Ga ervan uit dat jouw boodschap niet voor iedereen even duidelijk is. Indien je dit wel doet bestaat het gevaar dat je te snel termen gebruikt die voor de meeste mensen niet duidelijk zijn. In plaats van iets duidelijk uit te leggen, maak je jouw boodschap onbewust te ingewikkeld voor de doelgroep.

Dit is de grootste denkfout die we als mens maken!

Wat kan je doen om deze fout te voorkomen?

Auteur van “The Sense of Style” en psycholoog Steven Pinker (Harvard University) raadt ons aan om de volgende 4 punten in de gaten te houden.

1. Laat je bericht nalezen

Of je nu een speech geeft of een blogbericht schrijft. Toon eerst je bericht aan iemand die je kent, collega’s, vrienden, familie,… Laat ze eerlijk hun mening geven.

Is het duidelijk genoeg? Verstaan ze jouw boodschap? Het zal je verbazen hoeveel keer je denkt dat je boodschap duidelijk is, maar voor iemand anders net niet.

2. Kies zorgvuldig jouw woorden

Je gebruikt woorden om beelden te schetsen, ideeën over te brengen en verhalen te vertellen. Daarom is het zo belangrijk om woorden te gebruiken die jouw doelgroep makkelijk begrijpt. Zodat ze begrijpen wat je bedoelt en niet verward raken. Vervang vakjargon en metaforen door eenvoudige en veel gebruikte woorden om je standpunt over te brengen. Indien jouw woorden de lezer of luisteraar zelf geen beeld laten vormen, zullen ze geen effect hebben.

Voorbeeld:

“De omnichannel customer journey is de ideale strategie voor 2017”

Wat weet je hier nu mee? Je kan dit beter anders formuleren.

“De ideale strategie voor 2017 is op alle mogelijke kanalen aanwezig zijn en overal op een gelijkaardige manier met de klant communiceren.”

Nu is het tenminste duidelijk voor je lezer en kan hij of zij zelf een beeld van de situatie vormen.

3. Laat het rusten

Om meer duidelijkheid en overzicht in jouw tekst te bewaren is het belangrijk om je tekst even te laten rusten. Een paar uur later of de volgende morgen herlees je jouw tekst. Zo kan je er weer met een frisse blik naartoe kijken en haal je er eventuele foutjes tijdig uit. Je zal verbaasd zijn hoe anders je tekst eruit ziet.

4. Nazien, verbeteren en opknappen

Het belangrijkste van schrijven is opnieuw lezen en opnieuw schrijven. Wat kan er allemaal beter? Hoe zeg ik het anders? Wat schrap ik? Doe dit dan ook met zorgvuldige precisie.

Uiteindelijk kan het verduidelijken van je boodschap je gelukkiger en succesvoller maken in het leven en op het werk, vooral als je het alternatief bekijkt: miscommunicatie. 

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!