliteit van de inhoud die je creëert, de efficiëntie van het proces en de strategie die erachter ligt. Ook al wordt vaak gezegd dat marketeers moeten durven experimenteren en ontwikkelen, is het even belangrijk om af en toe een stap achteruit te nemen om te kijken hoe het volledig proces het werkelijk doet.

2. Succesvol zijn vraagt tijd

Van de 28% B2B marketeers die menen dat hun content marketing ongeveer even succesvol is als dat van afgelopen jaar, was de meest voorkomende reden het feit dat ze “niet genoeg tijd kunnen spenderen aan content marketing”. Dit is ook de hoofdreden voor diegenen die hun succes zagen dalen vorig jaar.

Stop het minutieus opvolgen van het dagelijkse management en analyseer of er iets kan worden weggelaten of efficiënter kan gebeuren. Indien je dit jaar meer tijd kan spenderen aan content marketing, kan je jezelf de vraag stellen welke prioriteiten gesteld moeten

worden en het meeste succes opleveren. Het antwoord zal afhankelijk zijn van jouw organisatie en diens specifieke doelstellingen, publiek en budget.

3. Content marketeers hebben steun nodig van het topmanagement

52% van de respondenten gaan redelijk akkoord met het feit dat hun leiding hen voldoende tijd geeft om resultaten te leveren op vlak van content marketing. 24% heeft geen mening en 24% gaat niet akkoord. Met andere woorden: ongeveer 1 op 4 B2B marketeers krijgt niet voldoende tijd om content marketing resultaten te leveren.

Leiders die hun teams voldoende tijd gunnen moeten gefeliciteerd worden. Content marketeers die steun krijgen voelen zich sterker en meer gemotiveerd om nieuwe zaken uit te proberen en risico’s te nemen. Indien je onvoldoende tijd krijgt (of geeft) om resultaten te leveren, bekijk dit cijfer dan: 77% van de toppresteerders zegt voldoende tijd te hebben en te krijgen. Meer hierover in de volgende sectie waar we top content marketing presteerders omschrijven. Het is duidelijk: voldoende tijd hebben om resultaten te leveren heeft een positieve impact op het algemeen succes van content marketing.

4. Content marketing toppresteerders hebben unieke kenmerken

Content marketeers die het hoogste niveau van succes rapporteren staan veel verder qua “content marketing maturity”.

Bekijk en vergelijk elk kenmerk eens dat door succesvolle content marketeers op een andere manier wordt aangepakt.

Is jouw organisatie duidelijk over wat je bedoelt met content marketing succes? Ben je realistisch? Ben je toegewijd aan content marketing? Heb jij jouw strategie bepaalt? Lever je regelmatig consistente inhoud? Indien je negatief antwoordt op deze vragen, moet je je op deze gebieden focussen en deze verbeteren.

 

5. Indien je optimale resultaten wilt, is volledige toewijding nodig

91% van de B2B content marketing toppresteerders zijn zeer betrokken bij het creëren van content marketing. Het is geen verrassing dat diegene die het laagste niveau van betrokkenheid rapporteren, ook de organisaties zijn die nog maar net begonnen zijn met content marketing.

 

Ga er dus voor. Wees er voldoende bij betrokken. De behoefte aan een sterke betrokkenheid is even groot in de beginfase als wanneer je succesvolle resultaten behaalt, vaak omdat het soms meer dan een jaar kan duren vooraleer je resultaten ziet.

Wat is het verschil tussen B2B en B2C Content Marketing?

Nu dat we begrijpen hoe belangrijk content marketing is, wordt het tijd dat we de verschillen bespreken tussen B2B en B2C bedrijven.

  • De verkoopcyclus van een B2B onderneming is complex en betrekt meerdere beslissingnemers. Het is dus van belang om content te creëren dat interessant is voor deze categorie van beslissingnemers en dat hun vragen beantwoordt.
  • Een vereiste voor B2B content is het begrijpen van een specifiek product of dienst. Daarom moeten B2B ‘content writers’ aandachtig bezig zijn met het onderwerp om waardevolle content te kunnen creëren.
  • De content die je creëert, mag echter niet specifiek over jouw producten en diensten gaan. De content dient namelijk om de vragen van jouw doelgroep te beantwoorden. Daarom is het belangrijk om eerst deze vragen en behoeften te kennen. Het doel van B2B content is namelijk vertrouwen creëren en mag daarom dus niet promotioneel zijn.

Tot slot

“Content marketing is a commitment, not a campaign” – Jon Buscall

Dit citaat vat de essentie van content marketing goed samen. Je moet een langetermijnstrategie hebben, een minutieuze planning, een onberispelijke uitvoering en constant controleren om er zeker van te zijn dat jouw investering op vlak van content marketing wel zin heeft.

Dit artikel werd geschreven door gastschrijfster Morgane Lewy. Morgane Lewy is Business Developer bij Sortlist. Deze onderneming brengt marketeers in contact met de beste marketingbureaus en is uitsluitend actief op de B2B-markt. Sortlist heeft vestigingen in Waver, Brussel, Parijs en Madrid. Morganes doel is om Sortlist bekend te maken in zowel Vlaanderen als Nederland. Ze spendeert haar vrije tijd aan het ontdekken van nieuwe locaties en het uitproberen van de nieuwste restaurants, met weleens een lekker glaasje wijn daarbij.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!